REKLAMA

Luxusní guláš jako od mistra kuchaře aneb Vyvarujte se 5 zásadním chybám

Hovězí, vepřový, kuřecí… Guláš má mnoho podob, ale jen jeden je ten pravý. Chcete se vyhnout kulinářskému faux pas a uvařit pravý guláš? Pak se vyvarujte těmto pěti nejčastějším chybám, které dokážou i z nadějného kotlíku udělat nevýraznou gulášovou břečku. S našimi radami se stanete královnou gulášové kuchyně.

REKLAMA

Gulášová alchymie: 5 hříchů

Kdo by nemiloval poctivý, hutný guláš? V chladných měsících zahřeje a zasytí, je symbolem pohody a rodinných obědů. Ale uvařit dokonalý guláš není jen tak. I zdánlivě jednoduchý recept skrývá nástrahy, které mohou výsledek zkazit.

Redakce NašeTéma.cz pro vás s pomocí zkušených kuchařů sestavila pět nejčastějších chyb, kterých se při přípravě guláše dopouštíme.

Špatná volba masa: Kližka je základ

Základem dobrého guláše je kvalitní maso. Zapomeňte na libové kousky, ty v guláši nemají co dělat. Ideální volbou je hovězí kližka, prorostlá a s dostatkem kolagenu. Právě ten se během dlouhého vaření rozpustí a dodá guláši tu správnou hustotu. Alternativou může být hovězí krk nebo plec. Drůbeží či vepřové maso se pro klasický guláš moc nehodí.

Doba vaření guláše

Guláš potřebuje čas. Zapomeňte na rychlé vaření, to se vám nevyplatí. Maso potřebuje několik hodin pomalého dušení, aby se na jazyku rozpadalo a dosáhlo té správné konzistence.

REKLAMA

Čím déle se guláš vaří, tím lépe se chutě propojí a výsledek bude lahodnější. Není výjimkou, že se guláš vaří i pět hodin.

Paprika až do omáčky? Chyba!

Mletá paprika je pro guláš nepostradatelná, to je jasné. Ale namísto toho, abyste ji sypali rovnou do omáčky, zkuste jiný postup. Kostky masa obalte v paprice a opečte je na tuku. Tento trik dodá guláši hlubší chuť a krásnou barvu. Maso se navíc krásně zatáhne.

Zelenina v nesprávný čas

Zelenina do guláše patří, ale je důležité ji přidat ve správný čas. Kořenová zelenina, jako je mrkev a celer, potřebuje kratší dobu vaření než maso. Přidejte ji zhruba hodinu před koncem vaření, aby se nerozvařila a zachovala si svou strukturu.

Hotové gulášové koření? Raději ne

V dnešní uspěchané době je lákavé sáhnout po hotových kořenících směsích. U guláše se to ale nevyplácí. Tyto směsi často obsahují zbytečné přísady a mohou přebít přirozenou chuť guláše. Vsaďte raději na čerstvé koření z trhů, jako je paprika, kmín, pepř, bobkový list a tymián.

REKLAMA

S těmito tipy se z vás stane královna gulášového umění. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Kamčatku zasáhlo silné zemětřesení

Nejméně šest silných zemětřesení zasáhlo v noci na středu Kamčatku v Tichomoří. Nejsilnější bylo o síle 8,8...

Trump dal Rusku 10 dní na ukončení války

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Rusku uděluje novou lhůtu deseti dnů na zastavení vojenských akcí proti...

Polsko zadrželo 32 lidí kvůli podezření ze špionáže pro Rusko

Polsko bije na poplach! Premiér Tusk ohlásil zadržení 32 osob podezřelých ze špionáže pro Rusko. Destabilizace, žhářství...

Jak nainstalovat Windows 11 na starý počítač

Je možné upgradovat starý počítač na Windows 11, pokud nesplňuje oficiální požadavky společnosti Microsoft? Ano, a lze...

Ukrajina zaútočila na Rusko. Cílem byla Rostovská oblast

V noci na úterý zaútočily drony na město Salsk v ruské Rostovské oblasti a způsobily požáry na...

Kněz zabil známého sekerou a zapálil ho! Arcibiskup: „Nemám slov!“

Polsko je v šoku z hrůzného činu, který otřásl varšavskou arcidiecézí. Katolický kněz je obviněn z brutální...

Polsko kvůli ruským raketovým útokům na Ukrajinu vyslalo do vzduchu stíhačky

V noci na pondělí Polsko vyslalo stíhačky k hlídkování svého vzdušného prostoru uprostřed ruského raketového útoku na...

Koalice SPOLU sílí rychleji než hnutí ANO, vyplývá z výzkumu

Hnutí ANO by si podle nejnovějšího výzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS udrželo pozici lídra sněmovních...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA