Co bylo dřív: slepice nebo vejce? Pohled zoologa na neřešitelný hlavolam

Co bylo dřív: slepice, nebo vejce? To je hlavolam, nad kterým si lidstvo často láme hlavu. Bez ohledu na to, jak stará je tato otázka, nikdy jsme se odpověď nedozvěděli. Vejce musí být samozřejmě starší, protože se z něj vylíhla slepice, vyplývá z názoru zoologa Luise Villazona zveřejněného v BBC Science Focus.

Reklama

Ale jak to vejce tedy vzniklo? Bylo to možné bez slepice? Tento prastarý hlavolam může mít konečně odpověď, protože zoolog Luis Villazon vyjádřili svůj názor na věc. Podívejme se tedy na fakta.

Domácí slepice, jak je známe dnes, se začala objevovat přibližně před 10 tisíci lety. Znamená to tedy, že vajíčko existovalo o něco dříve?

Podle BBC Science Focus existuje definitivní odpověď. „Vejce jsou mnohem starší než slepice. Již dinosauři tehdy kladli vajíčka. Ryby, které se jako první dostaly z moře, kladly vajíčka. A vejce kladla i podivná kloubová monstra, která plavala v teplých mělkých mořích v období kambria před 500 miliony let,“ říká Luis Villazon.

To ještě není konečná odpověď

Pokračuje tím, že navzdory skutečnosti, že to nebyla slepičí vejce, byla to vejce. „To je spravedlivá odpověď, protože otázka neuvádí, ze kterého zvířete muselo vejce pocházet,“ píše Joshua Nair na webu LAD Bible. „Takže vejce bylo rozhodně dříve,“ tvrdí zoolog Villazon.

To však tento hlavolam zcela ještě neřeší. „Pokud nepoložíte otázku takto: co bylo dříve, slepice, nebo slepičí vejce? Pak hodně záleží na tom, jak definujete slepičí vejce,“ pokračoval Villazon.

Slepice jsou starší než slepičí vejce?

Vysvětluje se, že slepice jsou stejným druhem jako červené pralesní ptactvo jihovýchodní Asie, i když při domestikaci před 10 tisíci lety byly pravděpodobně kříženy s šedým pralesním ptactvem.

„Ale to není důležité; v určitém okamžiku evoluční historie, kdy neexistovala žádná kuřata, se dva ptáci, kteří byli téměř, ale ne zcela kuřaty, spářili a snesli vejce, ze kterého se vylíhlo první kuře,“ uzavřel Villazon.

Pokud jste tedy ochotni toto vejce nazývat slepičím vejcem, pak bylo vejce první. V opačném případě bylo první kuře a vejce prvního kuřete muselo počkat, až ho první kuře snese.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama