Zvláštní úkaz v českých lesích: I přes chladné počasí, zrají borůvky

Někteří milovníci borůvek mají letos nečekanou radost. Na několika místech v České republice se totiž objevily plody borůvek, které normálně dozrávají v létě. Jak je to možné?

Reklama

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jde o raritu, která souvisí s extrémním počasím, které letos zasáhlo naši zemi. V létě bylo velmi sucho a horko, což způsobilo, že mnoho borůvek nevyzrálo a uschlo. Keříky borůvek se ale nevzdaly a začaly znovu kvést, když se počasí ochladilo. Díky tomu se nyní v některých lesích objevují zralé borůvky, které jsou v této roční době velmi neobvyklé.

„Fenologický pozorovatel ze stanice Plzeň-Bolevec zaznamenal druhou zralost borůvek,“ uvedl ČHMÚ na sociální platformě X.

Fenologie je věda, která sleduje vliv klimatu na rostliny a živočichy. Podle ČHMÚ se podobný jev stal už v letech 2015 a 2018, kdy bylo také sucho a vlny veder. Tehdy se ale borůvky podruhé neobjevily na fenologických stanicích, které jsou rozmístěny po celé republice.

Borůvky, které se nyní objevují, jsou pravděpodobně brusnice borůvky, které jsou původním druhem borůvek v Česku. Tyto borůvky rostou na drobných keřících, zejména v lesích, a mají modrou až modrofialovou barvu. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které mají řadu blahodárných účinků na zdraví. Borůvky pomáhají například proti průjmům, cukrovce, dně a revmatismu.

Pokud máte rádi borůvky, můžete se tedy vydat do lesa a zkusit si je najít. Musíte ale být opatrní, protože borůvky mohou být zaměněny s jinými bobulemi, které mohou být jedovaté. Také je dobré dodržovat pravidla sběru lesních plodů, která se liší podle vlastníka pozemku. Obecně platí, že je možné sbírat borůvky pro vlastní potřebu, ale ne pro prodej.

Borůvky jsou také ukazatelem změny klimatu, která se projevuje v Česku i ve světě. Klima se otepluje rychleji, než je světový průměr, což má za následek sucho, ale také častější extrémy počasí. Změna klimatu ovlivňuje nejen rostliny a živočichy, ale také lidskou společnost.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama