Zkuste letos vánoční cukroví ozvláštnit něčím netradičním. V těchto kuličkách se skvěle snoubí chuť sladké bílé čokolády, hřejivé vanilky a výrazné pistáciové aroma. Jsou hotové během chvilky a jejich luxusní chuť snadno ohromí vaše hosty.
Pistáciové máslo jako jeden z hitů současnosti
Pistáciové máslo se v posledních letech těší velké popularitě. Může za to jeho unikátní chuť, která kombinuje jemnou sladkost, lehkou slanost a výrazné pistáciové aroma. Kvalitní pistáciová másla přitom nabízejí čisté složení, často se 100% obsahem pistácií, případně jen špetkou soli. Díky tomu mají bohatou chuť a zároveň skvělé nutriční vlastnosti. Jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin a minerálních látek.
Na rozmachu receptur za použití pistácií se jistě podílí i boom spojený s dubajskou čokoládou, která právě chuť pistáciového másla kombinuje s tahini a křupavými kadaif nudličkami.
Pistácie jsou populární napříč celým světem
Za jednu z kolébek pistácií je právem považován Írán, kde se tato ingredience využívá v dezertech jako gaz, faloodeh, halva či v různých rýžových pokrmech. Pistácie jsou rovněž klíčovou ingrediencí v turecké kuchyni. Ostatně, turecké město Gaziantep je pistáciovým centrem světa a často se uvádí, že právě zdejší plody jsou jedny z nejkvalitnějších na celém světě.
Velkou oblibou pistácií jsou proslulí také Italové. Často je proto najdete v tradičním gelatu, cannoli, semifredu, pistáciovém pestu nebo v luxusních dezertech a krémech. Italský ostrov Sicílie je známý produkcí odrůdy Pistacchio Verde di Bronte. Díky popularitě pistácií tak neustále vznikají nové receptury. Pokud jim letos dáte šanci v cukroví, můžete svoji sváteční tabuli obohatit zajímavými dobrotami s jedinečnou chutí.
Pistácie jsou nutričně zajímavou surovinou
Kromě toho, že pistácie nabídnou zajímavou chuť, jsou také nutričně bohaté. Jsou plné železa, mědi a draslíku, dále pak obsahují významné množství selenu a hořčíku. Podle Audur Benediktsdottir z webu Healthline pomáhají s redukcí špatného LDL cholesterolu, snižují krevní tlak a celkově přispívají ke zdraví srdce. Navíc 100 gramů pistácií obsahuje 20 gramů bílkovin. Skvěle se tak hodí do zdravého a vyváženého jídelníčku, samozřejmě v rozumném množství.
Zajímavostí také je, že ačkoliv pistácie běžně nazýváme jako ořechy, ve skutečnosti se o ořechy nejedná. Pistácie jsou totiž zralá semena, která se ukrývají v malých plodech. Rostou na stromě v trsech, přičemž z jednoho takového stromu lze běžně sklidit až 20 kg pistácií.
Recept na pistáciové kuličky s bílou čokoládou
Pokud milujete kombinaci sladké bílé čokolády a pistácií, tento recept si snadno oblíbíte. Příprava kuliček je navíc velmi jednoduchá a originální chutě jistě na vaší sváteční tabuli vzbudí pozornost.
Ingredience
- 200 g bílé čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání
- 90 g másla
- 100 g pistáciového másla (ideálně volte neslazené 100% pistáciové máslo, bílá čokoláda kuličky osladí dostatečně).
- Špetka soli
- Špetka vanilky
- Pistáciová mouka na obalení (stačí rozmixovat oloupané pistácie, dobře to jde ve food procesoru)
Pozn. red.: uvedené množství ingrediencí vystačí na zhruba 40 kuliček.
Postup přípravy
- Do kastrolu nalijte smetanu a dejte ji vařit. Hlídejte a promíchávejte, aby se nespálila. Raději ji vařte na nižší plamen.
- Ve vodní lázni si v míse rozpusťte bílou čokoládu společně s máslem. Dejte stranou.
- Jakmile smetana začne vařit, po trochách ji přidávejte do směsi čokolády a másla. Průběžně důkladně promíchávejte (další díl smetany vždy nalijte až poté, co vše promícháte). V tomto kroku se tuk začne oddělovat. Není třeba se bát, jedná se o přirozenou součást procesu.
- Jakmile do směsi nalijete veškerou smetanu, vezměte si na pomoc tyčový mixér a vše rozmixujte do hladka.
- Do mísy následně přidejte pistáciové máslo, špetku soli a vanilky. Opět důkladně promíchejte.
- Směs přelijte do čisté mísy a zakryjte potravinovou fólií (fólii nedávejte na mísu, ale přímo na směs). Díky tomu zabráníte dalšímu oddělování tukové vrstvy a docílíte rovnoměrné hladké konzistence. Mísu dejte do lednice a směs nechte chladit ideálně přes noc.
- Druhý den ze ztuhlé směsi tvarujte kuličky, které obalujte v pistáciové mouce. Dejte odležet do lednice.
Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hanky Smětákové.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na tiramisu kuličky bez pečení