REKLAMA

Recept na masové kuličky v rajské omáčce: rychlý oběd, který potěší nejen děti

Sladkokyselá rajská omáčka je krásně voňavá díky koření, které se v ní používá. V kombinaci se šťavnatými masovými kuličkami se může jednat o zajímavou variantu klasického obědu, na který si možná pamatujete od babičky. 

REKLAMA

Česká verze rajčatové omáčky se liší od těch italských

Rajčatové omáčky jako takové si samozřejmě často spojujeme s Itálií. Právě v této zemi jsou totiž základem různých receptů. Připravují se často z čerstvých rajčat, bazalky, oregana a důraz je zde kladen zejména na výraznou a přirozenou chuť rajčat. Ostatně, podle Italů má právě použitý druh rajčat zásadní vliv na výsledný chuťový profil omáčky. 

Tradiční česká rajská omáčka se ale od italského suga v mnohém liší. Hlavní rozdíl spočívá v použitém koření. V české omáčce se totiž objevuje bobkový list, nové koření a mnohdy i skořice, díky čemuž získává celek zajímavou chuť. Kromě toho se dochucuje cukrem a octem a výsledek je tedy sladkokyselý.

Typicky se podává s vařeným hovězím masem, plněnými paprikami nebo třeba masovými karbanátky. Kromě těstovin se pak u nás jako oblíbená příloha často volí třeba houskový knedlík, který v Itálii neznají. 

Varianta s masovými kuličkami je oproti klasickému hovězímu rychlejší

Varianta receptu na rajskou omáčku s masovými kuličkami je oproti vařenému hovězímu masu mnohem rychlejší a jednodušší. Kuličky jsou totiž osmažené během chvilky, a poté se dokončí vařením v omáčce.

Další nespornou výhodou je, že kuličky bývají pro děti často atraktivnější než plátek masa. Mají jemnější strukturu a děti si často oblíbí i jejich hravý tvar. 

Recept na rajskou omáčku s masovými kuličkami

Rajská omáčka je považována za jeden z klenotů české kuchyně. Chutná dětem i dospělým a řada z nás na ni s láskou vzpomíná ve spojitosti s tradiční kuchyní našich babiček nebo školních jídelen. S tímto receptem ozvláštněným masovými kuličkami si snadno připomenete její ikonickou chuť.

Ingredience na masové kuličky

  • 500 g mletého masa (hovězí, míchané hovězí s vepřovým nebo i krůtí)
  • 1 menší cibule nakrájená najemno
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • ½ lžičky majoránky
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej

Ingredience na rajskou omáčku

  • 250 ml rajčatového protlaku
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 střední cibule
  • 700 ml vývaru (lze použít jak masový, tak zeleninový)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 až 2 lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 celá skořice
  • Sůl

Postup přípravy

  1. Nejprve si vytvoříme základ omáčky. Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. 
  2. Přidejte krájená rajčata a promíchejte. 
  3. Jíšku pomalu zalijte vývarem a důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. 
  4. Do základu omáčky přidejte bobkový list, pepř, nové koření, skořici a osolte.
  5. Omáčku nechte na mírném plameni vařit zhruba 45 minut. 
  6. V mezičase si připravte masové kuličky, a to jednoduše smícháním veškerých ingrediencí. Směs důkladně propracujte rukou, aby se všechny ingredience propojily. 
  7. Ze směsi tvarujte jednotlivé masové kuličky. Měly by dobře držet tvar. 
  8. Hotové kuličky zprudka osmažte na pánvi, aby se zatáhly. Nemusí být propečené kompletně, dovaří se v omáčce.
  9. Jakmile máte kuličky osmažené, dejte je do hrnce s omáčkou. Díky tomu získá rajská omáčka masitější chuť. Kuličky by se měly v omáčce vařit zhruba 15 až 20 minut.
  10. Po uplynutí této doby kuličky vyjměte, omáčku sceďte a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření a skořici) vyhoďte. 
  11. Do omáčky přidejte rajský protlak a metličkou důkladně promíchejte. 
  12. Dochuťte octem a cukrem, případně solí. 
  13. Masové kuličky vraťte do omáčky a můžete servírovat.

Jako příloha se k rajské omáčce skvěle hodí těstoviny, tarhoňa, rýže nebo houskový knedlík. 

Chcete se vyhnout jíšce? Nahraďte mouku zeleninou

Historické recepty na rajskou omáčku se samozřejmě většinou opírají o použití jíšky a rajského protlaku. Taková kombinace je však mnohdy mdlá. Plnější chuti docílíte za použití krájených rajčat a vývaru. Pokud ale chcete z nějakého důvodu jíšku zcela nahradit, možné to je.

Do základu můžete přidat třeba nastrouhanou mrkev a petržel a omáčku lze poté rozmixovat. Díky tomu získá zeleninovější chuť (mnohdy díky mrkvi i výrazně sladší) a bez mouky se obejdete. Pomůže samozřejmě i delší doba varu, aby se omáčka zredukovala a odpařila se z ní tekutina.

Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hanky Smětákové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomazánka z pečeného česneku: ideální na sváteční jednohubky a chlebíčky

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recenze: Moje tajná Santa. Vánoční romantický film z dílny Netflixu

Netflix nelení a pokračuje v premiérách vánočních snímků. Nově se k nim přidává film Moje tajná Santa, který...

Filip Turek na Hrad nedorazí, odvolává se na vyhřezlou ploténku. Na...

Poslanec Filip Turek, který je zároveň kandidátem Motoristů sobě na ministra životního prostředí, řeší zdravotní potíže se...

Evropská komise pokutovala síť X. Musk vyzval ke zrušení EU, podporu...

Evropská komise udělila sociální síti X pokutu 120 milionů eur. Majitel platformy Elon Musk na to reagoval...

Ulovila výstavní ryby i holuba. Rybářka Veronika Machová dokazuje, že rybolov...

ROZHOVOR | Veronika Machová je vášnivá rybářka, která se poslední čtyři roky aktivně věnuje rybaření. V rozhovoru...

Recept na vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku

Vanilkové rohlíčky se právem řadí mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Zanechávají plnou máslovou chuť, jsou příjemně sladké a...

Zemřel Patrik Hezucký, legendární moderátor, bavič a parťák Leoš Mareše

Ve věku 55 let zemřel v pátek 5. prosince moderátor a bavič Patrik Hezucký, známý především z...

Ostré prohlášení Jindřicha Rajchla. Dvě ministerstva obvinil, že falšují statistiky

Poslanec a právník Jindřich Rajchl v pořadu Kulatý stůl na Radiožurnálu bez důkazů obvinil Ministerstvo vnitra a...

Pomazánka z pečeného česneku: ideální na sváteční jednohubky a chlebíčky

Sváteční pohoštění pro rodinu nebo přátele nemusí být vždy stejné. Místo klasické česnekové pomazánky vyzkoušejte letos pomazánku...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA