Vanilkovo-skořicoví šneci: Rychlý a chutný dezert

Máte chuť na něco sladkého a nemáte moc času? Vanilkovo-skořicoví šneci z listového těsta jsou rychlou a sladkou pochoutkou, se kterou vám mohou pomoci i vaše děti.

Reklama

Historie skořicových šneků

Skořicový šnek je celosvětovou pochoutkou, která má svůj původ ve Švédsku. Po první světové válce, kdy se na trh dostávalo větší množství másla a cukru, chtěli pekaři vytvořit něco jiného než jen pšeničný chleba. Zkusili naplnit těsto máslem, cukrem a skořicí a vznikla nová houska, posypaná krystalovým cukrem na povrchu.

Jak uvádí web Kanelbullens dag, na počest této pochoutky se od roku 1999 slaví 4. října Den skořicových šneků. Tento den zavedla Kaeth Gardestedt, která chtěla, aby byla po celém Švédsku spuštěna Rada domácího pečení pro typicky nejšvédštější pečivo.

Recept: Vanilko-skořicoví šneci

Příprava skořicových šneků je jednoduchá. Pokud však nemáte čas na zadělávání těsta, vyzkoušejte rychlejší variantu s těstem listovým.

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 40 g rozehřátého másla
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrst hrozinek
  • 1 vejce na potření

Postup přípravy:

Listové těsto vyndejte z lednice a nechte 20 minut při pokojové teplotě. Já používám listové těsto již vyválené a připravené na pečícím papíře. Poté rozbalte a potřete rozehřátým máslem. Rovnoměrně posypte skořicovým a vanilkovým cukrem a pak hrozinkami.

Těsto pomalu zavinete, mírně rukou stlačíte a nakrájíte na 2 cm plátky, které dáte na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou dolů. V misce si rozšlehejte vejce a pomocí mašlovačky potřete povrch šneků.

Vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C asi 20 min. Z těsta upečete cca 16 kousků.

TIP! Kdo chce, může si po upečení ještě horké vanilkovo-skořicové šneky potřít medem.

Složení listového těsta

Při výběru listového těsta si dejte pozor na jeho složení. Většina listových těst obsahuje 23 gramů tuku na 100 gramů výrobku. Nejčastěji se jedná o palmový, řepkový, či slunečnicový olej.

Najít však můžete i listové těsto s máslem, nebo s jeho přídavkem. Máslo dodává těstu vláčnost, a především vůni a delikátní chuť. Projekt STOB (Stop Obezitě) nedoporučuje příjem více než 20 gramů nasycených mastných kyselin za den, čehož lze snadno dosáhnout už konzumací poloviny koupeného listového těsta, které má 250 gramů.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Renáta Šestáková

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama