Komentář: Premiér Petr Fiala si žije nad poměry s měsíčním platem 275 tisíc korun

Zatímco se běžní občané snaží vyjít s platem okolo 25 tisíc korun měsíčně, premiér Petr Fiala si na svém účtu měsíčně přilepšuje částkou 275 tisíc korun hrubého. To už není jen tak ledajaké číslo, a zdá se, že v jeho případě platí, že politická moc s sebou nese i luxusní životní styl.

Reklama

Na mezinárodní scéně se Petr Fiala (ODS) může pyšnit tím, že se řadí mezi tři nejlépe placené premiéry v Evropské unii, před ním stojí pouze Viktor Orbán a Robert Fico. Jak uvedl ve vysílání CNN Prima News hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda: „Fiala pobírá 6,1násobek průměrné mzdy.“ To je pro běžného občana téměř nepředstavitelná částka.

Zatímco většina z nás se snaží vyjít s platem podstatně nižším, Petr Fiala se pravděpodobně v příštím roce dočká platu ve výši 312 500 korun měsíčně, což už je opravdu hodně peněz na české poměry.

S tímto platem má Fiala jistě dostatek prostředků nejen na pokrytí běžných domácích výdajů, ale také na luxusní koníčky, jako je například lyžování v Alpách.

Zatímco mnozí Češi bojují s každodenním přemýšlením o výdajích na další den, Fiala si může bezstarostně užívat.

Není divu, že politické platy vyvolávají v poslední době tolik emocí. Když Fiala říká, že je „nemorální rozhodovat o svém platu“, zdá se, že zapomíná na to, že mnoho Čechů nemá peníze ani na oběd v restauraci.

To, co je pro něj „běžné“, je pro většinu obyvatelstva spíše vzácností a otázkou, zda je spravedlivé, aby se někteří političtí představitelé takto odtrhli od reality.

V každém případě je zřejmé, že zatímco se mnozí snaží každý měsíc vyjít s penězi, premiér Petr Fiala si užívá „vyšší třídu“ života. Na to si určitě vzpomenou například učitelé, kterým se požadované zvyšení platů nedostalo.

Je jasné, že plat premiéra Petra Fialy vyvolává otázky nejen o spravedlnosti, ale i o prioritách naší společnosti. Zatímco se vláda „snaží řešit problémy“, s nimiž se potýká většina občanů, je důležité, aby si politici byli vědomi rozporu mezi svými příjmy a příjmy normálních Čechů.

Obrovský rozdíl v platech může vést k rostoucímu pocitu frustrace a nespokojenosti mezi občany, kteří se snaží vyjít s mnohem skromnějšími prostředky. Odpovědnost politiků vůči svým voličům by měla zahrnovat snahu o spravedlivější rozdělení financí a podporu těch, kteří to potřebují nejvíce.

Možná je na čase, aby se politická elita zamyslela nad tím, jaký odkaz po sobě zanechává.

Autor komenáře: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama