REKLAMA

Avokádovo-vajíčková pomazánka: Lahodná a zdravá svačina

Lahodná domácí pomazánka z natvrdo uvařených vajec patří k mým nejoblíbenějším. Tentokrát jsem ji zpestřila rozmačkaným avokádem. „Příprava tohoto receptu vám nezabere ani 10 minut,“ říká redaktorka Renáta Šestáková. Za tak krátkou dobu můžete připravit lahodnou a zdravou snídani nebo svačinu.

REKLAMA

Avokádo se hodí do jednoduchých receptů

Patříte k milovníkům avokáda nebo jste ti, kterým nechutná, protože má nevýraznou chuť? V dnešním instagramovém světě je trendy snídat avokádový toust a sázené vejce. Kdo neochutnal, jako by nebyl.

Avokádo se musí umět konzumovat a kombinovat, aby bylo chutné. Málokdo ví, že se musí dochutit solí a citronem. Navíc je velmi zdravé a vyplatí se zpestřit jím jídelníček. „Avokádo je plod, který se nejčastěji upravuje jako zelenina. Má vysoký obsah antioxidantů, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před kardiovaskulárními chorobami. Je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem, onemocněním cév a srdce,“ uvádí kolektiv autorů v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Recept: Avokádovo-vajíčková pomazánka

Do pomazánky se hodí zralé avokádo. Pokud si v obchodě koupím nezralé avokádo, tak ho nechám doma dozrát v košíčku. Můj tip, jak poznat zralý kus, je, že pokud stopka jde odloupnout a pod slupkou je avokádo krásně zelenožluté nebo žluté, pak je vhodné ke konzumaci.

Ingredience:

  • 1x zralé avokádo
  • 2x vejce
  • 1x jogurtový nadýchaný sýr Almette 150 g
  • 1x malá cibule
  • sušený česnek dle chuti
  • šťáva z citronu
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup přípravy:

Nejprve si uvařte vajíčka natvrdo. Já dávám vajíčka do osolené vroucí vody na 9 minut. Mezitím, než se vám vejce uvaří, si rozpůlíte avokádo, vyjmete pecku a vnitřek vydlabete lžící do misky.

Cibuli nakrájíte najemno. Pokud jsou uvařená vajíčka vychladlá, můžete je oloupat ze skořápky a přidat do misky k avokádu, včetně sýra Almette a najemno nakrájené cibule. Zakápnete šťávou z citronu, vidličkou rozmačkáte avokádo a promícháte.

Až vám vznikne pomazánka bez hrudek, tak přidejte podle chuti sušený česnek a špetku soli. Teď už jen stačí pomazánku namazat na toust či čerstvý chléb. Všechny tyto ingredience se k sobě hodí, vyzkoušejte recept sami. Dobrou chuť.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Vlastní recept Renáty Šestákové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Strom starší než Karlův most. Legenda o Svatováclavském dubu žije dodnes

Příběh Svatováclavského dubu je spjatý s malým městečkem ve Středočeském kraji – Stochovem. Dle pověsti se zde...

Upírské romance už nejsou jen pro teenagery. Vybrali jsme ty, které...

Když se řekne upírská romance, většina lidí si představí sérii Stmívání od Stephenie Meyerové. Ta letos oslaví...

Případů rakoviny u mladých přibývá, odborníci jako důvod zmiňují obezitu i...

Navzdory pokrokům medicíny je rakovina na vzestupu. A co hůře, čím dál více postihuje i mladé lidi,...

Komentář: Filip Turek se stal novou mediální hvězdou. Jak dlouho bude...

Na Filipa Turka se to hrne ze všech stran, až se zdá, že není možné, aby toho...

Harry Potter přišel o řadu svých hvězd. Kdo z herců nás...

Čas neodvratně utíká a nikdo není nesmrtelný. Od vydání prvního dílu Harryho Pottera brzy uplyne 30 let...

Signal Festival opět rozzáří Prahu. Metropoli čeká světelná událost roku

Pokud se od čtvrtka 16. do neděle 19. října chystáte na večerní procházky starou Prahou, možná budete...

Zázračné místo u Loun. Panenský Týnec prý léčí tělo i mysl

Městečko Panenský Týnec navštěvují turisté ze dvou důvodů, a to kvůli místnímu zámku a ruinám gotického chrámu...

Motoristé sobě podali trestní oznámení na Deník N. Napsala ho Renata...

Motoristé sobě v pondělí podali trestní oznámení na Deník N, novinářku Zdislavu Pokornou a novináře Michaela Švece,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA