Pokud jíte kapra jen na Vánoce a smaženého, zkuste to někdy jinak. Naše šéfredaktorka pochází z Jižních Čech, takže ryby miluje.
„Nejlepší je kapr podle receptu tatínka,“ říká šéfredaktorka NašeTéma Magdalena Boukhemisová.
Postup přípravy kapra na zelenině
Porce kapra osolte, obalte v mouce a orestujte na pánvi s máslem. Můžete přidat krapet oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Pak kapra vložte do máslem vymazaného pekáče, lehce podlijte vodou a dejte péct do trouby asi na 170 °C.
Po cca 20 minutách kousky kapra otočte a případně znova podlijte a posypte nadrobno nasekaným česnekem a kostičkami bílé papriky. Dejte dál péct a mezitím si nakrájejte rajčata na tenké měsíčky. Ve chvíli, kdy papriky změknou, přidejte rajčata a případně dokořeňte (není nutno). Nechte péct asi na 150 °C tak dlouho, až zelenina dokonale změkne.
„Pokud máte obavy, že svrchní vrstva zeleniny příliš zhnědne a zkazilo by vám to estetický dojem, můžete pekáč překrýt alobalem,“ říká Magdalena.
„Kousky ryby jsou pokryté zeleninovým sosem a nejlépe chutnají buď ještě horké, nebo rozleželé druhý den,“ doporučuje Magdalena.
Jak říká šéfredaktorka: „Přesný recept neexistuje, vždy se připravuje od oka.“ Množství surovin se odhaduje podle počtu kusů kapra a velikosti pekáče. Kapr se vám musí na pekáč vejít a zeleniny musí být dost na to, aby vám rybu kompletně zakryla.
Ingredience:
- porce kapra bez kůže (dle velikosti cca 6 až 8 kusů)
- sůl
- hladká mouka na obalení
- cca 3 bílé papriky (lze použít i zelenou nebo žlutou, ale pro jejich změknutí budete potřebovat víc času, bílá je nejlepší)
- 5 až 7 rajčat
- cca 4 stroužky česneku
- koření dle chuti
„Nejlepší přílohou je čerstvý chléb a k tomu sklenka suchého bílého vína. Přeji dobrou chuť,“ dodala šéfredaktorka Boukhemisová.
Autor: Mirka Nová – NašeTéma.