REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

REKLAMA

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

REKLAMA

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Létající taxíky a auta bez řidiče? V hypermoderním Woven City už...

V Japonsku vyrostlo futuristické město Woven City, kde se testují nejmodernější technologie mobility. První obyvatelé, převážně zaměstnanci...

Proč je Grónsko pro Trumpa tak důležité? Za velkým zájmem je...

Grónsko, největší ostrov na světě se ocitl v centru celosvětové pozornosti díky nápadu nově zvoleného amerického prezidenta...

Požár restaurace U Kojota v Mostě má sedmou oběť

Tragická bilance požáru v mostecké restauraci U Kojota se zvýšila na sedm obětí. Pacientka, která bojovala o...

Bodamské jezero skrývalo 68 let tajemství: Vytáhli trosky letadla a objevili...

Před 68 lety se zřítilo do Bodamského jezera letadlo Douglas DC-3 společnosti Swissair a při pádu zahynulo...

Krevní sraženiny pod lupou: Co je způsobuje, jak je léčit a...

Krevní sraženiny neboli trombózy, pomáhají tělu zastavit krvácení. Pokud se tedy tvoří tam, kde jsou žádoucí. V...

Žákyně vyskočila z budovy školy v Čelechovicích na Hané. Podle matky...

Pokus o sebevraždu žákyně otřásla v pondělí dopoledne Základní školou v Čelechovicích na Hané na Prostějovsku. Žákyně...

Co víme a nevíme o dřevostavbách

Dřevostavby jsou moderní a stále populárnější alternativou k tradičním zděným stavbám. Ačkoliv jsou na vzestupu, stále kolem...

Trendy v pánských a dámských hodinkách na rok 2025: Co bude...

Hodinky jsou nejen praktickým doplňkem, ale také vyjádřením osobního stylu. Rok 2025 přináší do světa pánských i...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA