V Japonsku prodávají lžíci na baterky, díky které chutná jídlo slaněji

Na japonském trhu se objevila nová lžíce na baterky. Lžíce zesiluje slanou chuť jídla. Podle webu Sky News je lžíce vyrobena z plastu a kovu. Vynálezci tvrdí, že tato technologie může přispět ke zdravějšímu stravování.

Reklama

Konzumace soli ve vysokých dávkách může dlouhodobě vést k vysokému krevnímu tlaku, zatížení ledvin, vyššímu riziku mozkového infarktu a dalším zdravotním problémům. Průměrný dospělý obyvatel Japonska denně zkonzumuje deset gramů soli, což je dvojnásobek množství doporučovaného Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

„Šedesát gramů vážící elektrická „slaná lžíce“ je poháněná dobíjecí lithiovou baterií. Špičkou zařízení prochází slabý elektrický proud, což koncentruje molekuly iontů sodíku na jazyku,“ uvedla ČTK.

Podle výrobce Kirin, známého především jako jeden z největších pivovarů v Japonsku, který nyní proniká i do sektoru zdravotnictví a zdravé výživy, lze s novou lžící dosáhnout až o 50 % vyšší slanosti jídla. Společnost rovněž nabízí čtyři různé úrovně intenzity slanosti, které si mohou zákazníci vybrat. Podle zjištění japonské společnosti Kirin si lidé, kteří se snaží omezit příjem soli, často stěžují, že jim jídlo přijde bez chuti.

„Na vývoji lžíce se podílel profesor Homei Mijašita z tokijské univerzity Meidži, který dříve představil prototyp chuť zvýrazňujících elektrických jídelních hůlek a loni za tuto technologii obdržel Ig Nobelobu cenu v oblasti výživy, což je humorná obdoba Nobelových cen a uděluje se od roku 1991,“ doplnila ČTK.

Kirin zahájil prodej prvních 200 kusů svého nového produktu přes internet za cenu 19 800 jenů (přibližně 2 865 korun) za kus. Tato série bude k dispozici také v japonských kamenných obchodech již v červnu. Společnost má ambice prodat do pěti let milion těchto lžic zákazníkům po celém světě.

Autor: Eva Klein, ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama