Na zvrácení trendu už může být pozdě: Ledová pokrývka v Antarktidě je na historicky nízkých úrovních

Úroveň ledové pokrývky v Antarktidě je tři roky po sobě na historicky nízkých úrovních. 20. února 2024 antarktický mořský led oficiálně dosáhl svého minimálního rozsahu pro tento rok, kdy došlo k úbytku plochy ledu o rozloze větší než stát Texas, uvedla v pátek NASA.

Reklama

Tání ledu v Antarktidě

Zatímco je vědec Miguel Angel de Pablo svědkem tání antarktické ledové pokrývky z první ruky, uvažuje o tom, že lidstvo si vážnost situace vůbec neuvědomuje.

„My vědci jsme velmi znepokojeni, protože nevíme, jak to můžeme sami vyřešit,“ řekl španělský geolog podle webu The Informant na ostrově Livingston v Antarktidě.

„Čím více varování vysíláme, abychom společnost informovali o tom, co se děje, zdá se, že nás nikdo neposlouchá a navzdory důkazům jsme obviňováni z toho, že šíříme paniku,“ řekl vědec Miguel Angel de Pablo.

Americké Národní středisko pro údaje o sněhu a ledu (NSIDC) oznámilo, že ledová pokrývka u Antarktidy klesla pod dva miliony kilometrů čtverečních již třetí únor v řadě. „Tento aktuální povrch je normální pro léto na jižní polokouli. Za poslední tři roky byla ledová pokrývka nejmenší od doby, kdy se před 46 lety začala data zaznamenávat,“ uvedl Agnieszka Gautier na webu NSIDC.

„Téměř veškerý zbývající mořský led je ve Weddellově moři, Amundsenově moři a v jižním oceánu u Viktoriiny země, s izolovanými skvrnami podél pobřeží Enderbyho země a Wilkesovy země,“ uvádí vědci na webu NSIDC v předběžné analýze.

Tající mořský led nemá průvodní vliv na výšku oceánu, protože vzniká zamrznutím slané vody již v oceánu. Ale led odráží více slunečního světla než temný oceán, takže jeho úbytek urychluje globální oteplování a odhaluje pevninské ledovce, jejichž tání by mohlo zvýšit hladinu moří.

„Přestože jsme dále od obydlené části planety, ve skutečnosti to, co se děje v Antarktidě, ovlivňuje vše ve zbytku světa,“ varuje De Pablo.

Oteplování nelze zastavit

Loňská zjištění vědců potvrzují, že téměř polovina ledového příkrovu připojeného k antarktické pevnině se za posledních 25 let zmenšila a do oceánů se uvolnilo 25 bilionů tun vody. „To ovlivňuje nejen hladinu moře, ale také slanost a teplotu oceánu,“ řekl De Pablo.

Někteří vědci vyzdvihují jižní kontinent jako důkaz změny klimatu. Antarktida je známá výraznými ročními odchylkami mezi létem a zimou, které jsou v Arktidě méně patrné.

Není pochyb o tom, že globální oteplování způsobené lidskými emisemi skleníkových plynů bude tyto vzorce ovlivňovat i v budoucnu.

De Pablo, který studuje antarktický led více než 16 let, se obává, že na zvrácení trendu už může být pozdě. „Problém je v tom, že tyto degradace nelze snadno zvrátit,“ dodal vědec.

I kdybychom změnili rytmus života, který dnes máme v západní společnosti, ledovce by zítra nepřestaly degradovat nebo ztrácet ledovou pokrývku.

Varování vědce

Vědci odhadují, že Země se již oteplila o 1,2 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Pařížská dohoda z roku 2015 stanovila cíl omezit oteplování na 1,5 stupně, aby se zastavily katastrofické následky.

„Lidstvo by si mělo položit otázku, zda způsob, jakým žijeme svůj každodenní život, opravdu stojí za to, protože nakonec ztratíme naši planetu,“ varuje vědec De Pablo. Žádná jiná planeta pro život lidstva prozatím není v horizontu desítek let dostupná.

Rozsah mořského ledu je podle vědců z NASA kritický pro polární ekosystémy a má dalekosáhlé důsledky pro klima i počasí na Zemi.

Autor: Jan Votruba. Zdroje: NASA, NSIDC, The Informant.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama