Vanilkové rohlíčky se právem řadí mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Zanechávají plnou máslovou chuť, jsou příjemně sladké a voní po hřejivé vanilce. Už po prvním soustu vám tak připomenou chutě vašeho dětství.
Oblíbené cukroví, které k nám přišlo z Vídně
I když by se mohlo zdát, že jsou vanilkové rohlíčky ryze českým nápadem, ve skutečnosti pocházejí od našich rakouských sousedů. U nás se ale těší obrovské popularitě a každoročně tak tvoří součást sváteční tabule.
Podle legendy se vanilkové rohlíčky v Rakousku začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně, ke které došlo v roce 1683. Osmanská říše přitom v tehdejší době měla ve svém znaku půlměsíc, a právě ten mají vanilkové rohlíčky svým tvarem znázorňovat. V současné době jsou nadále populární nejen u nás, ale i v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku, Německu i Polsku.
Vůně vanilky rozhodně dříve nebyla samozřejmostí
Vanilka se historicky řadila mezi mimořádně drahé suroviny. Ostatně, ani dnes není její pořízení nejlevnější záležitostí. Stále je ale rozšířenější, než tomu bylo v minulosti.
Vanilka byla do Evropy dovezena až kolem roku 1520. Dlouho sloužila pouze jako přídatné koření ke kakau, až během 17. století se objevily recepty, které ji využívaly samostatně. Vanilka se stala symbolem luxusu, který byl dostupný pouze pro privilegované. V běžných domácnostech se nepoužívala a své uplatnění nacházela spíše na dvorech, v aristokratických kruzích nebo při slavnostech. Pokud už nějaká domácnost vanilkový lusk měla, často jej smíchala s cukrem opakovaně. Cukr tak získával pouze jemné vanilkové aroma.
Vůni vanilky tak můžeme mít dodnes spojenou s něčím výjimečným. Její chuť připomíná sváteční okamžiky, hřeje na duši a dokáže dodat sladkým receptům specifickou chuťovou hloubku.
Vanilka kvete pouze jeden den
Zajímavostí je, že vanilka roste na liáně, která kvete jen jeden den a vyžaduje speciální opylovače. Ve volné přírodě to bývají určité druhy včel a kolibříci. Bez opylovače tedy plodit nemůže. Podle webu National Geographic až roku 1841 objevil sluha na ostrově Réunion Edmond Albius ruční metodu opylování pomocí jednoduchého nástroje. Díky tomuto objevu se vanilka poprvé mohla úspěšně pěstovat i mimo původní areál a její produkce se mohla postupně rozšířit.
Recept na vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří k vánočnímu cukroví. Jsou příjemně křehké, chutnají po vanilce a jejich sladkost je snadné si oblíbit. Vyzkoušejte je podle tohoto receptu a potěšte svou rodinu lahodným cukrovím.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 100 g vlašských ořechů (Před přípravou těsta je můžete nasucho lehce opražit na pánvi, více se rozvine jejich chuť. Dejte si ale pozor na to, ať je nespálíte.)
- 2 žloutky
- Citronová kůra
- Moučkový cukr a vanilka na obalování
Postup přípravy
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme nasekané vlašské ořechy, cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru.
- Vypracujte hladké a kompaktní těsto, nejlépe to jde rukou.
- Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice alespoň na dvě hodiny, doporučuji však přes noc.
- Na druhý den z těsta vytvarujte váleček o průměru asi 3 cm.
- Postupně z něj odkrajujte stejně velké dílky těsta, jemně rozválejte a vytvarujte rohlíček.
- Takto připravené rohlíčky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Rohlíčky pečte přibližně 10 minut, zespoda by měly být mírně zlatavé.
- Rohlíčky z trouby vyjměte, nechte zhruba 3 minuty odpočinout, a poté je hned obalujte ve směsi moučkového cukru a vanilky. Myslete na to, že rohlíčky jsou nejen stále horké, ale také křehké. Postupujte proto opatrně, aby se vám během obalování nezlomily.
Pravou chuť rohlíčků dělá hlavně to, v čem je obalíte. Proto doporučuji si vyrobit vlastní domácí vanilkový cukr právě smícháním klasického moučkového cukru a pravé vanilky. Vanilinovým cukrům se vyhněte. Rozdíl v chuti je obrovský.
Čím nahradit vlašské ořechy
Zajímavostí je, že v původním rakouském receptu se místo vlašských ořechů používají mleté spařené mandle. U nás však převládá právě varianta s vlašskými ořechy, možná proto, že má spousta lidí své vlastní domácí zásoby této suroviny.
Pokud ale budete chtít, můžete vlašské ořechy mandlemi nahradit, případně klidně experimentovat i s jinými druhy ořechů.
Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hanky Smětákové.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na vánoční perníčky jako od babičky, které jsou měkké hned po upečení