Vědci přišli s fenomenálním objevem. Vyvinuli bakterii, která vytvoří materiál podobný kůži

Budeme v budoucnu nosit kožené kabelky, peněženky a bundy, které nemají nic společného se zvířaty? Vědci z Imperial College London totiž úspěšně vyvinuli bakterie, které dokážou vytvořit materiál podobný kůži. O fenomenálním objevu informovali v časopise Nature Biotechnology.

Reklama

„Je to velký objev a představuje alternativu k syntetickým materiálům,“ upozorňují autoři zmíněného výzkumu.

Umělá kůže není žádnou novinkou. Umělou kůži jsme si již zvykli nosit na teniskách, botách, taškách, bundách a ti, kdo jsou ohleduplní k životnímu prostředí, volí „rostlinnou kůži“ a místo plastu používají kabelky potažené kůží ananasů, kaktusů a podobných rostlin.

Jenže „rostlinná kůže“ je stále nákladná na výrobu a ta umělá není zrovna nejlepší volbou pro životní prostředí. Vědci se proto obrátili na neobvyklý zdroj.

Skupina vědců z Imperial College London totiž úspěšně vytvořila bakterie, které dokážou vytvořit materiál velmi podobný kůži. Díky genetickému inženýrství bakterií a výrobě mikrobiálních celulózových listů se jim podařilo vytvořit odolný a pružný materiál, tedy udržitelnou náhradu kůže. Kromě toho, že je takový materiál šetrný k životnímu prostředí, lze jej okamžitě barvit.

Barvení kůže je velkým ekologickým problémem, protože často zahrnuje syntetické chemikálie nebo nebezpečné sloučeniny, které se po barvení kůže uvolňují do životního prostředí. Tyto bakterie zase vytvářejí tmavý, téměř černý pigment zvaný eumelanin, který účinně barví pokožku.

Kůže na bázi bakteriální celulózy je navíc ze své podstaty veganská a její výroba vyžaduje podstatně méně zdrojů a může se bezpečně biologicky rozložit v životním prostředí.

Hlavní autor vědecké práce, profesor Tom Elis, upozornil, že jde o velký objev a představuje krok blíže k udržitelné módě.

Vědci ve spolupráci s designéry již vytvořili prototypy bot a peněženek pomocí bakterií. Je zajímavé, že bakterie reagují na modré světlo, což vědcům umožnilo vytvořit v materiálu složité vzory a loga.

„Těšíme se na spolupráci s módním průmyslem, aby bylo oblečení, které nosíme, zelenější v celém výrobním procesu,“ dodávají vědci.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama