REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Slavia doma nestačila na Arsenal a na první výhru v Lize...

Fotbalisté pražské Slavie v úterý večer v Edenu přivítali jednoho z největších možných soupeřů současného fotbalu. Do...

5 důvodů, proč by obce měly volit výstavbu modulární školy nebo...

V posledních letech roste v Česku zájem o modulární školy a školky. Mnohé obce hledají rychlé, ekonomické...

Svatomartinské rohlíčky hotové raz dva: Chuť jako od babičky, navíc bez...

Svátek svatého Martina se v mnoha rodinách nese ve znamení šťavnaté pečené husy. Nezapomeňte však při té...

Moravské festivaly vína nejsou jen o víně. Co všechno na nich...

Každý rok se podzim na Moravě nese v duchu vína a otevřených sklepů. Návštěvníci tak mají jedinečnou...

Carymu Staynerovi unesl pedofil sedmiletého bratra, on sám se stal brutálním...

Cary Stayner je starší bratr Stevena Staynera, kterého v 7 letech unesl pedofil a domů se vrátil...

Co lze vyrobit z Lega? Olomoucká výstava ukázala, že hranice neexistují

Lego opět potvrdilo, že hranice kreativity neexistují. Na výstavě Svět kostek 2025 v Olomouci mohli návštěvníci obdivovat...

Fyzici vyvrátili mýtus o Matrixu. Tvrdí, že vesmír není simulace

Vědci tvrdí, že vesmír není digitální simulací. Podle fyziků z University of British Columbia v Kanadě totiž...

Morpheus v kriminále pochopil, že ego může zabít. Jeho rap baví...

Plzeňský rapper Morpheus s kriminální minulostí dobývá Česko. V rozhovoru pro NašeTéma.cz prozradil, jak se dostal k...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA