Hledáte cukroví, které vynikne mezi klasickým lineckým a vanilkovými rohlíčky? Překvapte letos svou rodinu zázvorovými sušenkami, které doplňuje chuť pomerančové kůry a hořké čokolády. Jsou originální a zároveň jednoduché na přípravu.
Zázvor je koření, které se objevuje v mnoha světových kuchyních
Zázvor pochází z jihovýchodní Asie, odkud se postupem času rozšířil prakticky do celého světa. V kuchyni se přitom používá skutečně dlouhou dobu. Z písemných záznamů podle webu Britanica víme, že Konfucius psal o zázvoru kolem roku 500 př. n. l. ve své knize Lunyu (Analekty). Dokonce tvrdil, že byl zázvor součástí každého jeho jídla.
Zázvor se nejčastěji používá právě v rámci asijské kuchyně, kde může tvořit součást smažených jídel, polévek, omáček i čajů. Oblíbený je však i v arabské kuchyni, kde se objevuje v kořenících směsích. Používá se i v africké kuchyni a také v Karibiku. Neméně populární je zázvor v americké a evropské kuchyni.
Během vánočních měsíců tvoří neodmyslitelnou součást perníkového koření. V současnosti je populární také přidávání zázvoru do různých nápojů a ovocných smoothie.
Zázvor má své místo v tradiční čínské medicíně
Zázvor se rozhodně řadí mezi důležité ingredience také v rámci tradiční čínské medicíny. V této souvislosti se o zázvoru často hovoří jako o hřejivé léčivé rostlině, která podporuje celkovou harmonii těla. Podle studie publikované v časopise PubMed cílí na meridiány plic, sleziny a žaludku. Ostatně, řada lidí právě zázvor využívá na žaludeční nevolnosti, jelikož dokáže ulevit od pocitu na zvracení.
Jelikož se zázvor řadí mezi takzvané teplé byliny, pomáhá rozptylovat chlad z těla. Nadměrný vnitřní chlad přitom podle teorií tradiční čínské medicíny způsobuje celkové zpomalení organismu, únavu, oslabení imunity, zahlenění nebo poruchy trávení.
Recept na zázvorové sušenky s pomerančem a čokoládou
Tyto sušenky mají velmi vyváženou a originální chuť. Zázvor jim dodává jemnou pikantnost a hřejivost. Pomerančová kůra přidá svěží ovocnou vůni a hořká čokoláda pomůže zjemnit právě pikantnost zázvoru. Výsledkem je harmonická kombinace, která navíc provoní celý váš domov.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 g třtinového cukru
- 125 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 90 g nasekané hořké čokolády
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, špetku soli a oba druhy zázvoru. Přidejte i kůru z pomeranče.
- Ve druhé míse vyšlehejte změklé máslo s třtinovým cukrem. Šlehejte, dokud nevznikne světlá pěna. Poté přidejte vejce a med a znovu prošlehejte.
- K máslové směsi postupně přimíchávejte směs z mouky. Vše dobře propracujte a na závěr přidejte čokoládu.
- Vzniklé těsto dejte alespoň na 60 minut do lednice, aby ztuhlo.
- Poté jej vytáhněte a z malých kousků těsta tvarujte jednotlivé sušenky. Postupujte tak, že vytvarujete kuličky, ty umísíte na plech vyložený pečicím papírem a jemně je přimáčknete (aby získaly placatější vzhled).
- Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10–12 minut. Hotové sušenky poznáte tak, že mají lehce zlatavý okraj, jejich střed ale zůstává měkčí. Po vychladnutí se však zpevní.
Experimentujte přidáním chilli
Pokud si potrpíte na skutečně výjimečných chutích, můžete základní recept na zázvorové sušenky ozvláštnit špetkou chilli. Přidání této ingredience vytváří skvělý chuťový kontrast. Chilli pomůže ještě více zvýraznit chuť zázvoru. Malé množství chilli zároveň podtrhne přirozenou hořkost čokolády a zvýrazní citrusové tóny pomerančové kůry.
Do základního receptu přidejte skutečně jen malé množství (na kraj lžičky). Pálivost by totiž v tomto případě neměla být dominantní chutí, ale spíše zajímavým akcentem. Skvělou volbou může být například kajenský pepř s čistě pálivou neutrální chutí.
Zdroj: autorský text
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na citronové cukroví s kapkou luxusu a šlechtickou historií