Co nás čeká v říjnu: Změny důchodů a pracovního zákoníku, dražší poštovné i změna času

S příchodem října se setkáme s několika novinkami. Dva významné zákony – týkající se důchodů a pracovního zákoníku – nabydou účinnosti v desátém měsíci roku. Kromě toho se Česká pošta rozhodla zvýšit ceny svých služeb, což znamená, že za některé služby SIPO budou zákazníci platit více. Na druhou stranu, možnost odvolání souhlasu s platební transakcí bude zrušena. Konec měsíce přinese nevyhnutelnou, ale pro mnohé nepříjemnou změnu – změnu času. Podívejte se na to, co nás v říjnu čeká.

Reklama

Novela důchodového zákona začíná platit

Namísto původně plánovaného data 1. září začne novela důchodového zákona platit od 1. října. Prezident Petr Pavel zpozdil účinnost změn tím, že novelu podepsal později, než očekával kabinet Petra Fialy (ODS). Jaké jsou tedy změny?

  • Předčasné důchody

Možnost odejít do předčasného důchodu bude nyní maximálně tři roky před dosažením důchodového věku, což je oproti původním pěti letům. Podmínkou bude platba důchodových odvodů minimálně 40 let namísto dosavadních 35 let – tato specifická podmínka však podle ministerstva práce a sociálních věcí začne platit až od října 2024. Dále budou započítávány takzvané náhradní doby, například rodičovská.

Částka vyplácená v předčasném důchodu se nově sníží o 1,5 procenta za každých 90 dnů před datem řádné penze. Dosud to bylo o 0,9 procenta do jednoho roku, o 1,2 procenta od jednoho roku do dvou let a poté o 1,5 procenta.

  • Řádné lednové valorizace

Zruší se sledování dvou statistických indexů inflace. Důchody se budou zvyšovat vždy o růst životních nákladů domácností důchodců. Dosud se mohly zvedat i o obecnou inflaci v případě, že tento údaj byl pro příjemce penzí výhodnější.

Snížení růstu reálné mzdy z jedné poloviny na jednu třetinu, jak tomu bylo před rokem 2018.

  • Mimořádná valorizace kvůli inflaci

Mimořádná valorizace kvůli vyšší inflaci se ruší a nahrazuje ji dočasný přídavek v jednotné výši a dočasné zvýšení zásluhové části důchodu. Přídavek se bude vypočítávat jako násobek 60 procent růstu cen a zásluhového dílu průměrného starobního důchodu. Přídavek bude odpovídat polovině výsledné částky, druhá polovina se rozpočítá do zásluhového dílu.

Mimořádně se penze bude zvyšovat jako dosud v případě, že růst cen bude činit nejméně pět procent od posledního přidání, ovšem nejdříve od července kalendářního roku.

Novela zákoníku práce začíná být účinná

Od 1. října 2023 se začnou uplatňovat některé změny v zákoníku práce. Hlavním bodem je kontroverzní možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Novela umožňuje lékařům, zubním lékařům, farmaceutům a nelékařským zdravotnickým pracovníkům uzavřít písemnou dohodu se zaměstnavatelem o další přesčasové práci do průměrné výše osmi hodin týdně, v případě zdravotnické záchranné služby až do 12 hodin týdně. Celkově tak mohou pracovníci ve zdravotnictví vykonávat až 16 hodin práce přesčas týdně, což činí 832 hodin ročně.

Zákoník také stanovuje obecná pravidla pro práci na dálku (home office), která bude možná pouze na základě písemné dohody se zaměstnancem. Bere se v úvahu také možnost poskytnout zaměstnancům paušální náhradu za nejběžnější náklady spojené s prací na dálku, a to za každou odpracovanou hodinu. Cílem je kompenzace nákladů například za energie, teplo a vodu.

Mezi další změny patří upřesnění pravidel pro poskytování nepřetržitého odpočinku v týdnu. Dále se v zákoně explicitně potvrzuje možnost zaměstnance požádat o čerpání rodičovské dovolené i opakovaně. Těhotné zaměstnankyně, rodiče s dětmi do devíti let a osoby pečující o závislé osoby, pak budou moct zaměstnavatele nově požádat o výkon práce na dálku. Každé odmítnutí takového požadavku bude muset být zaměstnavatelem písemně zdůvodněno.

Česká pošta zdražila některé služby

Od října došlo k navýšení cen některých služeb SIPO poskytovaných Českou poštou. Cena za zaslání potvrzení o platbě SIPO se zvýší na 18 korun, což je o tři koruny více než dosud. Současně bude zrušena služba odvolání souhlasu s platební transakcí, která dosud stála 200 korun.

V neděli 29. října přijde změna času

Každé jaro a podzim se lidé potýkají s neoblíbenými časovými změnami – a rok 2023 není žádnou výjimkou. V neděli 29. října si budeme moci pospat, když se hodinová ručička posune z 3:00 hodin na 2:00 hodinu. Lidově řečeno, dojde ke změně z letního na zimní čas. Tím se však myslí standardní středoevropský čas (SEČ nebo CET), zatímco letní čas znamená posunutí času o hodinu dopředu (SELČ nebo CET).

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama