REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

REKLAMA

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Kyjev čelil masivnímu útoku: Putin testuje odhodlání a sílu USA, píše...

Rusko v noci na čtvrtek masivně zaútočilo na Kyjev. V důsledku dronového úderu bylo zraněno mnoho lidí....

Kamčatku zasáhlo silné zemětřesení

Nejméně šest silných zemětřesení zasáhlo v noci na středu Kamčatku v Tichomoří. Nejsilnější bylo o síle 8,8...

Trump dal Rusku 10 dní na ukončení války

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Rusku uděluje novou lhůtu deseti dnů na zastavení vojenských akcí proti...

Polsko zadrželo 32 lidí kvůli podezření ze špionáže pro Rusko

Polsko bije na poplach! Premiér Tusk ohlásil zadržení 32 osob podezřelých ze špionáže pro Rusko. Destabilizace, žhářství...

Jak nainstalovat Windows 11 na starý počítač

Je možné upgradovat starý počítač na Windows 11, pokud nesplňuje oficiální požadavky společnosti Microsoft? Ano, a lze...

Ukrajina zaútočila na Rusko. Cílem byla Rostovská oblast

V noci na úterý zaútočily drony na město Salsk v ruské Rostovské oblasti a způsobily požáry na...

Kněz zabil známého sekerou a zapálil ho! Arcibiskup: „Nemám slov!“

Polsko je v šoku z hrůzného činu, který otřásl varšavskou arcidiecézí. Katolický kněz je obviněn z brutální...

Polsko kvůli ruským raketovým útokům na Ukrajinu vyslalo do vzduchu stíhačky

V noci na pondělí Polsko vyslalo stíhačky k hlídkování svého vzdušného prostoru uprostřed ruského raketového útoku na...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA