REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

REKLAMA

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Diktátor Putin odmítl jednání se Zelenským. Ukrajinu označil za zemi s...

Ruský diktátor Vladimir Putin prohlásil, že nevidí možnost vést jednání s Ukrajinou na nejvyšší úrovni. Ukrajinské úřady...

Robert Fico kryje podvody s eurofondama, zní ze Slovenska

"Fico kryje podvody s eurofondama," burcuje slovenská politička Martina Holečková. Miliony eur určené zemědělcům zmizely v luxusních...

Výstraha ČHMÚ: Do Česka se ženou silné bouřky. Hrozí i supercely

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před silnými bouřkami, které dnes odpoledne a v noci zasáhnou Česko....

Primátor Chomutova Milan Petrilák (ANO) rezignoval

Primátor Chomutova Milan Petrilák podal rezignaci po pouhých osmi měsících ve funkci. Důvodem jsou odhalení Seznam Zpráv...

Bolí vás žaludek? Přírodní řešení, která opravdu pomáhají

Bolest žaludku je častým problémem, který může ovlivnit kvalitu života. Ať už jde o mírné nepohodlí nebo...

Ukrajinská tajná služba SBU zaútočila na Kerčský most na Krym

Ukrajinská tajná služba SBU opět zaútočila na strategický Kerčský most, který spojuje Rusko s okupovaným Krymem. Podle...

V Ondřejovicích na Jesenicku havaroval autobus s dětmi

V Ondřejovicích na Jesenicku havaroval autobus s asi 50 dětmi na parkovišti u Zlatokupeckého skanzenu. Zraněno bylo...

Eva Decroix se stane novou ministryní spravedlnosti, oznámil Fiala

Premiér Petr Fiala dnes oznámil, že novou ministryní spravedlnosti se stane poslankyně Eva Decroix, která nahradí ministra...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA