Světový den luštěnin: Oslavme ho RAW receptem z klíčků od Mirka z projektu Návrat k přirozenosti

Strava bohatá na luštěniny může příznivě ovlivnit naše zdraví. Má vysoký obsah vlákniny, kvalitních rostlinných bílkovin a „pomalých“ sacharidů s nízkým glykemickým indexem, řekl pro NašeTéma Miroslav Smolej z projektu Návrat přirozenosti.

Reklama

Mezi nejoblíbenější luštěniny patří čočka, cizrna, fazole, hrách a sója. Věděli jste, že do této skupiny patří i arašídy? Luštěniny se na našich talířích objevují jen zřídka. Možná za to může nevědomost z toho, jak je připravit a obavy z trávicích problémů. 10. únor je Světovým dnem luštěnin a při té příležitosti jsme si popovídali s Mirkem Smolejem o tom, proč se vyplatí zařadit luštěniny do jídelníčku a jíst je častěji než párkrát do roka.

„Luštěniny jsou jistě zdraví prospěšnou součástí stravy člověka už od pradávna a vnímám, že jejich obliba narůstá, jednak z nutričního hlediska, ale také z etického důvodu, kdy lidé dávají čím dál více přednost organickým luštěninám před nekvalitním masem z velkochovů. Luštěniny jsou také velice syté. I po menší dávce jste nasycení a nabití energií,“ vysvětluje Mirek.

Návrat k přirozenosti

Mirkův nádherný projekt Návrat k přirozenosti nabízí především inspiraci a pomocnou ruku všem, kteří chtějí žít přirozený šťastný a harmonický život. Jeho příspěvky jsou plné uvědomění a zamyšlení, včetně zdravého životního stylu, zelených potravin a raw stravy, po které se vám nejen budou sbíhat sliny, ale i vaše tělo bude plné energie. „V životě jsem se před pěti lety dostal do bodu naprostého vyhoření – pracovního i lidského. Trápilo mě hodně chronických nemocí a hledal jsem cestu zpět k přirozenému zdraví a spokojenosti. A já ji našel a přesně o tom je můj projekt, kde sdílím vše, co mi pomohlo, včetně zdravého stravovaní,“ dodává Mirek.

O luštěninách se mluví jako o super potravině budoucnosti. Ale v našich představách je luštěnina převážně v podobě hrachové kaše nebo čočkové polévky. Proč tomu tak je?
„Dříve nebyla tak otevřená inspirace z indické, mexické a předovýchodní kuchyně. Kdo se však zajímá, dnes je všude k dostání spousta chutných receptů inspirovaných mezinárodní a veganskou kuchyní, která luštěniny hojně využívá. A báječné na tom je, že většina receptů je velmi jednoduchá a luštěninové pokrmy chutnají naprosto úžasně. Jedinou nevýhodou je doba přípravy luštěnin. Abychom předešli nadýmání a řádně odstranily anti nutriční látky, které jsou přirozenou ochranou rostliny, je potřeba luštěniny dostatečnou dobu před úpravou namáčet, já doporučuji i naklíčit. Stravitelnost luštěnin také podpoříme vhodným kořením (majoránka, kmín, saturejka). Přípravu si však zjednodušíme tím, že uvaříte větší množství luštěnin a po částech zamrazíte. Pak už máte luštěniny rychle k ruce pro přípravu různých receptů.“

Je třeba dodržovat pravidla přípravy

„Naklíčené luštěniny chutnají opravdu skvěle! Jsou svěží, křupavé a jsou velkou součástí mých salátů, které tak rád konzumuji. Nevím, na kolik čtenáři věří v energetickou hodnotu potravin. Regenerace a omlazení lidského těla jsou v principu možné, pokud zanecháme škodlivých zlozvyků a budeme mu poskytovat potraviny bohaté na životní energii. Životní energie v naklíčených luštěninách je opravdu vysoká (klíčením se probudí největší potenciál života) a stimuluje v těle jeho vrozenou schopnost sebeočisty a sebeuzdravení. Ne všechny luštěniny jsou vhodné ke klíčení, některé jsou dokonce pro zdraví nebezpečné. Já miluji kombinaci čočky, munga, hrášku a cizrny,“ říká nadšeně Mirek.

Klíčková směs

  • 1 polévková lžíce cizrny
  • 1 polévková lžíce hrášku
  • 2 polévkové lžíce čočky
  • 2 polévkové lžíce munga

Postup přípravy

Luštěniny vložíme do větší zavařovací sklenice a zalijeme studenou vodou. Namáčíme přes noc 12 hodin. Druhý den vodu slijeme, několikrát luštěniny propláchneme a sklenici s luštěninami vložíme do hlubokého talíře tak, aby luštěniny ze sklenice nevypadávaly, ale aby odtékala přebytečná voda, která by mohla způsobit plíseň. Večer znovu luštěniny několikrát propláchneme a vrátíme sklenici na talíř. Takto proplachujeme ráno a večer a po třech dnech můžeme klíčky konzumovat.

Míro, prozradíš nám na závěr tvůj oblíbený recept z luštěnin?
„Moc rád se s vámi podělím o RAW nevařený recept právě s klíčky. Tímto receptem mne před několika lety inspirovala Melánie a Štěpán z projektu Síla pro život, kteří také hojně klíčky v kuchyni používají. Určitě stojí za to kouknout na jejich tvorbu.“

Recept: Orientální klíčkový salát

Suroviny:

  • 250 g klíčkové směsi (viz výše)
  • 3 mrkve
  • 40 g kokosového mléka
  • 3 jarní cibulky
  • 60 g namočených slunečnicových semínek
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • himalájská sůl
  • 1 čajová lžička kari
  • pepř
  • stroužek česneku
  • 2 datle
  • 3 cm kořenu kurkumy

Postup přípravy

Nastrouhejte na jemno mrkev a na kolečka jarní cibulku. Promíchejte s klíčky. Zbylé suroviny rozmixujte a tento dip vmíchejte do salátu. Tato orientální klíčková směs chutná skvěle na natrhaném ledovém salátu.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Pozn. autorky: Své odpovědi a fotografie nám poskytl Miroslav Smolej, který souhlasil se zveřejněním.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama