Nevíte kam na dovolenou? Makedonsko-albánské Ohridské jezero jako náhrada za okoukaný Jadran

Balkán je oblast bohatá na přírodní krásy, kulturní dědictví a historické památky, které přitahují turisty z celého světa. Jedním z klenotů balkánského regionu je jistě Ohrid, město ležící na břehu Ohridského jezera v Severní Makedonii, kde svou první letošní dovolenou strávil redaktor NašeTéma Milan Polák.

Reklama

Pro milovníky roadtripů může být cesta autem z Česka do Ohridu skvělým dobrodružstvím, které vám poskytne příležitost objevit řadu dalších fascinujících destinací.

Vzdálenost mezi Prahou a Ohridem činí zhruba 1500 kilometrů, což odpovídá přibližně 15 až 17 hodinám jízdy, v závislosti na aktuálních podmínkách na silnicích a možných zdrženích na hranicích. Nejčastěji se cestuje přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko, což je ta kratší trasa.

Někteří cestovatelé volí trasu přes Chorvatsko po dálnici A3 směrem na Bělehrad, která nabízí více zajímavých zastávek. Po průjezdu Bělehradem pokračují dále na Niš a následně jste v Severní Makedonii.

Jinou variantou je cesta přes Dalmácii a Černou Horu, která sice přidá několik hodin jízdy, ale zároveň nabídne nádherné scenérie a možnost navštívit atraktivní města jako Split nebo Dubrovník.

Staré město Ohrid je charakteristické svými úzkými kamennými uličkami, tradičními domy a mnoha kostely. Při procházce centrem můžete objevovat bohaté kulturní a historické památky. Cestou narazíte na řadu obchodů s perlami, které toto město proslavily. Tajemství výroby těchto perel, známých svou kvalitou a leskem, je pečlivě střeženo a předáváno pouze mužským potomkům. Perly jsou vytvářeny pomocí speciální emulze získávané z rybích šupin žijících v Ochridském jezeře. Pokud se rozhodnete pro koupi perly, nezapomeňte si vyžádat certifikát, který potvrzuje její pravost.

Ohridské jezero, které se formovalo před dobou ledovou, patří mezi nejstarší a nejhlubší jezera v Evropě a je proslulé svou křišťálově čistou vodou. Díky těmto a dalším mimořádným přírodním a kulturním hodnotám bylo město Ohrid spolu s Ochridským jezerem v roce 1980 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Ohrid nabízí několik nádherných pláží ideálních pro poklidnou letní dovolenou. Letoviska jako Gradište, Labino a Kaneo jsou oblíbená mezi turisty i místními obyvateli a poskytují různé vodní aktivity, stejně jako množství restaurací a barů v blízkém okolí.

Doporučuji navštívit rybářskou vesnici Kaneo, kde najdete malebný kostel sv. Jana Kaneo, který se tyčí na útesu nad jezerem. Tento kostel, jedna z nejvýznamnějších památek v okolí Ohridu, pochází pravděpodobně ze 13. století, tedy z období před Osmanskou říší. Ohrid je často označován jako balkánský Jeruzalém díky velkému počtu kostelů – údajně jich je 365.

Město Ohrid je obklopeno horami, které poskytuje vcelku hodně turistických a cyklistických tras. Národní park Galičica nabízí úchvatné výhledy na Ohridské jezero a možnost objevovat nedotčenou přírodu. Jeden z nejlepších způsobů, jak tuto krásu zažít, je vyplout na jezero lodí.

Při návštěvě Ohridu si nezapomeňte dopřát místní gastronomické speciality. Mezi nejznámější pokrmy patří Gravče na tavče, jehož základem jsou fazole připravované tradičně v hliněných nádobách.

Rybí restaurace u Ohridského jezera nabízejí různé lahodné pokrmy z tamního pstruha, který je připravován na mnoho způsobů. Nezapomeňte také ochutnat jemný ajvar a vychutnat si místní balkánská vína.

Příjemným zjištěním jsou také místní ceny. Ve srovnání s okoukaným Jadranem a Chorvatskem zaplatíte za ubytování a stravování v restauracích výrazně méně, přibližně polovinu.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama