Sladkokyselá rajská omáčka je krásně voňavá díky koření, které se v ní používá. V kombinaci se šťavnatými masovými kuličkami se může jednat o zajímavou variantu klasického obědu, na který si možná pamatujete od babičky.
Česká verze rajčatové omáčky se liší od těch italských
Rajčatové omáčky jako takové si samozřejmě často spojujeme s Itálií. Právě v této zemi jsou totiž základem různých receptů. Připravují se často z čerstvých rajčat, bazalky, oregana a důraz je zde kladen zejména na výraznou a přirozenou chuť rajčat. Ostatně, podle Italů má právě použitý druh rajčat zásadní vliv na výsledný chuťový profil omáčky.
Tradiční česká rajská omáčka se ale od italského suga v mnohém liší. Hlavní rozdíl spočívá v použitém koření. V české omáčce se totiž objevuje bobkový list, nové koření a mnohdy i skořice, díky čemuž získává celek zajímavou chuť. Kromě toho se dochucuje cukrem a octem a výsledek je tedy sladkokyselý.
Typicky se podává s vařeným hovězím masem, plněnými paprikami nebo třeba masovými karbanátky. Kromě těstovin se pak u nás jako oblíbená příloha často volí třeba houskový knedlík, který v Itálii neznají.
Varianta s masovými kuličkami je oproti klasickému hovězímu rychlejší
Varianta receptu na rajskou omáčku s masovými kuličkami je oproti vařenému hovězímu masu mnohem rychlejší a jednodušší. Kuličky jsou totiž osmažené během chvilky, a poté se dokončí vařením v omáčce.
Další nespornou výhodou je, že kuličky bývají pro děti často atraktivnější než plátek masa. Mají jemnější strukturu a děti si často oblíbí i jejich hravý tvar.
Recept na rajskou omáčku s masovými kuličkami
Rajská omáčka je považována za jeden z klenotů české kuchyně. Chutná dětem i dospělým a řada z nás na ni s láskou vzpomíná ve spojitosti s tradiční kuchyní našich babiček nebo školních jídelen. S tímto receptem ozvláštněným masovými kuličkami si snadno připomenete její ikonickou chuť.
Ingredience na masové kuličky
- 500 g mletého masa (hovězí, míchané hovězí s vepřovým nebo i krůtí)
- 1 menší cibule nakrájená najemno
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- ½ lžičky majoránky
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl
- Pepř
- Olej
Ingredience na rajskou omáčku
- 250 ml rajčatového protlaku
- 1 konzerva krájených rajčat
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 střední cibule
- 700 ml vývaru (lze použít jak masový, tak zeleninový)
- 2 lžíce cukru
- 1 až 2 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 celá skořice
- Sůl
Postup přípravy
- Nejprve si vytvoříme základ omáčky. Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte hladkou mouku a připravte světlou jíšku.
- Přidejte krájená rajčata a promíchejte.
- Jíšku pomalu zalijte vývarem a důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- Do základu omáčky přidejte bobkový list, pepř, nové koření, skořici a osolte.
- Omáčku nechte na mírném plameni vařit zhruba 45 minut.
- V mezičase si připravte masové kuličky, a to jednoduše smícháním veškerých ingrediencí. Směs důkladně propracujte rukou, aby se všechny ingredience propojily.
- Ze směsi tvarujte jednotlivé masové kuličky. Měly by dobře držet tvar.
- Hotové kuličky zprudka osmažte na pánvi, aby se zatáhly. Nemusí být propečené kompletně, dovaří se v omáčce.
- Jakmile máte kuličky osmažené, dejte je do hrnce s omáčkou. Díky tomu získá rajská omáčka masitější chuť. Kuličky by se měly v omáčce vařit zhruba 15 až 20 minut.
- Po uplynutí této doby kuličky vyjměte, omáčku sceďte a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření a skořici) vyhoďte.
- Do omáčky přidejte rajský protlak a metličkou důkladně promíchejte.
- Dochuťte octem a cukrem, případně solí.
- Masové kuličky vraťte do omáčky a můžete servírovat.
Jako příloha se k rajské omáčce skvěle hodí těstoviny, tarhoňa, rýže nebo houskový knedlík.
Chcete se vyhnout jíšce? Nahraďte mouku zeleninou
Historické recepty na rajskou omáčku se samozřejmě většinou opírají o použití jíšky a rajského protlaku. Taková kombinace je však mnohdy mdlá. Plnější chuti docílíte za použití krájených rajčat a vývaru. Pokud ale chcete z nějakého důvodu jíšku zcela nahradit, možné to je.
Do základu můžete přidat třeba nastrouhanou mrkev a petržel a omáčku lze poté rozmixovat. Díky tomu získá zeleninovější chuť (mnohdy díky mrkvi i výrazně sladší) a bez mouky se obejdete. Pomůže samozřejmě i delší doba varu, aby se omáčka zredukovala a odpařila se z ní tekutina.
Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hanky Smětákové.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomazánka z pečeného česneku: ideální na sváteční jednohubky a chlebíčky