Zelenina, kterou můžete úspěšně pěstovat i na balkoně v paneláku

Nejvděčnějšími rostlinami pro pěstování na balkoně v paneláku jsou rozhodně rajčata, okurky a papriky. Zelenina, kterou vysadíte na balkon, může posloužit i jako skvělá dekorace. Abyste maximálně využili prostor pod rostlinami, můžete kolem okraje truhlíků zasadit saláty.

Reklama

Pokud patříte k těm, kteří se letos na jaře rozhodli vypěstovat si vlastní zeleninu, může se vám hodit několik tipů pro vytvoření zeleninové zahrádky. A to i v případě, že vlastní zahradu nemáte a zeleninu jste se rozhodli vysadit na balkon. Existují desítky druhů rostlin, které můžete pěstovat na velmi malém prostoru.

Navíc se mohou stát velmi dobrou konkurencí klasickým zahradám. I když se na první pohled zdá, že malá balkonová zahrada nemůže splnit očekávání, skrývá mnoho výhod.

Rostliny na balkoně totiž porostou rychleji a bujněji než rostliny z klasické zahrady. Ovlivňuje to mnoho faktorů: včasné a správné hnojení, zavlažování a nepřítomnost zahradních škůdců. Právě proto byste neměli mít na balkoně problémy s pěstováním salátu, ředkviček, cuket, okurek a rajčat.

Nejvděčnějšími rostlinami pro růst a pěstování na balkoně jsou rozhodně rajčata, okurky a papriky. Rostliny, které vysadíte na balkon, mohou posloužit i jako skvělá dekorace, když prostor pod rostlinami na okraji truhlíků využijete třeba pro saláty. Různobarevné odrůdy salátu mohou na zábradlí vypadat velmi dekorativně. Výhodou salátu je, že si díky němu můžete prodloužit vegetační období téměř po celý rok.

Pro podobné pěstování jsou ideální i cukety, které docela dobře rostou všude, kam je zasadíte. Na koření a květiny si určitě najděte místo na parapetu, protože kromě dekorativní funkce budou mít i funkci ochrannou. A pokud máte místo, zasaďte si i borůvky, na balkonech se jim velmi daří!

K výsadbě můžete kromě zavařovacích sklenic použít i koše, dřevěné soudky, staré pneumatiky, plechové nádoby a různé truhlíky. Ať už se ale rozhodnete jakkoli, mějte na paměti, že každá nádoba musí být dostatečně pevná, aby unesla váhu zeminy a později samozřejmě i samotných plodů. Půda v nádobách vysychá mnohem rychleji než půda na zahradě, a právě proto je důležitá častá a vydatná zálivka.

Stejně tak je nesmírně důležitá drenáž, aby kolem kořenů rostlin nezůstávala příliš dlouho voda, což může snadno vést k hnilobě. Pro úspěšnou zeleninovou zahrádku na balkoně je navíc nutné také častější přihnojování než na klasické zahradě.

Důležitý je výběr substrátu, který by měl být co nejkvalitnější. Usazení, případně opora, které musíte svým rostlinám poskytnout, je také důležité, protože i sebemenší vítr může snížit plodnost, a dokonce i rostlinu zlomit. To jsou jen některé z nejdůležitějších tipů pro vytvoření vlastní balkonové zahrady.

Je to extrémně jednoduché. Pokud budete tipy dodržovat, nezbude prostor na výmluvy, že nemáte na jídelníčku kvalitní a zdravou zeleninu, protože si ji nemůžete vypěstovat na zahradě. Jde to i v paneláku, stačí jen chtít.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama