REKLAMA

Recepty na vaječný likér. Takto ho dělaly naše babičky

Milujete domácí vaječný likér, ale rádi byste si letos dopřáli něco trochu jiného? Inspirujte se recepty z rodinné kuchařky Hany Smětákové, které navíc přidávají chuť čokolády, karamelu nebo kávy. Takový originální sváteční vaječňák z lednice jistě zmizí dřív, než nastane Štědrý den. 

REKLAMA

Vaječný likér patří k adventnímu času

Vaječný likér se bezpochyby řadí k oblíbeným nápojům, které si dopřáváme v adventním období. Zatímco někdo se každoročně vrací ke svému ověřenému receptu po babičce, někdo jiný chce experimentovat a pohrává si s různými chutěmi. V každém případě však krémová chuť vaječného likéru utváří tu pravou vánoční pohodu v mnoha rodinách. 

Vaječný likér a historie

Se vznikem vaječného likéru se pojí poměrně velké množství historických souvislostí. Anne Rothfeld v odborném textu Vaječný koňak v historii, zdraví a pohostinství popisuje, že historici spojují původ vaječného likéru s britským středověkým punčem zvaným posset. Pod tímto označením se skrývalo teplé mléko, které bylo sražené alkoholem, nejčastěji vínem nebo pivem a ochucené kořením.

Ve středověku si tento nápoj oblíbili mniši, kteří do něj začali přidávat fíky a vejce. Likér tak získal výraznější a výživnější podobu. V 17. století se likér posset stal nápojem aristokracie. Bohatší vrstvy společnosti jej popíjely na počest svého společenského postavení. Nejčastěji tento likér obsahoval sherry, které bylo tehdy považováno za luxusní ingredienci.

V koloniální Americe se do vaječného likéru přidával rum z Karibiku, který byl levnější než jiné druhy alkoholu dovážené z Anglie. Každý region si přitom postupem času vytvořil svoji vlastní mírně odlišnou verzi. Někteří například místo rumu používali bourbon či whiskey.

Anne Rothfeld zdůrazňuje, že v 19. století se vaječný likér dokonce podával v medicíně pacientům, kteří se zotavovali z tyfu, úplavice, záškrtu, po operacích, při žaludečních vředech či tuberkulóze. Myšlenka spočívala v tom, že jsou vejce bohatá na bílkoviny, tuky a vitamíny. Muškátový oříšek, zázvor nebo skořice pak měli přinášet příznivé účinky na trávení.

Dnes je využívání vaječného likéru pro medicínské účely pochopitelně nemyslitelné. Tento nápoj si tak spojujeme právě s předvánočním obdobím, setkáváním s přáteli a kouzelnou sváteční atmosférou. 

Základní recept na vaječný likér

Abychom se mohli pustit do ozvláštnění vaječného likéru, musíme si nejprve připravit základní recept. Tento je velmi jednoduchý a žloutky v něm procházejí varem. Díky tomu dochází k výraznému snížení rizika salmonely, které se může se syrovými vejci pojit.

Správné zahřátí žloutků má rovněž vliv na výslednou konzistenci likéru, která bude krásně krémová. Po zahřátí se v nápoji také lépe propojí jednotlivé chutě.

Ingredience

  • 5 žloutků
  • 375 ml kvalitního rumu (ideálně použijte rum vyrobený z cukrové třtiny, na chuť to má zásadní vliv)
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • 320 ml polotučného mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 25 g cukru krupice
  • Vanilkový lusk (pokud nemáte, můžete použít vanilkové aroma, nicméně lusk je chuťově lepší)

Pozn. použité ingredience jsou vypočítané na 1 litr vaječného likéru. 

Postup přípravy

  1. V hrnci si nejprve za studena vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Šlehejte, dokud směs nezmění barvu na světlejší.
  2. Přidejte mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku.
  3. Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Teplota by měla dosáhnout přibližně 80 °C, směs by rozhodně neměla vřít, aby se žloutky nesrazily. Ideální konzistence je o něco řidší než pudink. Míchejte důkladně, aby se žloutky nepřichytily na dno hrnce.
  4. Jakmile zaznamenáte, že směs začíná houstnout, hrnec odstavte z plotny a nechte vychladnout. Metličkou ji průběžně promíchejte. V předvánočním čase můžete hrnec přenést ven, aby směs vychladla rychleji.
  5. Rum do směsi nalijte až po důkladném vychladnutí. Tento krok je důležitý. V příliš horké směsi by se totiž část alkoholu mohla odpařit.

Množství rumu si samozřejmě můžete přizpůsobit. Pokud máte rádi slabší vaječňák, nalijte rumu méně a zbytek objemu nahraďte mlékem.

Vaječný likér třikrát jinak

Kromě základního vaječného likéru můžete vyzkoušet i nejrůznější obměny. Takto ochucené likéry se mohou skvěle hodit i jako originální vánoční dárek pro vaše blízké, přátele nebo třeba kolegy v práci.

Čokoládový vaječňák

Připravte si zhruba 80–100 g kvalitní čokolády, použít však lze i nejrůznější ochucené čokoládové tyčinky. Čokoládu nasekejte nahrubo a vsypte ji do hrnce během zahřívání základu vaječného likéru, aby se dobře rozpustila. Další postup je stejný.

Kávový vaječňák

Pokud máte rádi chuť kávy, můžete s její pomocí ochutit vaječný likér. Uvařte si silné espresso (o objemu 40 až 60 ml). Kávu nechte vychladnout. Do základního receptu na vaječňák ji přilijte v momentě, kdy je směs již trochu vychladlá (tedy před přilitím rumu). Káva se tak dobře propojí a neztratí své aroma.

Karamelový vaječňák

U tohoto receptu budete potřebovat karamel, jehož přípravou doporučuji začít. Ingredience použijete stejné jako u výchozího receptu, jen budete potřebovat více cukru (celkem 75 g). Postup je pak následující:

  1. Začněte přípravou karamelu. Do malého hrnce dejte 50 g cukru a zahřejte, dokud se nerozpustí. Měl by získat jantarovou barvu. Pokud vám příliš ztmavne, bude výsledek hořký.
  2. Následně do rozpuštěného cukru nalijte 60 ml smetany ke šlehání. Nelekněte se, směs lehce zabublá. Karamelovou omáčku důkladně míchejte, aby v ní nebyly hrudky.
  3. Následně si připravte základní směs na vaječňák. To znamená, že vyšleháte žloutky s cukrem za studena, poté přidáte plechovku kondenzovaného mléka, polotučné mléko a zbylou část smetany ke šlehání. Nezapomeňte na vanilku.
  4. Poté za stálého míchání směs zahřejte a přidejte horkou karamelovou omáčku. Dále postupujte jako v základním receptu. Míchejte, dokud směs nezačne houstnout, poté ji odstavte z plotny, nechte vychladnout a až do studeného vaječňáku přilijte rum.

Zdroj: autorský text, rodinné recepty Hany Smětákové

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na pravou frankfurtskou polévku

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Trápí vás doma nebo v práci hluk? Akustické panely změní akustiku...

Trápí vás doma hluk od sousedů nebo v práci neustálé rušení z vedlejší kanceláře? Nejste v tom...

Recenze: To monstrum ve mně. Netflix ví, jak diváka navnadit

Žena v krizi, smrt dítěte, střet s potenciálním vrahem a snaha najít pravdu. To vše nabízí nový...

Vzestup digitálních nomádů v Evropě a jejich finanční potřeby

Digitální nomádství se v posledních letech stalo jedním z nejdynamičtěji rostoucích životních stylů. Tisíce Evropanů mění tradiční...

Češky své kráse ubližují falešným luxusem. Vkus ale není o penězích,...

Iva Frühlingová má pověst křehké pařížské múzy. Otevřeně říká, proč Češkám škodí plastické operace, falešné kabelky i...

Platební terminály: 7 důvodů, proč je nasadit ještě dnes

Platební terminály dnes akcelerují prodeje i spokojenost zákazníků, protože kartu, mobil a hodinky používá čím dál více...

Recept na pravou frankfurtskou polévku, která vás vrátí do dětství za...

Frankfurtská polévka se právem řadí mezi mimořádně jednoduchá jídla, která jsou hotová za pár desítek minut. Přitom...

Jen pár hodin zbývá do finále Miss Universe. Česko zastupuje blondýnka...

V pátek proběhne velké finále mezinárodní soutěže krásy Miss Universe 2025. V Thajsku už o korunku několik...

Budoucnost předplacených karet: Jak Paysafecard ovlivňuje mobilní platby a krypto

Digitální svět se během posledních let proměnil rychleji než jakékoli jiné odvětví. Mobilní peněženky nahrazují plastové karty,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA