Vyplatí se tankovat prémiové palivo?

Prémiové palivo, prodávané pod různými obchodními názvy jako Benzina Verva, OMV MaxxMotion, Shell V-Power, EuroOil Optimal nebo MOL Evo, přinášejí podle výrobců paliv do motoru automobilu četné výhody díky různým přidaným přísadám. Ale vyplatí se je skutečně tankovat?

Reklama

Co jsou prémiová paliva?

Prémiová paliva jsou speciální druhy paliv, které obsahují vyšší množství aditiv než běžná paliva. Aditiva jsou chemické látky, které zlepšují vlastnosti nafty nebo benzínu a aktivně chrání palivovou soustavu. Prémiová paliva obecně brání usazování ve vstřikovacích tryskách, zlepšují průběh spalování a brání usazování karbonu ve výfukovém traktu.

Výhody prémiových paliv

Prémiová paliva přinášejí řadu výhod pro motor vašeho automobilu. Přidaná aditiva u nafty výrazně zlepší mazivost, což sníží zátěž na vstřikovače. Důležité je ale zlepšení spalování, což se pozitivně odrazí na projevu motoru a vylučovaných spalinách. U prémiových benzínů je též potvrzena čistící vlastnost a jsou tak schopny zbavit váš motor usazeného karbonu (do určité míry), což má za následek navrácení výkonu motoru, čistší chod a nižší spotřebu.

Nevýhody prémiových paliv

Hlavní nevýhodou prémiových paliv je jejich vyšší cena. Navíc, pokud opravdu chcete docílit lepšího výkonu motoru (koně vám ale nepřidá), musíte palivo s vyšším obsahem aditiv tankovat pravidelně.

Ceny prémiových paliv

Prémiová paliva jsou obecně dražší než standardní. Ceny se liší v závislosti na značce a typu paliva, ale obecně lze říci, že prémiová paliva jsou o několik korun na litr dražší než standardní benzín nebo nafta. Některé řetězce nabízejí první skupinu aditivovaných paliv jako o 0,50 až 1,50 Kč dražší alternativu k základnímu benzinu či naftě.

Zda se vyplatí tankovat prémiová paliva, záleží na konkrétních okolnostech. Pokud hledáte způsob, jak prodloužit životnost motoru a zlepšit jeho výkon, mohou být prémiová paliva dobrou volbou. Nicméně, pokud se snažíte ušetřit peníze na nákladech na palivo, prémiová paliva pravděpodobně nebudou nejekonomičtější volbou. Vždy je dobré zvážit všechny faktory před rozhodnutím, které palivo je pro vás nejlepší.

Doporučovaná prémiová paliva

  • Benzina Verva Diesel: Toto prémiové palivo je známé pro své vysoké kvalitní základní složky a je oblíbené pro svou schopnost zlepšit výkon motoru.
  • OMV MaxxMotion Diesel: Toto palivo je také vysoce hodnocené pro své kvalitní základní složky a je známé svou odolností vůči mrazu, což je činí ideální volbou jako zimní nafta.
  • MOL EVO Diesel+: Toto prémiové palivo je také oblíbené pro své vysoké kvalitní základní složky a je známé svou schopností zlepšit výkon motoru.
  • Shell V-Power Nitro+ Racing: Toto prémiové palivo je známé pro svou schopnost čistit motor a zlepšovat jeho výkon.

Je důležité dodat, že výběr prémiového paliva by měl být založen na specifických potřebách vašeho vozidla a osobních preferencích. Doporučujeme konzultovat s odborníkem nebo s autorizovaným servisem, aby jste se ujistili, že vybrané palivo je vhodné pro váš konkrétní typ motoru.

Názor odborníka na prémiové palivo

Podle uznávaného odborníka na paliva, Ing. Václava Louly, prémiová paliva jsou zásadně ve vyšší kvalitě, než předepisují normy a jsou výsledkem rozvoje petrolejářských firem ve spolupráci s automobilovým průmyslem, požadavky výrobců palivových soustav i motoristického sportu. Přidané hodnoty prémiových paliv jsou pak v řadě parametrů ovlivňující čistotu motoru, péči o palivovou soustavu, spotřebu i ekologii.

Výrobci motorových paliv, než dají souhlas k prodeji, udělají kompletní analýzu nádrže s daným produktem, a to u automobilových benzinů dle ČSN EN 228 představuje 22 parametrů a vydají kompletní osvědčení o jakosti.

Podle testů prémiových paliv z roku 2020, tankováním prémiových paliv uděláte svému vozu radost. Možná se to neprojeví na výkonu ani spotřebě, ale čistotu a zdraví motoru tím jednoznačně podpoříte.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama