Jsou celoroční pneumatiky v zimě stejně spolehlivé jako zimní?

Stále více řidičů se zamýšlí nad otázkou, zda jsou celoroční pneumatiky v zimě skutečně tak spolehlivé jako tradiční zimní pneumatiky. Představují tyto univerzální pneumatiky skutečně adekvátní alternativu v chladných a náročných zimních podmínkách?

Reklama

Pokud jde o bezpečnost a výkon, je stále důležité rozlišovat mezi těmito dvěma typy pneumatik. Celoroční pneumatiky mohou být pohodlnou volbou pro mírnější zimní podmínky, ale pro extrémnější situace zůstávají zimní pneumatiky nepostradatelnou volbou. Je nejvyšší čas se rozhodnout, které z nich vybrat – zimní počasí se blíží.

Nejvyšší čas na přezutí pneumatik

I když je na tuto část roku vcelku ještě teplé počasí, už teď slyšíme, že Česko v následujících dnech zasáhne sněžení a mrazy. Zákon předepisuje zimní výbavu, a tak většina řidičů přezouvá pneumatiky sezónně, podle toho, zda je zima nebo jaro. Někteří řidiči proto zvažují nákup celoročních pneumatik, aby se vyhnuli výměně v naději, že jim budou dobře sloužit během všech ročních období.

Řidiči preferují celoroční pneumatiky

Cena sady zimních pneumatik není zanedbatelná, ale stále přijatelnější než dvě sady pneumatik. K tomu je třeba připočítat náklady na výměnu a někteří řidiči jsou nuceni platit i za uložení pneumatik v servisech.

V odpovědi na otázku, které si vybrat, musíte znát rozdíly mezi zimními a celoročními pneumatikami a potřeby řidičů se také liší v závislosti na počasí, klimatu, kde jezdí, a nepřímo na stavu vozovky, na které jezdí.

Úschova pneumatik
Je nejvyšší čas přezout na zimní pneumatiky | Foto: Andrea Piacquadio | Zdroj: Pexels

Zimní pneumatiky jsou pro jízdu na sněhu. Obvykle mají mnoho štěrbin v běhounu, které fungují jako ostré hrany, a směs běhounu, který zůstává poddajný i při nízkých teplotách. Zimní přilnavost přichází s určitými ústupky v potenciálně rychlejším opotřebení běhounu a určitým kompromisem v ovladatelnosti a přilnavosti na čištěných silnicích, i když ty špičkové to úspěšně zvládají.

Celoroční pneumatiky jako kompromis

Celoroční pneumatiky jsou naopak kompromisem, který umožňuje příjemnou a tichou jízdu, dlouhou životnost a úsporu paliva. Zní to lákavě.

Kromě toho také nabízejí všestranný výkon za všech silničních podmínek, protože jsou navrženy pro jízdu v různých podmínkách, včetně mokré vozovky. Nabízejí kombinaci výhod letních a zimních pneumatik. Takže pro každého, kdo má průměrné auto a považuje se za průměrného řidiče, je to správné řešení.

Srovnání celoročních a zimních pneumatik

Jaký je rozdíl mezi zimními a celoročními pneumatikami? Celoroční pneumatiky bohužel zatím nekombinují ty nejlepší vlastnosti letních a zimních pneumatik ve snaze poskytnout dobrý výkon v různých podmínkách.

To znamená, že celoroční pneumatiky neposkytnou stejnou přilnavost a ostré ovládání jako letní pneumatiky. Stejně tak celoroční pneumatika není určena pro extrémní zimní jízdní podmínky na sněhu.

Proto bude rozhodnutí o výběru pneumatik pro vaše vozidlo záviset na tom, kde žijete a kde a za jakých podmínek jezdíte. Pokud jezdíte autem jen párkrát do roka nebo méně, celoroční pneumatiky jsou pravděpodobně správnou volbou.

Pokud ale jezdíte na horách a víte, že jsou období, kdy jsou namrzlé nebo zasněžené silnice problémem, není montáž zimních pneumatik přehnaná – je to základní bezpečnostní opatření, které vám může ušetřit čas, peníze a dokonce i život.

Pneumatiky: výběr dle podmínek

Nakonec dnes již nejsou celoroční pneumatiky zanedbatelným faktorem při výběru, protože novější generace takových pneumatik mají v různých podmínkách v závislosti na ročním období stále lepší výkon.

  • Zimní pneumatiky nabízejí lepší výkon na sněhu a ledu: Zimní pneumatiky jsou lepší volbou v oblastech se sněhem a ledem.
  • Celoroční pneumatiky se nejlépe hodí do oblastí bez výrazného rozdílu mezi letním a zimním obdobím.
  • Celoroční pneumatiky jsou dobré pro celoroční použití, ale při vystavení extrémním podmínkám se začnou rychleji opotřebovávat.
  • Zimní pneumatiky mají speciální pryžovou směs běhounu, která je navržena tak, aby zůstala pružná i v chladnějších teplotách, což umožňuje lepší trakci, takže můžete zastavit až o 40 procent dříve než na celoročních pneumatikách.
  • Zimní pneumatiky mají ve skutečnosti lepší trakci při -10°C oproti celoročním pneumatikám při +4°C.
  • Zimní pneumatiky mají také větší hloubku dezénu a různé vzory navržené tak, aby vám pomohly projet sněhem i břečkou.
Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama