Milujete domácí vaječný likér, ale rádi byste si letos dopřáli něco trochu jiného? Inspirujte se recepty z rodinné kuchařky Hany Smětákové, které navíc přidávají chuť čokolády, karamelu nebo kávy. Takový originální sváteční vaječňák z lednice jistě zmizí dřív, než nastane Štědrý den.
Vaječný likér patří k adventnímu času
Vaječný likér se bezpochyby řadí k oblíbeným nápojům, které si dopřáváme v adventním období. Zatímco někdo se každoročně vrací ke svému ověřenému receptu po babičce, někdo jiný chce experimentovat a pohrává si s různými chutěmi. V každém případě však krémová chuť vaječného likéru utváří tu pravou vánoční pohodu v mnoha rodinách.
Vaječný likér a historie
Se vznikem vaječného likéru se pojí poměrně velké množství historických souvislostí. Anne Rothfeld v odborném textu Vaječný koňak v historii, zdraví a pohostinství popisuje, že historici spojují původ vaječného likéru s britským středověkým punčem zvaným posset. Pod tímto označením se skrývalo teplé mléko, které bylo sražené alkoholem, nejčastěji vínem nebo pivem a ochucené kořením.
Ve středověku si tento nápoj oblíbili mniši, kteří do něj začali přidávat fíky a vejce. Likér tak získal výraznější a výživnější podobu. V 17. století se likér posset stal nápojem aristokracie. Bohatší vrstvy společnosti jej popíjely na počest svého společenského postavení. Nejčastěji tento likér obsahoval sherry, které bylo tehdy považováno za luxusní ingredienci.
V koloniální Americe se do vaječného likéru přidával rum z Karibiku, který byl levnější než jiné druhy alkoholu dovážené z Anglie. Každý region si přitom postupem času vytvořil svoji vlastní mírně odlišnou verzi. Někteří například místo rumu používali bourbon či whiskey.
Anne Rothfeld zdůrazňuje, že v 19. století se vaječný likér dokonce podával v medicíně pacientům, kteří se zotavovali z tyfu, úplavice, záškrtu, po operacích, při žaludečních vředech či tuberkulóze. Myšlenka spočívala v tom, že jsou vejce bohatá na bílkoviny, tuky a vitamíny. Muškátový oříšek, zázvor nebo skořice pak měli přinášet příznivé účinky na trávení.
Dnes je využívání vaječného likéru pro medicínské účely pochopitelně nemyslitelné. Tento nápoj si tak spojujeme právě s předvánočním obdobím, setkáváním s přáteli a kouzelnou sváteční atmosférou.
Základní recept na vaječný likér
Abychom se mohli pustit do ozvláštnění vaječného likéru, musíme si nejprve připravit základní recept. Tento je velmi jednoduchý a žloutky v něm procházejí varem. Díky tomu dochází k výraznému snížení rizika salmonely, které se může se syrovými vejci pojit.
Správné zahřátí žloutků má rovněž vliv na výslednou konzistenci likéru, která bude krásně krémová. Po zahřátí se v nápoji také lépe propojí jednotlivé chutě.
Ingredience
- 5 žloutků
- 375 ml kvalitního rumu (ideálně použijte rum vyrobený z cukrové třtiny, na chuť to má zásadní vliv)
- 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
- 320 ml polotučného mléka
- 300 ml smetany ke šlehání
- 25 g cukru krupice
- Vanilkový lusk (pokud nemáte, můžete použít vanilkové aroma, nicméně lusk je chuťově lepší)
Pozn. použité ingredience jsou vypočítané na 1 litr vaječného likéru.
Postup přípravy
- V hrnci si nejprve za studena vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Šlehejte, dokud směs nezmění barvu na světlejší.
- Přidejte mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku.
- Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Teplota by měla dosáhnout přibližně 80 °C, směs by rozhodně neměla vřít, aby se žloutky nesrazily. Ideální konzistence je o něco řidší než pudink. Míchejte důkladně, aby se žloutky nepřichytily na dno hrnce.
- Jakmile zaznamenáte, že směs začíná houstnout, hrnec odstavte z plotny a nechte vychladnout. Metličkou ji průběžně promíchejte. V předvánočním čase můžete hrnec přenést ven, aby směs vychladla rychleji.
- Rum do směsi nalijte až po důkladném vychladnutí. Tento krok je důležitý. V příliš horké směsi by se totiž část alkoholu mohla odpařit.
Množství rumu si samozřejmě můžete přizpůsobit. Pokud máte rádi slabší vaječňák, nalijte rumu méně a zbytek objemu nahraďte mlékem.
Vaječný likér třikrát jinak
Kromě základního vaječného likéru můžete vyzkoušet i nejrůznější obměny. Takto ochucené likéry se mohou skvěle hodit i jako originální vánoční dárek pro vaše blízké, přátele nebo třeba kolegy v práci.
Čokoládový vaječňák
Připravte si zhruba 80–100 g kvalitní čokolády, použít však lze i nejrůznější ochucené čokoládové tyčinky. Čokoládu nasekejte nahrubo a vsypte ji do hrnce během zahřívání základu vaječného likéru, aby se dobře rozpustila. Další postup je stejný.
Kávový vaječňák
Pokud máte rádi chuť kávy, můžete s její pomocí ochutit vaječný likér. Uvařte si silné espresso (o objemu 40 až 60 ml). Kávu nechte vychladnout. Do základního receptu na vaječňák ji přilijte v momentě, kdy je směs již trochu vychladlá (tedy před přilitím rumu). Káva se tak dobře propojí a neztratí své aroma.
Karamelový vaječňák
U tohoto receptu budete potřebovat karamel, jehož přípravou doporučuji začít. Ingredience použijete stejné jako u výchozího receptu, jen budete potřebovat více cukru (celkem 75 g). Postup je pak následující:
- Začněte přípravou karamelu. Do malého hrnce dejte 50 g cukru a zahřejte, dokud se nerozpustí. Měl by získat jantarovou barvu. Pokud vám příliš ztmavne, bude výsledek hořký.
- Následně do rozpuštěného cukru nalijte 60 ml smetany ke šlehání. Nelekněte se, směs lehce zabublá. Karamelovou omáčku důkladně míchejte, aby v ní nebyly hrudky.
- Následně si připravte základní směs na vaječňák. To znamená, že vyšleháte žloutky s cukrem za studena, poté přidáte plechovku kondenzovaného mléka, polotučné mléko a zbylou část smetany ke šlehání. Nezapomeňte na vanilku.
- Poté za stálého míchání směs zahřejte a přidejte horkou karamelovou omáčku. Dále postupujte jako v základním receptu. Míchejte, dokud směs nezačne houstnout, poté ji odstavte z plotny, nechte vychladnout a až do studeného vaječňáku přilijte rum.
Zdroj: autorský text, rodinné recepty Hany Smětákové
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na pravou frankfurtskou polévku