Adventní kalendář: 24 nápadů, jak udělat radost sobě i ostatním

Advent je časem očekávání a přípravy na Vánoce, ale také časem, kdy se můžeme zamyslet nad tím, co je pro nás důležité a jak můžeme zlepšit svůj život i životy druhých. Jak na adventní kalendář? Místo toho, abychom se nechali strhnout konzumním šílenstvím a utrácením za drahé dárky, můžeme si vytvořit vlastní adventní kalendář s dobrými skutky, které nás budou naplňovat radostí a vděčností.

Reklama

Každý den si můžeme vybrat jeden dobrý skutek, který uděláme pro sebe, pro své blízké, pro cizí lidi nebo pro životní prostředí. Nemusí to být nic velkého nebo náročného, stačí malý projev laskavosti, pozornosti nebo uznání. Tímto způsobem si můžeme připomenout, že pravý smysl adventu spočívá v tom, že jsme spolu, že se máme rádi a že se staráme o svět, ve kterém žijeme.

Pokud hledáte inspiraci, přinášíme vám 24 nápadů na dobré skutky, které můžete zařadit do svého adventního kalendáře.

Adventní kalendář dobrých skutků

  • 1. den: Při vystupování z MHD je jízdenka stále platná, předejte ji někomu při výstupu. Tím mu ušetříte čas i peníze a možná mu zlepšíte náladu.
  • 2. den: Pozvěte na kávu kamarádku, kterou jste léta neviděli. Zavzpomínejte si na staré časy, zjistěte, co je nového v jejím životě a upevněte si přátelství.
  • 3. den: Ukliďte sníh před vchodem souseda, který to sám pro stáří nebo nemoc nezvládne. Pomůžete mu tak zvýšit bezpečnost a pohodlí a projevíte mu, že na něj myslíte.
  • 4. den: Staňte se dobrovolníkem na jeden den. Vyberte si nějakou organizaci nebo projekt, který podporuje dobrou věc, a zapojte se do jejich činnosti. Můžete například pomáhat v útulku pro zvířata, v domově pro seniory, v charitativním obchodě nebo v azylovém domě.
  • 5. den: Ukliďte společně dětský pokoj a oddělte hračky, které společně darujete dětem, které je nemají. Naučíte tak své děti, že je dobré pomáhat těm, kteří mají méně, a zároveň uvolníte místo pro nové hračky.
  • 6. den: Pamatujte na ty, kteří s vaším dítětem tráví velkou část dne – na vychovatele nebo učitele – a poděkujte jim za jejich skvělou práci. To neslyší často. Můžete jim napsat milý vzkaz, koupit malý dárek nebo jim nabídnout pomoc s něčím, co potřebují.
  • 7. den: Projděte si šatník a vyberte oblečení, které už nenosíte a které je stále ve velmi dobrém stavu. Dejte je někomu, kdo je potřebuje víc. Můžete je darovat nějaké charitě, azylovému domu nebo bezdomovci. Ušetříte tak prostor ve své skříni a uděláte radost někomu, kdo si toho váží.
  • 8. den: Udělejte kuličku z krmiva pro ptáky (koupíte i v drogeriích a zverimexech za pár korun) a pověste na blízký strom. Ptáci vám poděkují. Zvláště v zimě mají ptáci nedostatek potravy a potřebují naši pomoc. Navíc je krásné sledovat, jak si pochutnávají na vašem dárku.
  • 9. den: Odpad, který vytvoříte ve svém každodenním životě, umístěte do vhodných nádob k recyklaci. Tím přispějete k ochraně životního prostředí a snížení spotřeby zdrojů. Pokud možno, snažte se také omezit vznik odpadu tím, že nakupujete méně a lépe, používáte vlastní tašky a obaly a opravujete věci, které se pokazí.
  • 10. den: Pokud máte přebytečné knihy, které již nevyhovují vašemu čtenářskému vkusu, darujte je místní knihovně nebo je vložte do knihoven, které existují v řadě našich měst. Knihy jsou skvělým zdrojem poznání a zábavy, a je škoda, aby ležely zapomenuté na polici. Možná někomu uděláte radost tím, že mu poskytnete příležitost přečíst si něco nového nebo zajímavého.
  • 11. den: Pokud víte, že lidé hledají vratné lahve, nechte vedle popelnic pytel s vratnými lahvemi, abyste jim to usnadnili. Tím jim ušetříte čas a námahu a pomůžete jim získat nějaké peníze. Zároveň také přispějete k recyklaci a snížení objemu odpadu.
  • 12. den: Kupte pro bezdomovce něco teplého k jídlu nebo pití. Zvláště v zimě je pro ně těžké najít si něco, co by je zahřálo a nasytilo. Můžete jim také nabídnout nějaké oblečení, deku nebo spacák, který už nepotřebujete. Nezapomeňte se s nimi také slušně pozdravit a popovídat, pokud budou chtít. Pro ně je důležité, že je někdo vnímá jako lidi a ne jako odpad společnosti.
  • 13. den: Znáte-li ve svém okolí rodinu, o které víte, že to má těžké, zorganizujte sousedskou charitu s cílem vybrat dobrovolné příspěvky nebo jídlo na vánoční oběd. Tím jim pomůžete překonat finanční tíseň a zároveň jim ukážete, že na ně myslíte a že nejsou sami. Můžete jim také nabídnout svou pomoc s něčím, co potřebují, nebo je pozvat k sobě na návštěvu.
  • 14. den: Pokud vidíte, že osoba za vámi ve frontě na pokladně má mnohem méně potravin, pusťte ji před sebe. Tím ji ušetříte čekání a možná i stres. Je to malý projev zdvořilosti, který může mít velký význam pro někoho, kdo má málo času nebo trpí úzkostí.
  • 15. den: Požádejte svou maminku nebo tetu, aby vám ukázala, jak vyrobit tradiční vánoční dorty vaší rodiny. Své znalosti vám rádi předají. Nejenže se naučíte něco nového, ale také si užijete společný čas a posílíte rodinné pouto. Navíc budete mít vynikající dorty k vánočnímu stolu.
  • 16. den: Pohlídejte dítě své kamarádky nebo příbuzného na pár hodin, aby si mohla odpočinout. Zvláště pro rodiče malých dětí je to velká výhoda, když mají chvíli pro sebe a mohou si udělat něco, co je baví nebo potřebují. Vy si zase můžete užít zábavu s dítětem a prohloubit si s ním vztah.
  • 17. den: Napište pozitivní zprávu a nechte ji přiloženou k cizímu autu na parkovišti. Když ji uvidí, vykouzlí jí úsměv na tváři. Můžete napsat něco jako: „Mějte krásný den!“, „Jste úžasný člověk!“ nebo „Věřte ve své sny!“. Tímto způsobem můžete zlepšit náladu někomu, kdo možná právě prožívá těžkou chvíli.
  • 18. den: Vyrobte dárek pro svého blízkého sami. Může to být cokoli, co umíte nebo se naučíte udělat: šála, náramek, obrázek, koláž, svíčka, magnetka, kniha, puzzle, hra, kalendář, dort, marmeláda, košík, polštář, loutka, medvídek, květina, origami, šperk, rámeček, album nebo plakát. Tím mu dáte najevo, že si ho vážíte a že jste si dali námahu s výběrem a výrobou dárku. Navíc budete mít zábavu při tvoření a ušetříte peníze.
  • 19. den: Řekněte svému partnerovi, jak moc pro vás znamená. Můžete mu to napsat v milém dopise, říct mu to osobně, nebo mu to zašeptat do ucha. Vyjádřete mu svou lásku, obdiv, vděčnost a respekt. Pochvalte ho za to, co dělá dobře, a podpořte ho v tom, co ho trápí. Ukažte mu, že je pro vás ten nejdůležitější člověk na světě.
  • 20. den: Pokud víte o někom, o kom víte, že bude na Štědrý den nebo Vánoce sám, pozvěte ho na večeři. Být sám o vánočních svátcích je jedna z věcí, se kterou se mnoho lidí vyrovnává jen velmi těžko. Nabídněte mu svou společnost, pohostinnost a radost. Možná tak navážete nové přátelství nebo posílíte stávající.
  • 21. den: Navštivte blízký útulek pro zvířata. Vezměte jim jídlo a slámu nezbytné k přežití venku v zimě. Pohlaďte je, pohrajte si s nimi a dejte jim najevo, že o ně někdo pečuje. Možná si tam najdete i svého nového čtyřnohého kamaráda, kterého si můžete adoptovat.
  • 22. den: Hrajte si s jedním ze psů z útulku. Vyberte si nějakého, kdo vypadá smutně nebo osaměle, a vezměte ho na procházku nebo do parku. Dejte mu možnost vyběhat se, vyřádit se a užít si trochu zábavy. Tím mu zlepšíte fyzickou i psychickou kondici a možná mu pomůžete najít nový domov.
  • 23. den: Adoptujte si psa nebo kočku. To, co vám zvíře vrátí svou bezvýhradnou láskou, se nedá s ničím srovnat. Zvíře vám bude věrným přítelem, společníkem a ochráncem. Zároveň mu dáte novou šanci na lepší život a ušetříte ho od utrpení a smrti. Pokud si nemůžete adoptovat zvíře, můžete se stát jeho kmotrem a přispívat na jeho péči.
  • 24. den: Zaměřte se na to pozitivní. Alespoň o Vánocích nechte stres hluboko v šuplíku. Idylicky vyzdobený domov, skvělé dárky a dokonalá jídla zpestří svátky, ale nejsou podmínkou štěstí. Buďte pozitivní a dělejte to, co je pro vás nejlepší. Užijte si čas s rodinou a přáteli, odpočívejte, bavte se a relaxujte.

Přejeme vám krásné a šťastné Vánoce!

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama