Benátský karneval se církvi zakázat nepodařilo

Letošní Benátský karneval sice skončil už 13. února 2024. My se ale vrátíme do jeho bohaté historie a podělíme se s vámi i o autentické zážitky z jednoho z nich.

Reklama

Anonymita smazala společenské rozdíly

Muž zahalený v černém s pozlacenou maskou na obličeji, zvanou Bautta, potkal nedaleko benátského Velkého kanálu podobně oděnou osobu. Tvář jí zakrývala pro změnu stříbrná maska. „Kdo to vlastně je?“ položil si otázku.

Její chůze by byla nějak povědomá, ale postavu zahaloval nařasený černý plášť. Totožnost dotyčného tedy mohl jenom hádat. Masku zvanou Bautta používali hlavně muži a její nedílnou součástí se stal velký trojcípý klobouk. Společenské rozdíly na dobu konání karnevalu padly. Nikdo netušil, kdo je kdo. Na ulici jste mohli potkat inkognito samotného dóžete, mocného vládce Benátské republiky, a ztropit mu nějakou legrácku. Anonymita masek umožnila, že se mezi sebou po dobu karnevalu bez ostychu stýkali lidé různých společenských tříd.

Šest týdnů nevázaného reje

Když se podíváme do dobových pramenů zjistíme, že poprvé slovo Carnevale použil v dokumentu dóže Vitale Faliero roku 1092 a označil tak veřejnou zábavu. Dalším mezníkem ve vývoji se stal rok 1162. Benátčané tehdy slavili vítězství nad aquilejským patriarchou, který dobyl město Grado a dělal si zuby na Benátky. Když ho flotila dóžete vyhnala, obyvatelé města vyrazili do ulic a radostí tančili. Pod maskami se tváře účastníků veselí ale začaly skrývat až roku 1268, takže toto datum můžeme považovat za oficiální zahájení tradice.

V roce 1296 republika prohlásila karneval za veřejný svátek, který trval od 25. prosince do prvního dne půstu, tedy popeleční středy. Celkem 6 týdnů, takže příležitostí k dovádění bylo hodně a po dlouhou dobu.

Nelibost prelátů

Postupem času se karneval stal turistickou atrakcí, na kterou rádi zavítali i cizinci. Nevázaná zábava lákala do té míry, že veselý rej začal pobuřovat Vatikán. Církevní preláti ho označovali za nemravný a snažili se řádění masek udělat rázným způsobem přítrž. Zarazit se jim to ale nepodařilo, to se povedlo teprve Napoleonovi I. Bonapartovi, který roku 1797 dobyl Benátky. Proč karnevalové veselí zatrhnul? Obával se, že by se rej, kdy jsou si všichni rovni, mohl zvrhnout v povstání proti jeho osobě. Trvalo potom nezvykle dlouho, než se podařilo zajímavou akci obnovit. Došlo k tomu až roku 1979. Tehdy se italská vláda rozhodla podpořit turistický ruch návratem k dávné tradici.

V současnosti mívá karneval bohatý program, který kromě masek v ulicích zahrnuje i řadu cirkusových vystoupení a průvod plovoucí po Velkém kanále. Zajímavou atrakcí bývá volba nekrásnější dívky festivalu, tedy miss, Festa delle Marie. Letošní benátský karneval probíhal v termínu od 27. ledna do 13. února 2024 ve znamení Marka Pola, protože na 8. ledna letošního roku připadlo výročí 700 let od jeho narození. Každoroční tematické zaměření je pro karneval také typické.

Pozor na doklady

Pokud přemýšlíte o tom, Benátky v době karnevalu navštívit, rozhodně výlet doporučuji. Sama jsem ho v minulých letech absolvovala. Stojí to za to. Pestrobarevný rej masek vás nadchne a úplně vtáhne do děje. Nejlepší je vyrazit hned ráno, kdy si můžete masky vychutnat, protože se právě chystají na celodenní pouť po městě. Rády se fotografují a ochotně vám budou pózovat. S přibývajícími hodinami přibývá množství lidí a s pozdním odpolednem už se chtě nechtě stanete součástí proudícího davu.

Sdílená atmosféra má také něco do sebe, ale ne vždy a každému to může být příjemné. Také není od věci si v tom mohutném lidském hemžení dávat pozor na doklady a peněženku. Pořiďte si celodenní jízdenku na lodní autobus vaporetto, vyplatí se to. Budete se moci lehce přesouvat z místa na místo a užijete si atmosféru co nejvíce. A suvenýr? Samozřejmě maska, ve které si můžete v reji zadovádět s ostatními.

Autor: Helena Stejskalová – NašeTéma. Zdroje: Venice by Venetians, kniha: Václav Fiala – Benátky, Paseka 2011

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama