Proč je lepší psa adoptovat aneb Dominový efekt laskavosti

Adoptování psa z útulku nejen změní váš život, ale také otevře dveře novému přechodnému domovu pro opuštěné psi. Přejděte od slov k činům a začněte tím prvním krokem – adopcí psa.

Reklama

Mít vlastního psa je pro většinu z nás nepopsatelným zážitkem, protože tolik lásky, štěstí, radosti a porozumění, kolik může dát pes, který se třeba jen náhodou „vejdou“ do našeho života, je k nezaplacení. Ale co když byste mohli udělat ještě více? Co když byste mohli zachránit opuštěného psa z dočasné péče útulku, který touží po domově a lásce a proč je adopce pejska skvělá volba pro vás i pro něj?

Jak psi obohacují naše životy

Často se stává, že i ten, kdo není milovníkem zvířat, po pořízení pejska navždy změní názor a život bez svého mazlíčka si již jen těžko dokáže představit. Podle Cynthie Weissové z Mayo Clinic je vědecky prokázáno, že domácí mazlíčci snižují hladinu stresu a zlepšují krevní tlak, ale nikdo nedokáže prokázat bezpodmínečnou lásku a společnost jako domácí mazlíček.

Četné studie prokázaly, že děti, které vyrůstají se psem, mají větší sebevědomí, rozvíjejí empatii a učí se zodpovědnosti. Kromě toho, že zvířata pozitivně působí na fyzické i duševní zdraví, zlepšují i ​​společenský život svých majitelů. Máte-li například pejska, se kterým procházíte park, je velká šance, že svůj život obohatíte o nové lidi – minimálně poznáte další pejskaře a možná s některými navážete nové přátele.

Proč adoptovat psa z útulku, a ne koupit?

Pokud se nám jako milovníkům zvířat podařilo nejen přesvědčit, že mazlíček vám zpestří život, ale přinese vám řadu výhod pro vaše duševní zdraví, rozhodně doporučujeme opuštěné pejsky adoptovat. Adopce mu doslova zachrání život.

Každý rok se po celém světě dostane do útulků pro zvířata asi 6,5 milionu domácích mazlíčků a dalších 1,5 milionu je utraceno. Se současnou krizí v útulcích se počet zvyšuje a můžete pomoci s ušlechtilým aktem adopce. Když adoptujete, nejen že zachráníte svého milovaného nového společníka, ale také uvolníte prostor pro dalšího pejska, který to zoufale potřebuje, a vytvoříte tak dominový efekt laskavosti.

I když mnozí tvrdí, že adopcí můžete získat „kočku v pytli“, není tomu tak úplně. Odpůrci adopce se totiž domnívají, že opuštěná zvířata jsou často nesocializovaná a budete s nimi mít jen problémy.

Věřte, že mnohé zkušenosti říkají pravý opak. Zvířata jsou opuštěna, protože majitelé usoudí, že „zabírají moc času“, „že jsou příliš náročné“, protože třeba jedou na Vánoce k moři, „takže si neví rady, kam se psem“, protože mazlíček neodpovídá jejich povaze.

Důvodů, tedy výmluv k opuštění, je mnoho, ale problematické chování psů rozhodně nepatří mezi ty hlavní. V mnoha útulcích navíc dobrovolníci tráví čas socializací psů a koček, aby se snáze adoptovali.

Tito dobrovolníci znají povahu zvířat a budou vás varovat, že zvíře, které byste si mohli chtít adoptovat, má nějaké specifické chování. Na druhou stranu, pokud si pořídíte psa a nevěnujete mu náležitou péči a lásku, může se proměnit ve zvíře, které se vymkne kontrole. A samozřejmě se ukázalo, že adoptovaná zvířata jsou daleko přítulnější a vděčnější, protože nějakým zvláštním způsobem „cítí“, že jste je zachránili.

Kde najít psa k adopci?

Najít psa, kterého byste chtěli adoptovat, už není vůbec těžké. Protože fotky opuštěných psů hledajících domov najdete na sociálních sítích různých spolků a útulků nebo soukromých profilů.

Můžete také navštívit nejbližší útulek a poohlédnout se, jestli tam není nějaký čtyřnohý kamarád, který by vás zaujal. Na internetu je spousta inzerátů na adopci psů i koček různého věku, vzhledu, plemen a povahových vlastností.

Lidé se často domnívají, že opuštěná zvířata jsou pouze kříženci a smíšená plemena. Kříženci mají své výhody – díky míšení různých plemen je malá šance, že budou trpět dědičnými chorobami, které jsou typické pro některá plemena.

Doufáme, že jsme vás přesvědčili, že adopce psa je lepší než koupě. Nejen, že uděláte dobrý skutek, ale také získáte životního přítele, který vám bude věrný. Adopce zvířete je také způsob, jak bojovat proti nezodpovědnému chovu a obchodu se zvířaty, které jsou často vystaveny krutým podmínkám a utrpení.

Pokud si myslíte, že jste připraveni na adopci psa, neváhejte a podívejte se na nabídky na internetu nebo navštivte nejbližší útulek. Uvidíte, že se vám dobrý skutek vrátí tisícinásobně. A nezapomeňte, že adoptovat zvíře znamená zachránit dva životy – ten jeho a ten váš.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama