Nadýchané zlatavé těsto, sýr a aromatický česnek – přesně tak voní maďarské vánoční trhy. Jejich atmosféru si můžete snadno přenést až k vám domů s tímto jednoduchým receptem na domácí langoše, který pochází z rodinného receptáře redaktorky Hany Smětákové. Stačí pár základních ingrediencí a trocha trpělivosti.
Oblíbené české jídlo, které ale pochází z Maďarska
U Čechů jsou langoše obecně velmi oblíbenou pochoutkou, kterou si dopřáváme nejen během vánočních trhů, ale i nejrůznějších festivalů nebo třeba při letním osvěžení na koupališti. Toto rychlé občerstvení milujeme hned z několika důvodů. Je rychle hotové, zasytí a lze si jej ozvláštnit pomocí různých ingrediencí na povrchu.
Langoše k nám doputovaly z Maďarska. Podle Hungary Today jsou langoše staré prakticky jako chléb, jelikož se dříve vyráběly ze zbytků obilí. Malé chomáčky těsta se lepily na hnětací mísu a vznikaly z nich právě langoše. Ty se však více blížily klasickému chlebu.
Podle webu National Geographic má tato oblíbená pochoutka původ sahající hluboko do historie. „Langoše původně do Maďarska přivezli Turci v 16. století, byl kdysi základní snídaní,“ uvádí server a dodává, že „samotný název langoš (maďarsky lángos) pochází z maďarského slova láng, které lze přeložit jako oheň. To napovídá, že se tyto placky z počátku pekly v blízkosti otevřeného ohně.“
Smažené langoše, které známe dnes, se pravděpodobně poprvé objevily v 50. letech 20. století. Tehdy je nabízeli zejména v malých restauracích, postupně se však probojovaly do plážových stánků.
Variant těsta na langoše existuje hned několik
Tradiční chuti a vůně langošů docílíte s kynutým těstem. Kromě něj však existuje řada alternativ, se kterými kuchaři po celém světě experimentují. Někteří například část mouky nahrazují vařenými bramborami, nevýhodou je však náročnější příprava. Poměrně oblíbené jsou i jogurtové nebo kefírové langoše bez kynutí, které však mohou být hutnější a ne tak nadýchané jako klasické kynuté langoše.
Zakysaná smetana a sýr jako nejoblíbenější kombinace
Chuť langošů samozřejmě není tvořena jen samotným smaženým těstem, ale především tím, co se rozhodnete dát navrch. Maďaři v tomto ohledu nejčastěji volí česnek, zakysanou smetanu a strouhaný sýr. Tímto způsobem docílíte zajímavého a vyváženého chuťového profilu. Smetana přináší jemnou kyselost, sýr výraznou slanou chuť a česnek lehce pikantní nádech. U nás se obrovské popularitě těší obyčejný kečup v kombinaci se sýrem, někteří pak kečup nahrazují tatarskou omáčkou.
Pravdou ale zůstává, že v tomto směru můžete experimentovat. V Budapešti si proto můžete vybrat například ingredience v podobě klobásy, šunky, cibule nebo třeba kozího sýru. Někteří nedají dopustit ani na langoše na sladko, které mohou být dochuceny marmeládou, povidly či lískooříškovým krémem. V moderní gastronomii se objevují i varianty s hummusem, guacamole nebo různými veganskými alternativami.
Recept na lahodné langoše jako z vánočních trhů
Domácí langoše jsou skvělou volbou nejen pro pohoštění přátel, ale třeba i jako rychlá večeře. K tomuto receptu budete potřebovat jen několik základních ingrediencí. Celý proces je pak velmi jednoduchý.
Ingredience na těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 400 ml vlažného mléka
- Špetka soli
- 1 lžička cukru
- Olej na smažení
Na dohotovení použijte ingredience podle vašich preferencí. Pokud toužíte po autentické maďarské chuti, budete k tomu potřebovat drcený česnek, zakysanou smetanu a sýr (Maďaři nejčastěji používají polotvrdé sýry z kravského mléka).
Postup přípravy
Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte cukr. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 15 minut odpočívat, aby mohl vzejít kvásek.
Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a vzešlý kvásek. Vše důkladně uhněteme, ideálně pomocí kuchyňského robotu.
Z dobře vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, vložíme ji zpět do mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a mísu přikryjeme. Těsto necháme kynout zhruba jednu hodinu na teplém místě.
Po uplynutí této doby těsto ještě jednou propracujeme a rozdělíme na menší dílky, z nichž vytvarujeme placičky. Každý kousek těsta prsty lehce roztáhněte do tenčího kruhu. Okraje mohou být o něco silnější než prostřední část.
V pánvi si rozpálíme olej a placičky smažíme z obou stran 1 až 2 minuty. Správně rozpálený olej je velmi důležitý. Pokud by byl studený, langoše by tuk nasákly a byly by pak těžké a tučné, nikoliv krásně nadýchané. Naopak příliš horký olej způsobí, že se langoše rychle osmaží, ale uvnitř zůstane těsto syrové.
Po usmažení dejte langoše okapat na papírový ubrousek. Nejlépe chutná čerstvý.
Zdroj: rodinný recept redaktorky Hany Smětákové
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkuste recept na kimchi. Korejská klasika, kterou si oblíbili i evropští gurmáni