Pro všechny milovníky čokolády: Vyzkoušejte zapečenou čokoládu v listovém těstě

Máte nečekanou návštěvu a doma nic k zakousnutí? Není nic snadnějšího, než vyndat listové těsto a balení hořké čokolády. Do půl hodiny můžete návštěvu překvapit hříšně dobrou zapečenou čokoládou v listovém těstě, kterou ocení dospělí i děti.

Reklama

Hořká čokoláda je zdravá

Čím je čokoláda tmavší, tím obsahuje méně cukru. Proto vybírejte vysokoprocentní hořkou čokoládu s obsahem nad 70 % kakaa. Nejen, že výborně chutná, ale má i pozitivní účinky na zdraví, které potvrzuje nejedna studie.

„Účinky konzumace hořké čokolády na snížení krevního talku a cholesterolu jsou prospěšné v prevenci kardiovaskulárních příhod u populace s metabolickým syndromem. Každodenní konzumace tmavé čokolády by mohla být u této populace účinnou kardiovaskulární preventivní strategií,“ uvádí autoři studie publikované v odborném časopisu The BMJ.

Samozřejmě to neznamená, že byste měli každý den sníst celé balení čokolády, protože i přes své zdravotní výhody stále obsahuje hodně kalorií.

Recept: Čokoláda zapečená v listovém těstě

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 100 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 1 vejce
  • Na posypání vanilkový cukr

Postup přípravy

Pokud jste nekoupili předem rozválené listové těsto, tak si ho na pomoučeném vále rozválíte zhruba na 2cm plát.

Hořkou čokoládu si rozlámete na menší kousky a pokladete na polovinu listového těsta. Nedávejte až k okrajům, aby vám nevytekla. Druhou polovinu listového těsta přiklopíte na stranu s čokoládou a okraje pomocí vidličky přitisknete k sobě. Okraje můžete ještě stočit pod listové těsto.

Je to jistota, že náplň nevyteče. Vajíčko si rozklepněte do hrníčku a potřete jím závin. Nakonec posypte vanilkovým cukrem. Závin přendejte na plech, který si vyložíte pečicím papírem.

Vložte do předehřáté trouby na 190 °C a pečte zhruba 20 minut do zlatova. Upečený čokoládový závin nechte vychladnout, aby čokoláda trochu ztvrdla a nevytekla. Dobrou chuť.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama