Skořice, jablka a čerstvě upečené kynuté těsto – přesně tak může vonět i váš podzimní víkend. Díky šťavnatým jablkům můžete klasické skořicové šneky posunout o úroveň výš. Těstu propůjčí větší vláčnost a dokonale podtrhnou chuť skořice, říká autorka receptu, redaktorka Hana Smětáková.
Odkud pocházejí skořicoví šneci
Ačkoliv se mnozí domnívají, že je tato pochoutka neodmyslitelně spjata s Amerikou, ve skutečnosti za původem tohoto sladkého pečiva nemusíme cestovat tak daleko. Skořicoví šneci totiž pocházejí ze Švédska, kde se jim říká kanelbullar.
Postupem času se z nich přitom vyvinuly různé druhy pečiva, které se mohou lišit tvarem a chutí. Kromě klasických šneků se například setkáme se skořicovými suky. Některé z nich mohou mít také čtvercový tvar vzniklý pečením pohromadě v pekáči. Pro ovzláštnění chuti se pak může do těsta přidávat kardamom nebo se třeba výsledek polévat lahodnou sladkou polevou.
Neodmyslitelná součást tradiční švédské fiky
Zatímco u nás často kávu popíjíme ve spěchu během pracovních povinností, ve Švédsku berou tento okamžik dne jako krásný rituál. Tato přestávka má u Švédů dokonce své vlastní označení, fika. Jedná se o pauzu během dne, kdy si lidé dopřejí oblíbený šálek kávy a k tomu něco sladkého, často právě skořicové šneky nebo jiné pečivo.
Předpokládá se, že k rozvoji pečení skořicových šneků došlo po první světové válce. Podle blogu Swedishness se objevily v roce 1920, kdy byly ingredience včetně skořice mnohem dostupnější. Velkou popularitu si pak toto pečivo získalo v 50. letech minulého století, kdy bylo i máslo mnohem dostupnější pro širokou veřejnost. Od té doby lze říct, že jsou skořicoví šneci jedním ze symbolů švédské gastronomie.
Zajímavostí je, že Švédové tento dezert natolik zbožňují, že mu zasvětili i speciální svátek. Od roku 1999 mají Den skořicového šneku (Kanelbullens dag), který se každoročně slaví 4. října.
V čem se liší švédští a američtí skořicoví šneci
Skořicoví šneci jsou populární napříč celým světem. V Americe se často polévají právě sladkou polevou, bývají lepkavé a těžší. Na druhou stranu ve Švédsku se posypávají cukrem a do těsta se často přidává kardamom přidávající další chuťový profil. Pečou se krátce při vysoké teplotě, takže zůstávají krásně lehké a nadýchané.
Recept na skořicové šneky ozvláštněné jablky
Podzim je v plném proudu a s ním i sezóna jablek, skořice a pečení. Tento dezert se skvěle hodí třeba k odpolední kávě. Šneci jsou krásně nadýchaní, vláční a právě jablko jim dodává šťavnatost, lehkou kyselost a zajímavé ozvláštnění.
Ingredience na těsto
- 350 g hladké špaldové mouky
- 150 g celozrnné pšeničné hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 250 ml polotučného mléka
- 1 středně velké vejce
- 50 g třtinového cukru
- Kardamom
- 70 g másla
- Špetka soli
Ingredience na náplň
- 2 jablka
- 80 g másla
- 80 g třtinového cukru
- Skořice
Postup přípravy
Nejprve si založíme kvásek. Ohřejeme 100 ml mléka, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a 50 g hladké mouky. Zamícháme, přikryjeme a necháme asi 15 minut odpočívat. Poté by měla směs zdvojnásobit svůj objem.
Do mísy odvážíme 300 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky, vejce, cukr, sůl, špetku kardamomu, 150 ml mléka a kvásek. Hněteme (ideálně pomocí robota).
Jakmile máme těsto trochu zpracované, začneme do něj zapracovávat máslo. To si nakrájíme na kousky a po jednom postupně přidáváme do těsta, zatímco jej hněteme. Jakmile se všechno máslo s těstem spojí, hněteme ještě 10 minut. Dobře zpracované těsto poznáte podle toho, že se odlepuje od mísy, zároveň se nelepí při doteku k dlaním. Vytvarujeme z něj kouli, vložíme zpátky do mísy, přikryjeme a necháme kynout 1 hodinu.
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nezapomeňte z nich vymačkat přebytečnou šťávu. Aby nezhnědla, můžete je zakápnout citronem.
Připravte si náplň smícháním změklého másla, třtinového cukru a skořice. Výsledná hmota by neměla být příliš tekutá, zároveň by měla jít dobře roztírat.
Jakmile těsto vykyne, přemístěte jej na pomoučený vál a rozválejte na tloušťku zhruba 1 cm. Celý povrch potřete připravenou náplní, na ni poklaďte nastrouhaná jablka. Těsto zarolujte a při rolování jej lehce utahujte, aby se vrstvy spojily. Následně jej nakrájejte na jednotlivé porce o tloušťce zhruba 3 cm. Pokud máte možnost, vezměte si na pomoc nit. Díky tomu budou mít šneci krásně kulatý tvar a krájením je nerozmačkáte.
Nakrájené šneky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout. Poté je pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20–25 minut dozlatova (dle velikosti a zkušeností s vaší troubou). To, že jsou šneci upečení, poznáte nejlépe pomocí špejle.
zdroj: recept Hany Smětákové
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkuste recept na kimchi. Korejská klasika, kterou si oblíbili i evropští gurmáni