Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!
Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!
Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.
V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.
Recept na Vánočku
Suroviny:
- 1 kg polohrubé mouky
- 300 g cukru krupice
- 250 g másla
- 80 g droždí
- 500 ml mléka
- 6 žloutků
- 2 vanilkové cukr
- citronová kůra
- 1 špetka soli
- rozinky
- 100 ml rumu
- 100 g loupaných mandlí do těsta
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
Postup přípravy:
Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.
Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.
Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.
Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.
Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.
Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.
Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.
Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!