REKLAMA

Recept na domácí langoše, které vás myšlenkami přenesou na maďarské vánoční trhy

Nadýchané zlatavé těsto, sýr a aromatický česnek – přesně tak voní maďarské vánoční trhy. Jejich atmosféru si můžete snadno přenést až k vám domů s tímto jednoduchým receptem na domácí langoše, který pochází z rodinného receptáře redaktorky Hany Smětákové. Stačí pár základních ingrediencí a trocha trpělivosti.

REKLAMA

Oblíbené české jídlo, které ale pochází z Maďarska

U Čechů jsou langoše obecně velmi oblíbenou pochoutkou, kterou si dopřáváme nejen během vánočních trhů, ale i nejrůznějších festivalů nebo třeba při letním osvěžení na koupališti. Toto rychlé občerstvení milujeme hned z několika důvodů. Je rychle hotové, zasytí a lze si jej ozvláštnit pomocí různých ingrediencí na povrchu.

Langoše k nám doputovaly z Maďarska. Podle Hungary Today jsou langoše staré prakticky jako chléb, jelikož se dříve vyráběly ze zbytků obilí. Malé chomáčky těsta se lepily na hnětací mísu a vznikaly z nich právě langoše. Ty se však více blížily klasickému chlebu.

Podle webu National Geographic má tato oblíbená pochoutka původ sahající hluboko do historie. „Langoše původně do Maďarska přivezli Turci v 16. století, byl kdysi základní snídaní,“ uvádí server a dodává, že „samotný název langoš (maďarsky lángos) pochází z maďarského slova láng, které lze přeložit jako oheň. To napovídá, že se tyto placky z počátku pekly v blízkosti otevřeného ohně.“

Smažené langoše, které známe dnes, se pravděpodobně poprvé objevily v 50. letech 20. století. Tehdy je nabízeli zejména v malých restauracích, postupně se však probojovaly do plážových stánků. 

Variant těsta na langoše existuje hned několik

Tradiční chuti a vůně langošů docílíte s kynutým těstem. Kromě něj však existuje řada alternativ, se kterými kuchaři po celém světě experimentují. Někteří například část mouky nahrazují vařenými bramborami, nevýhodou je však náročnější příprava. Poměrně oblíbené jsou i jogurtové nebo kefírové langoše bez kynutí, které však mohou být hutnější a ne tak nadýchané jako klasické kynuté langoše. 

Zakysaná smetana a sýr jako nejoblíbenější kombinace

Chuť langošů samozřejmě není tvořena jen samotným smaženým těstem, ale především tím, co se rozhodnete dát navrch. Maďaři v tomto ohledu nejčastěji volí česnek, zakysanou smetanu a strouhaný sýr. Tímto způsobem docílíte zajímavého a vyváženého chuťového profilu. Smetana přináší jemnou kyselost, sýr výraznou slanou chuť a česnek lehce pikantní nádech. U nás se obrovské popularitě těší obyčejný kečup v kombinaci se sýrem, někteří pak kečup nahrazují tatarskou omáčkou. 

Pravdou ale zůstává, že v tomto směru můžete experimentovat. V Budapešti si proto můžete vybrat například ingredience v podobě klobásy, šunky, cibule nebo třeba kozího sýru. Někteří nedají dopustit ani na langoše na sladko, které mohou být dochuceny marmeládou, povidly či lískooříškovým krémem. V moderní gastronomii se objevují i varianty s hummusem, guacamole nebo různými veganskými alternativami. 

Recept na lahodné langoše jako z vánočních trhů

Domácí langoše jsou skvělou volbou nejen pro pohoštění přátel, ale třeba i jako rychlá večeře. K tomuto receptu budete potřebovat jen několik základních ingrediencí. Celý proces je pak velmi jednoduchý. 

Ingredience na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 400 ml vlažného mléka
  • Špetka soli
  • 1 lžička cukru 
  • Olej na smažení

Na dohotovení použijte ingredience podle vašich preferencí. Pokud toužíte po autentické maďarské chuti, budete k tomu potřebovat drcený česnek, zakysanou smetanu a sýr (Maďaři nejčastěji používají polotvrdé sýry z kravského mléka). 

Postup přípravy

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte cukr. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 15 minut odpočívat, aby mohl vzejít kvásek. 

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a vzešlý kvásek. Vše důkladně uhněteme, ideálně pomocí kuchyňského robotu. 

Z dobře vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, vložíme ji zpět do mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a mísu přikryjeme. Těsto necháme kynout zhruba jednu hodinu na teplém místě.

Po uplynutí této doby těsto ještě jednou propracujeme a rozdělíme na menší dílky, z nichž vytvarujeme placičky. Každý kousek těsta prsty lehce roztáhněte do tenčího kruhu. Okraje mohou být o něco silnější než prostřední část. 

V pánvi si rozpálíme olej a placičky smažíme z obou stran 1 až 2 minuty. Správně rozpálený olej je velmi důležitý. Pokud by byl studený, langoše by tuk nasákly a byly by pak těžké a tučné, nikoliv krásně nadýchané. Naopak příliš horký olej způsobí, že se langoše rychle osmaží, ale uvnitř zůstane těsto syrové.

Po usmažení dejte langoše okapat na papírový ubrousek. Nejlépe chutná čerstvý.

Zdroj: rodinný recept redaktorky Hany Smětákové

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkuste recept na kimchi. Korejská klasika, kterou si oblíbili i evropští gurmáni

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Stává se z politiky experiment? Pášma varuje před normalizací agrese a...

Antonín Pášma ze Štítu demokracie varuje, že se z politiky stává nebezpečný experiment, kde se agrese a...

Případ vraha Jana Tvrdíka patřil k nejděsivějším. Zaskočil i zkušeného kriminalistu...

Případ vraha Jana Tvrdíka patří k těm nejtěžším, které kriminalista Jiří Markovič za svou kariéru vyšetřoval. Tvrdík...

Módní trendy pro všechny typy postav přímo z přehlídkového mola

Sledujete módní trendy, ale přijde vám, že jsou modely navrženy pouze na vysoké štíhlé ženy a vám...

Bývalý poslanec Volný vulgárně napadl novinářku Fridrichovou a občany Česka

Bývalý poslanec Lubomír Volný na sociální síti X vulgárně napadl novinářku Noru Fridrichovou, kterou označil za "špínu...

Česká cukrářka Lucie Charvátová vyhrála světovou soutěž. Její dort Valeora okouzlil...

První listopadový víkend se v anglickém Birminghamu konala prestižní soutěž Cake International. Česká cukrářka Lucie Charvátová v...

Helena Vondráčková se vrací na filmové plátno. Novinka Šviháci míří do...

Česká pěvecká hvězda Helena Vondráčková se ve filmech objevuje velmi zřídka. Do kin v zimě zamíří nový...

Recept na kuře na paprice, které chutná ještě lépe s pyré...

Kuře na paprice u nás zná prakticky každý. Zkuste jej ale tentokrát něčím ozvláštnit. Díky jednoduchému domácímu...

Ukrajinci ve třetím čtvrtletí odvedli státu přes osm miliard

Nejnovější data ministerstva práce a sociálních věcí potvrzují, že pomoc Ukrajincům není jen otázkou solidarity, ale i...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA