Čokoládové crinkles se právem řadí k vánočnímu cukroví, které je jednoduché a rychlé na přípravu, zároveň vypadá velmi efektně. Kombinují křupavý povrch a vláčný střed, což z nich dělá perfektní sváteční sušenky.
Proč mají crinkles popraskaný povrch?
Čokoládové crinkles vás na první pohled jednoznačně zaujmou svým popraskaným povrchem. Ostatně, právě ten byl inspirací pro jejich název. Anglické slovo crinkle totiž v překladu znamená vráska, záhyb nebo také zmačkání.
Praskliny v těchto sušenkách přitom vznikají díky kombinaci cukru a rozpínajícího se těsta. Jakmile vytvarované kuličky umístíte do trouby, těsto se začne rychle rozpínat. Moučkový cukr, který se nachází na povrchu každé sušenky, nevsakuje vlhkost. Při pečení ztvrdne dříve než samotné těsto. Jakmile se těsto rozpíná, cukrovou vrstvu roztrhne a tímto způsobem dojde k vytvoření charakteristického popraskaného efektu.
Crinkles jsou oblíbené na Filipínách
Tradiční čokoládové crinkles se mohou pochlubit poměrně bohatou historií. Recept na tyto sušenky poprvé publikován v kuchařce Betty Crockerové na začátku 50. let 20. století. Kredit za tvorbu receptu přitom bývá připisován Helen Fredellové ze Saint Paulu v Minnesotě.
Postupem času se přitom rozšířily do celého světa. Velké popularitě se jejich pečení těší především v předvánočním období. Díky obalení v moučkovém cukru totiž připomínají sníh, který si s adventním obdobím tolik asociujeme. Na Filipínách jsou crinkles velmi oblíbené, přičemž zdejší obyvatelé do těsta často přidávají purple jam (druh sladké hlízy s intenzivní fialovou dužinou).
Napříč světem se tvoří v různých obměnách
Pravděpodobně nejznámější variantou jsou právě čokoládové crinkles. Tmavé čokoládové těsto totiž vytváří skvělý kontrast s bílým moučkovým cukrem. Různí cukráři však experimentují i s mnoha dalšími variantami. Setkat se tak můžete například s red velvet crinkles s jasně červeným těstem nebo matcha crinkles se zelenou barvou a zemitou chutí. Pokud jsou vám bližší ovocné varianty cukroví, můžete vyzkoušet citronové crinkles. Jejich svěží chuť z nich dělá skvělé pohoštění například na jarní či letní setkání s rodinou či přáteli.
Pokud chcete jen trochu obměnit základní recept, můžete do těsta přidat třeba lžičku perníkového koření. Právě to dodá sušenkám ještě vánočnější chuť. Přímo do těsta lze také zamíchat namleté ořechy nebo ořechové máslo, čímž získáte ořechovo-čokoládové sušenky.
Zajímavým ozvláštněním může být i přidání malého množství nastrouhané pomerančové kůry společně s pár kapkami pomerančového likéru. Právě toto citrusové ovoce si s hořkou čokoládou skvěle rozumí a může sušenky příjemně osvěžit.
Recept na čokoládové crinkles
Příprava čokoládových crinkles je poměrně snadná, přitom ale na svátečním stole dokážou udělat spoustu parády. Zatímco na povrchu jsou příjemně křupavé, uvnitř jsou vláčné a plné čokolády. Rozplývají se na jazyku a nutí vás ochutnávat stále další a další.
Ingredience
- 140 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 190 g cukru krystal
- 50 g kakaa holandského typu
- 50 g hořké čokolády
- 60 g rozpuštěného másla
- Špetka soli
- Moučkový cukr na obalování
Pozn. red.: Podle velikosti sušenek uvedené ingredience vystačí na zhruba 20 až 25 kusů.
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, špetku soli a nasekanou čokoládu. Vše promíchejte, aby se prášek do pečiva dobře propojil s moukou.
- Ve druhé míse vyšlehejte cukr společně s rozpuštěným máslem. Postupně přidejte obě vejce a ještě chvíli šlehejte, dokud nevznikne hladká pěna.
- Tekuté ingredience postupně přilijte k suchým a vypracujte těsto. Jeho konzistence bude poměrně tuhá, to je správně.
- Propracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na dvě hodiny (klidně i přes noc).
- Poté z vychladlého těsta tvarujte kuličky a obalte je v moučkovém cukru. Následně je klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechávejte dostatek prostoru. Těsto se totiž v troubě mírně rozteče a tímto zabráníte tomu, aby se jednotlivé sušenky spojily k sobě.
- Crinkles vložte do předem vyhřáté pečicí trouby na 180 °C a pečte přibližně 10 minut. Během této doby vám v troubě popraskají a dojde tak k vytvoření jejich charakteristického vzhledu.
Jakmile vychladnou, můžete servírovat. Nejlépe chutnají pár dní po upečení, naopak je nedoporučuji skladovat příliš dlouho.
Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hany Smětákové
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyzkoušejte letos místo tradiční vánočky italské panettone. Je krásně nadýchané, vláčné a šťavnaté