Daňový poradce podal přiznání pozdě a s chybami. Způsobil mi problémy s úřady, říká podnikatelka

Podnikatelka se redakci svěřila s nepříjemnou zkušeností s daňovou poradkyní, která podala její daňové přiznání pozdě a s chybami. To vedlo k problémům s úřady. Příběh je varováním pro všechny, aby pečlivě vybírali odborníky, kterým svěří své daňové záležitosti.

Reklama

Redakce zná celé jméno podnikatelky a rovněž daňové poradkyně. Rozhodla se však jména nezveřejnit vzhledem k GDPR.

Zkušenost podnikatelky s daňovou poradkyní, která měla vést ke snadnému zpracování daní, se nečekaně proměnila v sérii problémů, stresu a obav z úředních sankcí. Přestože podnikatelka začínala s jasným očekáváním, že jí odborník pomůže správně vyplnit daňové přiznání za rok 2023, realita byla úplně jiná.

Chybné podání, špatně vypočítané daně a zpoždění vedly ke komplikacím s Finanční správou a Územní správou sociálního zabezpečení, což způsobilo ztrátu důvěry v daňové poradce.

Příběh začínající podnikatelky je tak varováním pro všechny začínající podnikatele, kteří se rozhodují, komu svěří své účetnictví a daňové záležitosti. Naše respondentka, která se s daněmi začala potýkat teprve nedávno, sdílí svou zkušenost s neprofesionálním přístupem poradkyně a radí, jak se podobným problémům v budoucnu vyhnout.

Jak dlouho podnikáte a co vás k podnikání vedlo?

Mým hlavním příjmem je dlouholeté zaměstnání, a jako OSVČ podnikám teprve krátce. V říjnu to bude rok. K podnikání mě dovedla nutnost danit své vedlejší příjmy z činnosti na internetu.

Jak došlo k vaší spolupráci s daňovou poradkyní?

Spolupráci jsem zahájila začátkem roku 2024 na doporučení známé, která její služby dlouhodobě využívala a vychvalovala je do nebes. Potřebovala jsem někoho, kdo rozumí daním a pomůže mi s podáním daňového přiznání za rok 2023. V tomto oboru jsem do té doby neměla žádné zkušenosti.

Jak probíhala spolupráce a kdy jste si uvědomila, že něco není v pořádku?

Zpočátku se zdálo vše v pořádku. Poskytla jsem v březnu poradkyni všechny potřebné dokumenty a věřila, že svou práci odvede profesionálně. Jenže když se blížil termín podání (jak uvádí Finanční správa, pro daňového poradce platila prodloužená lhůta do 1. července 2024, pozn. red.), začala jsem mít pochybnosti.

Poradkyně se neozývala, jak slíbila. Na mé emaily nereagovala. Vždy mi do emailové schránky došlo jen potvrzení o přečtení doručené zprávy. Koncem června mi Česká správa sociálního zabezpečení dokonce do datové schránky poslala upozornění, že přehled o příjmech a výdajích nebyl dosud podán. Když jsem poradkyni upozornění přeposlala, odpověděla stroze, že to bere na vědomí.

Termín pro podání daňového přiznání však uplynul a ona jej stále nepodala.

To mi došla trpělivost. Když jsem ji nakonec kontaktovala, zjistila jsem, že mé přiznání nepodala včas, a až následně to napravila. Podala jej po termínu, až 3. července!

Co se dělo dál?

O několik týdnů později mi úředníci volali, že moje daňové přiznání bylo chybně vyplněné a byla dokonce špatně vypočítaná daň, kterou jsem měla zaplatit. Tehdy mi došlo, že důvěra v téměř osmdesátiletou daňovou poradkyni z Prahy byla velkou chybou.

Ostatně úřednice vyměřovacího oddělní jen kroutila hlavou nad tím, jak daňová poradkyně, která tuto činnost vykonává bezmála třicet let, může v jednom jednoduchém přiznání naservírovat tolik chyb.

Jaké to mělo důsledky na úřadech?

Naštěstí jsem nedostala pokutu za pozdní podání, ale musela jsem po telefonické domluvě dojet na úřad s podklady, aby se zjistilo, kde všude poradkyně udělala chyby. Navíc mi začalo běžet penále za nezaplacené daně kvůli nesprávným výpočtům. Podobně to bylo i na České správě sociálního zabezpečení, kde už mi běželo penále za nezaplacení pojistného. Bylo to velmi stresující období, a bála jsem se dalších sankcí.

Podotýkám, že se tato „šlamastika“ jak na FÚ, tak i na ČSSZ dořešila až 17. září!

Jak jste situaci s úřady vyřešila?

Po konzultaci s Finanční správou a doporučení jsem odebrala poradkyni plnou moc. S úřednicí jsem vše znovu prošla. Byla velmi šikovná, vše přepočítala dle příjmů, výdajů a slev. Následně dodatečné přiznání vyplnila správně sama. A bylo zdárně dodatečně podáno bez chyb. Nakonec jsem zaplatila dokonce i o několik tisíc korun menší daň, než poradkyně původně vypočítala. Celá tato zkušenost pro mě byla velkou lekcí a ponaučením.

Dalo by se říci, že mám zkušenost s prověřením mého vedení účetnictví samotnou úřednicí vyměřovacího oddělení, která pochválila, jak mám vše precizně založené a roztříděné – ze své vlastní zkušenosti ještě dodala, že takto precizně vedené účetnictví dlouho neviděla.

Možná by stálo za to, kdyby Finanční správa provedla kontrolu daňových přiznání za rok 2023 té daňové poradkyně, jejíž jméno nechci veřejně uvádět. Ani bych se nedivila, kdyby se našly další chyby.

Co vás tato zkušenost naučila?

Určitě mě to naučilo být opatrnější. Zkušenost mě stála hodně energie, času a důvěru v daňové poradce. Tím určitě nechci házet všechny poradce do jednoho pytle. Při příštím daňovém přiznání za rok 2024 už budu mnohem obezřetnější a pravděpodobně si vše udělám sama. Na „finančáku“ mi poskytli užitečné rady, jak správně přiznání vyplnit. Dnes už vím, že je to vcelku jednoduché a zabere to maximálně dvě hodiny práce.

Co byste doporučila ostatním podnikatelům?

Doporučila bych, aby si důkladně vybírali odborníky, kteří jim s podnikáním pomáhají. Ať už jde o účetní, právníky nebo daňové poradce, je důležité ověřit jejich reference a nebát se ptát na podrobnosti.

Pokud někdo nekomunikuje jasně nebo nedodržuje své sliby a termíny, měla by to být ta pomyslná varovná kontrolka. Úřadů se nebojte, nekoušou – rádi vám pomohou.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama