REKLAMA

Luxusní guláš jako od mistra kuchaře aneb Vyvarujte se 5 zásadním chybám

Hovězí, vepřový, kuřecí… Guláš má mnoho podob, ale jen jeden je ten pravý. Chcete se vyhnout kulinářskému faux pas a uvařit pravý guláš? Pak se vyvarujte těmto pěti nejčastějším chybám, které dokážou i z nadějného kotlíku udělat nevýraznou gulášovou břečku. S našimi radami se stanete královnou gulášové kuchyně.

REKLAMA

Gulášová alchymie: 5 hříchů

Kdo by nemiloval poctivý, hutný guláš? V chladných měsících zahřeje a zasytí, je symbolem pohody a rodinných obědů. Ale uvařit dokonalý guláš není jen tak. I zdánlivě jednoduchý recept skrývá nástrahy, které mohou výsledek zkazit.

Redakce NašeTéma.cz pro vás s pomocí zkušených kuchařů sestavila pět nejčastějších chyb, kterých se při přípravě guláše dopouštíme.

Špatná volba masa: Kližka je základ

Základem dobrého guláše je kvalitní maso. Zapomeňte na libové kousky, ty v guláši nemají co dělat. Ideální volbou je hovězí kližka, prorostlá a s dostatkem kolagenu. Právě ten se během dlouhého vaření rozpustí a dodá guláši tu správnou hustotu. Alternativou může být hovězí krk nebo plec. Drůbeží či vepřové maso se pro klasický guláš moc nehodí.

Doba vaření guláše

Guláš potřebuje čas. Zapomeňte na rychlé vaření, to se vám nevyplatí. Maso potřebuje několik hodin pomalého dušení, aby se na jazyku rozpadalo a dosáhlo té správné konzistence.

REKLAMA

Čím déle se guláš vaří, tím lépe se chutě propojí a výsledek bude lahodnější. Není výjimkou, že se guláš vaří i pět hodin.

Paprika až do omáčky? Chyba!

Mletá paprika je pro guláš nepostradatelná, to je jasné. Ale namísto toho, abyste ji sypali rovnou do omáčky, zkuste jiný postup. Kostky masa obalte v paprice a opečte je na tuku. Tento trik dodá guláši hlubší chuť a krásnou barvu. Maso se navíc krásně zatáhne.

Zelenina v nesprávný čas

Zelenina do guláše patří, ale je důležité ji přidat ve správný čas. Kořenová zelenina, jako je mrkev a celer, potřebuje kratší dobu vaření než maso. Přidejte ji zhruba hodinu před koncem vaření, aby se nerozvařila a zachovala si svou strukturu.

Hotové gulášové koření? Raději ne

V dnešní uspěchané době je lákavé sáhnout po hotových kořenících směsích. U guláše se to ale nevyplácí. Tyto směsi často obsahují zbytečné přísady a mohou přebít přirozenou chuť guláše. Vsaďte raději na čerstvé koření z trhů, jako je paprika, kmín, pepř, bobkový list a tymián.

REKLAMA

S těmito tipy se z vás stane královna gulášového umění. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Škoda Elroq RS: Sportovní elektromobil už má českou cenu

Škoda Elroq RS, nejdynamičtější elektromobil značky, je tady! S cenou od 1 269 000 Kč, výkonem 250...

Mohou včelí úly stát v lese? Výhody, nevýhody a doporučení pro...

Umístění včelích úlů je jedním z nejdůležitějších aspektů úspěšného chovu včel. Včelaři často zvažují umístění úlů do...

Hvězda fotbalové budoucnosti: osmiletý brankář si jde za svým snem s...

Adrián, mladý fanoušek týmu Real Madrid, si získal zvláštní místo na sociálních sítích díky své vášni pro...

Tragédie na Hradčanské: Tramvaj srazila chlapce, nepřežil

K tragické nehodě došlo ve čtvrtek dopoledne na tramvajové zastávce Hradčanská v Praze 6. Tramvaj zde srazila...

Zpěvák Dan Bárta utrpěl poškození sluchu. J. A. R. zrušila koncerty

Skupina J. A. R. zrušila plánované koncerty v pražském Lucerna Music Baru. Dan Bárta v úterý utrpěl...

V Chorvatsku zavádějí skenování obličeje při nákupu tabákových výrobků

Chorvatsko zavádí nový systém ověřování věku při nákupu tabákových výrobků. Technologie umožňuje skenování obličeje, která s vysokou...

Mediální asociace: Návrh poslance Radka Vondráčka ohrožuje svobodu médií

Česká unie vydavatelů, Sdružení pro internetový rozvoj, Asociace online vydavatelů, Český výbor International Press Institute a Syndikát...

Karel Šíp je opět pranýřován. K divákům byl nezdvořilý, označil je...

Karel Šíp (79), oblíbený moderátor pořadu Všechnopárty, se opět ocitl v centru pozornosti. Tentokrát ale vůbec ne...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA