Být matka? Radost, práce, zodpovědnost i zábava v jednom!

Stát se matkou je nejkrásnější a zároveň nejtěžší úloha, kterou život nabízí. Mateřství je však také obrovská odpovědnost doprovázená výčitkami, zda svou roli děláme správně.

Reklama

Být matkou je ta nejtěžší práce na světě. Můžete namítnout, že to není povolání, ale poslání. Nazvat to můžete jakkoliv. Je to rozhodně životní role, které se nic nevyrovná. A to nemluvím o zajetých klišé, že maminka musí být také manželka, kuchařka, uklízečka, hospodyňka a mnoho dalších lidí v jednom těle.

Ano, mateřství přináší spoustu povinností a práce a věřím, vlastně teď už i vím, že být matkou je psychicky nejvíce vyčerpávající role v životě.

Tíha odpovědnosti v mateřství

Od chvíle, kdy se dítě narodí, cítíme na svých bedrech obrovskou zodpovědnost za vše, co se týká toho malého života.

  • Nemoci. Děti občas onemocní a ve většině případů víme, že za to mohou viry, bakterie a různé bacily. A přesto, první myšlenka, která nás napadne je, zda bylo dítě vhodně oblečené. Nebo naopak, nebylo moc nabalené a zpocené? Nedej bože, když zvrací! Co když něco špatného snědlo? A začíná analýza jídelníčku celého dne.
  • Záchvaty vzteku, protože dvouleté dítě v obchodě křičí, že chce koupit hračku. Nebo se prostě jen vzteká, na všechno a na všechny. Proč? Protože! A už zase začnete přemýšlet, kde jste udělali chybu. Právě teď si nemyslíte, že je to přirozená fáze vývoje vašeho dítěte, ale že je to určitě vaše vina, protože děti vaší nejlepší kamarádky se takhle nikdy nevztekaly.
  • Práce. I přes rodičovskou dovolenou pracujete, abyste se měli lépe, mohli jet na dovolenou nebo prostě musíte, protože jste matka samoživitelka. Mezitím vás pohlcují výčitky svědomí, protože možná chcete příliš mnoho? Protože právě teď, kdy pár hodin v týdnu pracujete, vás dítě nejvíc potřebuje a ty dětské roky se už nikdy nevrátí. Bojujete se svými myšlenkami a stále máte pocit, že svému dítěti nevěnujete tolik času, kolik byste měla.
  • Měli byste vědět, jak se chovat v každé situaci. Ale místo pochopení, křičíte. Místo omluvy, uplácíte svou chybu sladkostmi a jinými neřestmi, které byste jinak svému dítěti možná ani nedali.
  • Všechny ty články na internetu? „Co říkat dítěti“ nebo „Co neříkat dítěti“ jsou jen další stres. Protože teď si musíte dávat pozor na každé slovo, které se může usadit na psychice vašeho dítěte a zničit mu dospívání a možná i zbytek života.
  • Modřiny, odřeniny, zlomeniny. A následně slzy, bolest, trápení. Objímáte, hladíte a někde v koutku duše si říkáte: „Mohl jsi dávat větší pozor!“ A za chvíli, není to jeho vina, že spadlo a odřelo se, mohla jsem tomu zabránit.
  • A když jiné maminky uvaří k večeři kuřecí masíčko, dušenou zeleninku a naservírují to do tvaru mašinky, vy rychle hodíte na talíř párek. Před spaním pustíte dítěti pohádku na televizi, místo čtení z knížky, protože ještě musíte udělat tolik dalších věcí. Cítíte nepříjemný stres a výčitky svědomí, které tíží vaši hruď.
  • A co teprve, když na něco zapomenete? Kaštany do školky, tempery na výtvarku, přezůvky na kroužek. Sakra! Jaká jste to matka, že jste na to zapomněla!

Mateřství je krásné a náročné, ale myslete i na sebe

A pokud by to nestačilo, vždy se najde někdo, kdo vás bude soudit. Máma, tchyně, švagrová, sestra, kamarádka. Žádná čepice a šála? A tady to máte, má kašel. Máma měla pravdu. Cože, ten váš ještě nemluví? Aha, tak to ten náš už v tomhle věku přečetl Honzíkovu cestu.

A takových příkladů by bylo mnoho. Samozřejmě, ne všechny se na vás budou vztahovat, ale jeden společný jmenovatel tu je. Od prvního dne života vašeho dítěte, až do posledního dne vašeho života se budete trápit a přemýšlet, zda to, co děláte, je správně.

Takže, milé maminky! Pokud jsme unavené, přecitlivělé, naštvané nebo vyčerpané, je důležité si připomenout, že na to máme právo! Mateřství není jen o úklidu, vaření a dalších domácích pracích, ale o pocitu, že mateřství není rozmar nebo dočasná věc. Je to ta nejkrásnější a zároveň nejtěžší úloha, kterou můžete mít.

Zkusme se tedy jednou za čas od sebe odpojit, vypnout a udělat si čas pro sebe.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Komentář autorky vyjadřuje její osobní názor, není názorem redakce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama