Sebevražedné myšlenky dokáže odhalit chemický klíč v krvi

Vědci z USA objevili v krvi chemický klíč, který dokáže s přesností až na 90 procent odhalit jedince se sebevražednými myšlenkami. Studie byla publikována v časopise Translational Psychiatry.

Reklama

Sebevražedné myšlenky a metabolomika

Vědci použili moderní techniku zvanou metabolomika, která umožňuje změřit hladiny 448 metabolitů, které jsou zapojeny do buněčného metabolismu. Porovnali krevní vzorky téměř 200 lidí, z nichž polovina trpěla těžkou depresi a sebevražednými myšlenkami. Zkoumáním bylo zjištěno, že jen několik metabolitů dokáže rozlišit jedince, který má sebevražedné myšlenky od ostatních s přesností až 90 procent.

Mezi těmito ukazateli byly například karnitin, CoQ10, kyselina listová, citrulin, vitamin D a lutein, které jsou důležité pro tvorbu a využití energie v buňkách. Tyto metabolity byly nižší u lidí se sebevražednými myšlenkami, což poukazuje na to, že jejich buňky jsou v metabolickém stresu.

„Žádný z těchto metabolitů není kouzelnou hůlkou, která by úplně vyléčila něčí depresi,“ říká lékař a vědec Robert Naviaux, který studii vedl. „Naše výsledky nám však říkají, že mohou existovat způsoby, jak metabolismus posunout správným směrem, abychom pacientům pomohli lépe reagovat na léčbu, a v kontextu sebevraždy by to mohlo být dostatečné k tomu, abychom zabránili tomu, aby lidé překročili tuto hranici.“

Mitochondrie pod tlakem

Naopak studií byly zjištěny vyšší hodnoty u kyseliny mléčné a FGF21, což souvisí s mitochondriálním stresem. Mitochondrie jsou organely, které produkují energii v buňkách. Když jsou mitochondrie pod tlakem, snižují produkci reaktivních forem kyslíku, které jsou potřebné pro buněčnou signalizaci. To vede k tomu, že buňka zrychluje svůj metabolismus, aby vyrovnala nedostatek energie.

Tento proces však má i nevýhodu. Když je v buňce příliš mnoho energie, může to způsobit uvolnění molekuly ATP, která je standardně zdrojem energie uvnitř buňky. Mimo buňku se však ATP chová jako nebezpečný signál, který aktivuje zánětlivé a stresové reakce.

„Předpokládáme, že pokusy o sebevraždu mohou být ve skutečnosti součástí většího fyziologického impulsu k zastavení stresové reakce, která se na buněčné úrovni stala nesnesitelnou,“ vysvětluje Naviaux.

Studie také prokázala, že hladiny purinových metabolitů, které jsou mediátory metabolického stresu, byly nižší u lidí se sebevražednými myšlenkami. To je zajímavé, protože nadměrná produkce purinů je spojena se sebepoškozujícím chováním u vzácné neurogenetické poruchy zvané Lesch-Nyhan syndrom.

Sebevražedné myšlenky: Nová naděje

Vědci doufají, že nové objevy povedou k vývoji nových léků a doplňků, které by mohly pomoci obnovit normální metabolismus u lidí s depresí a sebevražednými myšlenkami. Zároveň zdůrazňují, že krevní testy nejsou spolehlivým způsobem, jak u jedinců předvídat sebevraždu, a že je nutné poskytovat psychologickou i sociální podporu těm, kteří ji potřebují.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama