Kuře na paprice u nás zná prakticky každý. Zkuste jej ale tentokrát něčím ozvláštnit. Díky jednoduchému domácímu pyré z pečených paprik získá smetanová omáčka jemný kouřový tón, nasládlost a krásně sytou barvu.
Klenot české kuchyně, který pochází z Maďarska
O kuřeti na paprice si řada lidí myslí, že se jedná o tradiční ryze český pokrm. Pravdou ale zůstává, že k nám doputoval z Maďarska. Ostatně, původní receptura tohoto jídla obsahuje ingredience, které jsou právě pro Maďarsko typické, například papriku a zakysanou smetanu.
V maďarštině se tomuto oblíbenému pokrmu říká paprikás csirke, což by se do češtiny dalo doslovně přeložit jako kuřecí paprikáš. U nás se toto jídlo těší velké popularitě napříč generacemi a mnoho lidí má tendenci se k němu s chutí vracet.
Historické kořeny tohoto pokrmu podle blogu Infinite Flavors sahají až do dob, kdy jednoduché a zároveň vydatné pokrmy tvořily základ selské kuchyně. Předpokládá se, že kuřecí paprikáš se jako plnohodnotný pokrm vyvinul v 18. nebo 19. století.
V Maďarsku se k němu podává specifický druh příloh
Zatímco u nás si kuře na paprice dopřáváme nejčastěji s těstovinami nebo knedlíkem, u maďarských sousedů volí jiné přílohy. Ve většině případů se zde setkáte se servírováním společně s malými nočky, které lze připodobnit ke slovenským haluškám. Podle Taste Hungary si Maďaři k této omáčce rádi dají okurkový salát ve sladkokyselém nálevu, který ostatně rovněž známe i u nás. Kromě noků se pak jako častá příloha volí krémová polenta nebo vařené brambory sypané čerstvou petrželkou.
Celé jídlo se pak zjemňuje pomocí zakysané smetany. Maďaři jsou také zvyklí do základu omáčky přidávat najemno nakrájená rajčata a papriky, což u nás mnohdy vynecháváme. Právě tyto rozdíly odlišují tradiční maďarský paprikáš od české verze.
Recept na kuře na paprice s opravdu intenzivní chutí
Pokud chcete docílit toho, aby bylo kuře na paprice plné chutí, dopřejte si na vaření více času. Klíčem k úspěchu je přidání speciálního paprikového pyré, díky kterému výsledný pokrm získá více zeleninové a lehce kouřové aroma. Kromě toho se vyplatí sáhnout i po domácím kuřecím vývaru.
Ingredience
- 1 kg kuřecích dílů (lze použít stehna, paličky nebo třeba křídla)
- 2 lžíce másla
- 2 střední cibule
- 3 lžíce mleté sladké papriky
- 400 ml kuřecího vývaru
- 3 červené papriky
- 200 ml smetany ke šlehání
- Olej
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup přípravy pyré
Ze všeho nejdříve si připravíme paprikové pyré. Právě to totiž omáčce dodá mnohem plnější a intenzivnější chuť. Pyré si můžete připravit i dopředu ve větším množství a používat ho do řady jiných receptů (dalších omáček, polévek nebo třeba k masu či rybám).
Troubu si předehřejte na 230 °C. Červené papriky omyjte, osušte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte je do trouby a pečte zhruba 15 až 20 minut. Během této doby je několikrát otočte, aby se slupka opekla rovnoměrně. Cílem je, aby byly papriky alespoň z části spálené do černa. Nebojte se toho. Právě při spálení slupky dužina pod ní získává zajímavou chuť s kouřovým tónem.
Po uplynutí této doby papriky vyjměte a dejte je do mísy. Přikryjte a nechte je chvíli zapařit. Díky tomuto kroku vám půjdou snadno oloupat. Slupku vyhoďte a dužinu rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré.
Postup přípravy omáčky
Připravte si dostatečně velký hrnec. Na oleji v něm zprudka osmažte jednotlivé kuřecí díly. Pokud se vám do hrnce nevejdou všechny, postupujte nadvakrát. Poté maso vyjměte a nechte odpočívat.
Do výpeků přidejte máslo a osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Ještě než zhnědne, zasypte ji mletou paprikou a přidejte pyré z pečených paprik. Krátce promíchejte a zalijte kuřecím vývarem. Pokud nemáte, lze použít vodu, ale právě s vývarem bude chuť mnohem plnější.
Následně do hrnce vraťte jednotlivé kuřecí díly, přikryjte poklicí a nechte dusit zhruba 40 minut (záleží na velikosti masa). Pokud vám v omáčce vadí kusy cibule, můžete po uplynutí této doby maso opět vyjmout a omáčku rozmixovat.
K zahuštění použijte smetanu. Pokud máte rádi opravdu husté omáčky, můžete ji promíchat s moukou. Mně osobně ale smetana stačí, jelikož o částečné zahuštění omáčky se postará i použité pyré. Nezapomeňte vše dochutit solí a pepřem.
zdroje: autorský text za použití tastehungary.com a infiniteflavors.blog
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podzim na talíři: Skořicoví šneci ozvláštnění šťavnatými jablky jako skvělý víkendový dezert