Dvě tváře K. H. Máchy: Romantická duše sžíraná žárlivostí a tyranstvím

Karel Hynek Mácha je předobrazem romantického básníka, rozervaného a nepochopeného svou dobou. Nebyl to však tak poetický romantik, za jakého ho považujeme. Ve skutečnosti měl tyranské a žárlivé sklony.

Reklama

Úvodní verše básnické skladby Máj známe snad všichni. Jeho autor Karel Hynek Mácha patří mezi české klasiky, kteří se neodmyslitelně zapsali do literárních dějin. Dodnes žasneme nad jeho umem a schopností pohrávat si se slovy. Skladba patří mezi nejkrásnější česká díla, která kdy byla napsána. Ačkoliv Máj po vydání kritika strhala, téměř o dvě století později je Mácha považován za legendu, nad jehož dílem se nám tají dech.

Jakým člověkem vlastně byl?

Karel Hynek Mácha prožil naplňující, leč krátký život. Ačkoliv měl velké charisma a jeho pronikavě modré oči poutaly pozornost, byl to tak trochu zvláštní člověk. Přitahovala ho pochmurná místa jako hřbitovy nebo zříceniny hradů, byl samotářský a vynikal výrazným stylem oblékání. Jeho blízký přítel Karel Sabina o něm mluvil jako o geniálním podivínovi, který neustále měnil náladu. Z přátelského postoje během momentu dospěl k výbuchům vzteku a agresivním výpadům.

„Byl stejně ohnivý v dobrém i zlém, přitom ale zvyklý dobré stránky své skrývati, aniž se ví, zda z pýchy aneb za jinou příčinou; kdykoliv ho mysl jeho k vykonání něčeho dobrého hnala, činil to jako nucením, ano naopak u všelijakých nezpůsobech patrnou horlivost a takto zdánlivou zlobu a nevlídnost projevoval; tedy naskrze velmi zlý býti se zdál,“ píše Karel Sabina v Úvodu povahopisném, publikovaném ve sborníku Karel Hynek Mácha ve vzpomínkách současníků.

Mácha byl vskutku prototypem romantického básníka. Neustále překonával osobní spor mezi snem a skutečností. Trápily ho myšlenky, že se realita nikdy nemůže vyrovnat jeho představám. „Člověk neobyčejný, povaha hluboká, cituplná, nepřístupná — samotář, nespokojenec, ba rozervanec; slovem, že byl netoliko jako básník, nýbrž i jako člověk rozhodnou, význačnou, od jiných nápadně se lišící individualitou,“ popisuje Jakub Arbes jeho povahu v knize Karel Hynek Mácha.

Ne nadarmo je označován za českého Byrona, což vzhledem k pověsti anglického básníka není zcela přívětivé přirovnání. Nelze však popřít, že právě jejich komplikované osobnosti a životní přístupy daly vzniknout velkým dílům, která se čtou dodnes. Máchova výstřednost a samotářství by se tak daly považovat za výjimečné atributy.

Od lásky k majetnickosti a tyranství

Máchova rozporuplnost pramenila z touhy neustále hledat ideály, kterých však nebyl schopen dosáhnout. To ostatně zrcadlil i do vztahu s Eleonorou Šomkovou, která se stala jeho životní partnerkou. Dívka však nikdy nebyla schopna dosáhnout dokonalosti, po níž prahl, což vyjadřoval svým chováním k ní. Lori, jak jí říkal, byla prostou dívkou, nijak zvlášť chytrou ani výjimečnou, jeho ideály mohla naplňovat pouze svou krásou.

Jeho přístup k ní byl víc než toxický. Často býval horlivý, dominantní a v mnoha ohledech se s ním nedalo vyjít. Ačkoliv v básních opěvoval romantické city, sám byl k mladé Lori veden sexuálními pudy. Nerozpakoval se řídit její život, zakazoval jí stýkat se s přáteli i rodinou a vedla ho sžírající žárlivost, neboť ji neustále podezříval z nevěry. Až tyransky a despoticky řídil každý její krok, pokud se odvážila vzdorovat, ze zlou se potázala.

Rozervaný básník se nebyl schopen smířit s vlastní bolavou duší. Možná proto se Lori stala stěžejním bodem, do nějž ventiloval svou frustraci.

Důkazy o Máchově majetnickém chování nalezneme v jeho šifrovaných denících, které rozluštil Jakub Arbes. Mácha se ve vztahu k Lori nebál zacházet do podrobných popisů, je tak zřejmé, že se nebohá dívka musela podvolit jeho vilným choutkám kdykoliv a kdekoliv si umanul.

Nadání si mnohdy nese stinné stránky. Není tomu jinak ani u Karla Hynka Máchy. Zatímco slovy byl poeta a romantik, jeho složitou mysl plnily temné, násilnické a vlastnické myšlenky. Nebýt však jeho rozdílných tváří, patrně by česká literatura postrádala tak jedinečného autora.

Autor: Pavla Krejčí. Zdroje: Sborník – Karel Hynek Mácha: osobnost, dílo, ohlas. Sborník k 100. výročí Máchovy smrti. Praha: Družstevní práce, 1937. Kniha – JANSKÝ, Karel. Karel Hynek Mácha: život uchvatitele krásy. Praha: Melantrich, 1953.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama