Jak jezdit úsporně? Expert radí, jak ušetřit tisíce, třeba na vánoční dárky

Spousta z nás, ačkoli nechce, musí každý den jezdit autem, například do práce. Při dnešních cenách paliva to není levná záležitost. Proto jsme oslovili experta, jehož rady nám mohou pomoci ušetřit až několik tisíc korun, třeba na vánoční dárky.

Reklama

Oslovili jsme technického experta Michala Urbana ze společnosti Business Lease, který má na starosti téměř 12 tisíc vozů. Poradil nám, jak jezdit úsporně a ušetřit až čtvrtinu nákladů na provoz auta. Pro některé řidiče to může znamenat i několik tisíc korun měsíčně v pěněžence navíc.

Úsporná jízda

Jezdit ekonomicky je umění, které si každý řidič může osvojit. Správný výběr auta, styl jízdy a udržování technického stavu vozu mohou významně přispět k nižší spotřebě paliva.

Urban odhaduje, že jen tímto způsobem se dají náklady snížit o 20 až 25 procent. „Důležité je vybírat vůz, který nejen slibuje nízkou spotřebu, ale také jehož cena odpovídá počtu najetých kilometrů. I když auto slibuje nízkou spotřebu, jeho vysoká pořizovací cena nemusí být vždy výhodná,“ upozorňuje úvodem Michal Urban.

Spotřeba v reálném čase

Moderní auta umožňují sledovat okamžitou spotřebu, což je skvělý nástroj k úspoře pohonných hmot. „Pokud na dálnicích budete udržovat rychlost na 120 km/h, můžete na každých sto kilometrech ušetřit až dva litry paliva. Jezděte plynule, vyhněte se prudkému brzdění a rozjezdům – každý hektický manévr stojí peníze,“ říká Urban.

Akcelerace

Jedním z největších žroutů paliva je akcelerace. Místo rychlého rozjíždění z křižovatek a prudkého zrychlování je lepší jezdit plynule a předvídat dopravní situaci. „Vidíte červenou? Nechte vůz dojet v klidu k semaforu, aniž byste šlapali na plynový pedál,“ radí Urban.

Adaptivní tempomat, ale…

Adaptivní tempomat je samozřejmě hlavně pro řidičky vítaná vychytávka, ale z hlediska úspory paliva není zas až tak ideální.

Řidička - Adaptivní tempomat mají v oblibě hlavně ženy
Adaptivní tempomat mají v oblibě hlavně ženy | Zdroj: iStock

Tento systém totiž často pracuje metodou brzda-plyn, což zvyšuje spotřebu. „V kolonách a na městských silnicích je lepší spoléhat na vlastní nohu a tempomat vypnout,“ doporučuje expert.

Pravidelná údržba

Kromě stylu jízdy má na spotřebu velký dopad i samotný technický stav vozidla. Pravidelný servis, výměna oleje a kontrola pneumatik jsou základní kroky k tomu, aby auto jezdilo úsporněji.

U pneumatik pravidelně sledujte tlak v pneumatikách. Nízký tlak má dopad na tzv. valivý odpor, který ovlivňuje spotřebu paliva – pneumatiky s nízkým odporem mohou ušetřit až jeden litr paliva na každých 100 km. „Řidiči, kteří každý den jezdí do práce, úsporu během měsíce rozhodně pocítí,“ míní expert.

Benzín, nafta nebo elektřina?

Pokud plánujete koupi automobilu s klasickým spalovacím motorem, měli byste zvážit, zda jezdíte převážně krátké nebo dlouhé trasy.

„Pro kratší cesty je vhodnější benzín, diesel se vyplatí hlavně na dlouhých trasách. Dieselová auta při častých krátkých jízdách trpí, například do školy nebo na nákup, což vede k problémům s filtrem pevných částic. Elektromobily sice na první pohled nabízejí nízké provozní náklady, ale vstupní investice jsou v dnešní době stále vysoké, a proto se pro mnoho řidičů nevyplatí,“ vysvětluje expert.

Kompromis? Hybrid

Jednou z nejlepších voleb jsou hybridní vozy, které kombinují benzinový motor a elektromotor. „Hybridy jsou dnes už na úrovni dieselů, ale jejich údržba je jednodušší, protože se obejdou bez složitých oprav motorů,“ dodává Urban. Hybridní auta se navíc dobíjejí rekuperací, což znamená, že využívají energii například při brzdění, a tím pádem šetříme naši peněženku.

Každý litr paliva se počítá

Každý litr paliva se počítá, proto je na místě popřemýšlet i o dalších „žroutech“ energie. Zbytečné používání klimatizace, nízký tlak v pneumatikách nebo tankování u nekvalitních čerpacích stanic mohou spotřebu výrazně zvýšit.

„Firemní řidiči mohou využívat palivové karty, které nabízí zajímavé slevy. Běžní motoristé zase mohou těžit z věrnostních programů čerpacích stanic,“ doplnil Urban.

Úsporná jízda je nejen přínosem pro naše peněženky, ale také pro životní prostředí, i když na něj pravděpodobně mnoho řidičů nebere ohled. A řidiči nezapomeňte, Vánoce se blíží – je ten pravý čas začít šetřit na dárky.

Autorský text: Jan Brož

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama