Baterie z diamantu a jaderného materiálu: Svět bez nabíječek a 50 let energie bez dobíjení?

Číňané tvrdí, že vyrobili baterii, která by mohla změnit způsob, jakým používáme elektroniku. Baterii není třeba dobíjet a dokáže dodávat energii až 50 let, uvádí vývojáři z Betavoltu.

Reklama

Představte si, že byste mohli zapomenout na nabíječky, kabely a powerbanky. Že byste mohli používat svůj smartphone, notebook, hodinky nebo dron bez obav, že vám dojde energie v baterii. Že byste mohli mít zařízení, která by pracovala nepřetržitě, aniž byste je museli vypínat nebo dobíjet.

To je vize, kterou nabízí čínská společnost Betavolt, která tvrdí, že vyrobila revoluční baterii založenou na jaderné energii. „Baterie je schopna dodávat energii zařízením po dobu až 50 let, aniž by bylo potřeba ji nabíjet nebo vyměňovat,“ uvádí na svém webu společnost Betavolt.

Jak je to možné? Podle Betavoltu je tajemstvím jejich baterie kombinace jaderných izotopů a diamantových polovodičů. Jaderné izotopy jsou atomy stejného prvku, které mají různý počet neutronů v jádře. Některé z nich jsou radioaktivní, což znamená, že se postupně rozpadají a uvolňují energii. Diamantové polovodiče jsou materiály, které mají vysokou elektrickou vodivost a odolnost vůči teplotě a tlaku.

Betavolt využívá energii, kterou produkuje rozpad radioaktivního izotopu niklu-63. Tento izotop je umístěn mezi dvě vrstvy diamantového polovodiče, který slouží jako anoda a katoda. Když se nikl-63 rozpadá, emituje elektrony, které jsou zachyceny diamantovým polovodičem a vytvářejí elektrický proud. Tento proud je pak možné použít k napájení různých zařízení.

Vývojáři z Betavoltu tvrdí, že jejich baterie je bezpečná jak pro osobní použití, tak i pro životní prostředí. Údajně nevyzařuje žádné škodlivé záření a neobsahuje žádné toxické nebo hořlavé látky. Jejich baterie je také velmi malá a lehká. Má průměr pouhých 2 centimetry a váží jen pár gramů.

Potenciál revoluční baterie vývojáři spatřují v mnoha oblastech. Od průmyslu a medicíny, kde by mohla napájet senzory, implantáty nebo roboty, až po běžnou elektroniku, kde by mohla eliminovat potřebu nabíjení smartphonů, notebooků nebo dokonce elektromobilů. Betavolt dokonce tvrdí, že by jejich baterie mohla umožnit dronům létat nepřetržitě, což by otevřelo nové možnosti pro dopravu, zemědělství nebo bezpečnost.

Zní to jako sci-fi, ale Betavolt tvrdí, že je to realita. Společnost prohlašuje, že jejich baterie je ve fázi testování a že má již několik zájemců o její použití. Betavolt plánuje začít masovou výrobu a prodej své baterie v roce 2025.

Je to opravdu tak jednoduché? Nebo je to jen další případ přehnaného marketingu nebo podvodu? Zatím je těžké posoudit, zda Betavolt skutečně má to, co tvrdí. Dokud neukáže nezávislé ověření a konkrétní aplikace své baterie, budeme muset být skeptičtí.

Zatímco čekáme na další důkazy, budeme se muset spokojit s klasickými bateriemi, které známe a používáme. A nezapomínejme na nabíječky.

Autor: Lenka Michálková – NašeTéma. Zdroj: Betavolt

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama