Konec podpory Windows 10 způsobí obrovský nárůst elektronického odpadu

Odborníci předpovídají, co bude znamenat konec podpory Windows 10 od Microsoftu. Budoucí rozhodnutí Microsoftu by mohlo způsobit problém s 480 miliony kilogramů elektronického odpadu. 

Reklama

Konec podpory Windows 10 se blíží

Společnost Canalys Research po analýze trhu s technologiemi předpovídá, že rozhodnutí společnosti Microsoft ukončit podporu pro Windows 10, by mohlo vést k likvidaci přibližně 240 milionů počítačů s operačním systémem Windows 10. Odhaduje se, že tento elektronický odpad by vážil kolem 480 milionů kilogramů, což se rovná váze 320 tisíc automobilů.

Microsoft a podpora starších Windows

V roce 2024 se očekává nová verze Windows a na trh přicházejí i osobní počítače s umělou inteligencí.

Navzdory potenciální funkčnosti mnoha osobních počítačů po ukončení podpory uvedeného operačního systému Microsoft, společnost Canalys varuje, že poptávka po zařízeních bez bezpečnostních aktualizací může být nízká.

Plán Microsoftu zahrnuje poskytování bezpečnostních aktualizací pro zařízení s Windows 10 do října 2028 za prozatím nezveřejněný roční poplatek. Canalys však naznačuje, že pokud bude cenová struktura v souladu s minulými trendy, přechod na novější počítače by mohl být nákladově efektivnější, což by vedlo k vyřazení velkého množství starších počítačů.

Vzhledem k tomu, že Microsoft má ukončit podporu pro Windows 10 do října 2025, operační systém nové generace, od kterého se očekává, že zavede pokročilou technologii umělé inteligence, by mohl potenciálně podpořit stagnující trh s PC.

Z hlediska dopadu na životní prostředí Microsoft zatím nereagoval na dotazy ohledně likvidace zařízení, která nejsou kompatibilní s Windows 11.

Existuje i pozitivní stránka

Pozitivní je, že obchodní ředitel společnosti Noveon Magnetics, Peter Afiuny, poukazuje na potenciál opětovného využití opotřebovaných počítačů. Přeměna opotřebovaných počítačů na magnety, které pohánějí udržitelné technologie, jako jsou elektrická vozidla a větrné turbíny, pomůže uspokojit rostoucí globální poptávku po elektřině, říká Afiuny.

Afiuny také poznamenává, že pevné disky jsou často předčasně vyřazovány, což vede k nadměrnému odpadu magnetického materiálu vzácných zemin. Redwood Materials v tomto ohledu klade důraz na téměř nekonečnou recyklovatelnost baterií, přičemž znovu recykluje kovy jako lithium, kobalt, nikl a měď.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama