Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silným větrem

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pondělí 30. října výstrahu před nárazy silného větru, který se očekává v pondělí večer a v úterý ráno na východě země. Mohou nastat problémy v dopravě a také hrozí nebezpečí zranění kvůli létajícím předmětům nebo padajícím větvím. Varování je platné od 22:00 do 7:00 hodiny následujícího dne. Meteorologové předpovídají, že další upozornění bude vydáno ve čtvrtek, kdy se očekává návrat silného větru.

Reklama

Vítr bude ve východní polovině území zesilovat v pondělí ve večerních hodinách. Jeho nárazy budou v noci na úterý na východě a severu Moravy a ve Slezsku dosahovat rychlosti až 20 m/s (70 km/h), na horách dokonce 25 m/s (90 km/h), varoval Český hydrometeorologický ústav. Vítr má během úterního dopoledne od západu slábnout.

Meteorologové varovali před možným poškozením stromů a menšími škodami na budovách. Lidem hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Následky vichřice mohou rovněž způsobit komplikace v dopravě.

Český hydrometeorologický ústav proto doporučuje zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky. Lidé v zasažených oblastech by zároveň měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Turisté by měli omezit své vycházky do hor a nevydávat se do hřebenových partií.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama