Objevte svůj potenciál: Pomoci vám může spolupráce s koučem

S čím nám osobní kouč může pomoci a s jakými nejčastějšími problémy klienti přicházejí? K tématu se pro NašeTéma v rozhovoru vyjádřily koučky osobního a firemního rozvoje: Klára Mikšíčková a Nikol Janovská.

Reklama

Většina z nás se snaží najít rovnováhu mezi různými požadavky, ať už v osobním či profesním životě. Hromadí se na nás spousta starostí, povinností, jsme přepracovaní a přecitlivělí. Uplynou měsíce, někdy i roky, a náš osobní život upadá do stereotypu a dobré návyky selhávají. A to je důvod, proč navštívit osobního kouče.

Redakce NašeTéma (R): S jakými problémy se na vás klienti nejvíce obrací?

Klára (K): Jsem koučkou pro přehlcené zaměstnance a podnikatele, a proto nejčastěji řešíme rovnováhu mezi soukromým a pracovním životem, stres, nebo naopak prokrastinaci a chybějící motivaci. Podtématy jsou pak různé obavy v podnikání či komunikace.

Nikol (N): Ke mně přicházejí lidé, kteří si přijdou nespokojení ve své kariéře. Nejsou schopni přijít na to, co by měli změnit nebo jakou jinou práci si zvolit. Hledají smysluplnost a naplnění. Na druhém místě lidé řeší vztahy. Začíná to vztahem k sobě, od kterého se odvíjí všechny ostatní vztahy. Stále dokola s klienty řeším, jak mít sám sebe zdravým způsobem na prvním místě a nebýt ten „hodný“ pro druhé. Nekonečné téma, které je ovlivněno naší výchovou a naučenými vzorci.

(R): Jak klientům koučink pomůže?

(K): Koučink je velmi efektivní nástroj pro provázení změnami. Díky koučinku si mnohem lépe ujasníte, jak přesně kýžená změna vypadá, kde stojíte nyní, ale také to, co potřebujete změnit či udělat, abyste se přiblížili k cíli. Přirovnávám to k odstranění mlhy z výhledu a následnému vidění cesty mnohem jasněji. Koučink však zdaleka není jen o dosahování cílů. Je o celkovém rozvoji jedince a získávání nových užitečných návyků, které si pak koučovaný odnáší dál i po dosažení svého cíle. Zde platí dvojnásob známé rčení: I cesta je cíl.

(N): Koučink pomáhá k čistější hlavě, odhalení a odhození našich vnitřních sabotérů, lepšímu psychickému i fyzickému zdraví a samozřejmě k rychlejšímu dosažení vytoužené změny, cílu či snu. Čas je ta naše nejcennější komodita v našich životech a s podporou kouče se naučíte snáze vyznat sami v sobě a odhalit různé vnitřní limity, zbytečné předsudky a sebeobelhávání se.

(R): Jak si má klient, který jde poprvé ke kouči, představit, co ho čeká?

(K): Kouč je především průvodcem změny, ale troufnu si říct, že je to i tak trochu přídavná kapacita mozku na přemýšlení. Důležitou rolí kouče je totiž soustředit se na to, jak klient o svém tématu přemýšlí. Kouč musí dále zachycovat myšlenky mezi řádky, vnímat klíčová slova, všímat si, co je pro klienta důležité. O všechny tyto poznatky se kouč následně podělí s koučovaným klientem. I díky tomu je klient schopen své téma vidět z nových úhlů a najít si řešení, které před tím neviděl. Uvedu příklad: Podnikatel si chce nastavit marketingovou strategii, ale neví, jak na to. Já mu nejprve pomohu ujasnit si, co chce. Snažím se mu pomoci se zpracováním různých omezujících přesvědčení, uvědoměním si, jaké zdroje potřebuje. Se samotným nastavením strategie už mu ale neporadím.

(N): Kouč vám bude klást spoustu záludných a zvídavých otázek, někdy ale bude hodně potichu, aby vám dal prostor k přemýšlení a vyjádření. Bude stát po vašem boku, podporovat vás a také vám dávat výzvy. To vše proto, abyste v sobě objevili svůj dosud ukrytý drahokam, vnitřní záři a skvělost, která ve vás je, jen jste ji obalili spoustou zbytečných nánosů. Kouč nehodnotí a neříká, co je dobře nebo špatně. Všechno, co uděláte, je součástí učení a vašeho osobního růstu a poznání. Jakou kouč nerozdávám rady, od toho jsou konzultanti a mentoři.

Malé krůčky k cíli

Udělat si pořádek ve svém životě je výzva. Nejdůležitější je udělat svůj první krok ke změně. Sama jsem si prošla koučovacím víkendem a procesem, ze kterého jsem si odnesla myšlenku, o kterou s vámi ráda podělím: „Velké věci se nedělají impulzem, ale řadou malých věcí, které se spojí.“

Někdy je těžké vědět, co v životě chceme a kde máme začít. Jak vidíme z rozhovoru, kouči mohou zhodnotit naši situaci a nasměrovat nás na cestu k jednání za našimi sny. Každý kouč je jiný, to je vidět i z našeho rozhovoru. Jedno je ale jisté, kromě vzdělání a kvalifikace vám kouč musí tzv. „sednout“.

Není to zdarma, ale stojí to za to, věřte mi. „Ač je koučink skvělým nástrojem, není lékem na vše. Pokud vás trápí dlouhodobá psychická nepohoda nebo se vyrovnáváte s akutní situací, je vhodné obrátit se na terapeuta,“ dodává na závěr rozhovoru Klára Mikšíčková, koučka osobního rozvoje.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj: Rozhovor s koučkami Klárou Mikšíčkovou a Nikol Janovskou, vlastní zkušenost redaktorky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama