Nově objevený fragment papyru nabízí unikátní pohled na dětství Ježíše Krista

Postava Ježíše Krista je stále obestřena tajemstvím. Ačkoli se jeho historická existence považuje za pravděpodobnou, o jeho dětství nevíme téměř nic. Nedávno objevený fragment papyru však přináší jedinečné informace právě o tomto období jeho života.

Reklama

Nově rozluštěný rukopis starý více než 1 600 let byl vědci identifikován jako nejstarší známý záznam o dětství Ježíše Krista. Tento rukopis, psaný na papyrus a pocházející ze 4. nebo 5. století, byl desetiletí uložen v knihovně v Hamburku. Dlouho byl považován odborníky za bezvýznamný dokument.

Dva experti rozluštili text a tvrdí, že se jedná o nejstarší zachovanou kopii Tomášova evangelia o dětství. „Tento fragment papyru je pro výzkum mimořádně zajímavý,“ prohlásil Lajos Berkes, lektor teologie na Institutu pro křesťanství a starověk na Humboldtově univerzitě v Berlíně (HU).

„Původně jsme předpokládali, že jde o běžný dokument, jako je soukromý dopis nebo nákupní seznam, neboť rukopis působil nemotorně,“ vysvětluje dále Berkes. „Nejprve nás v textu upoutalo slovo „Ježíš“. Poté jsme text porovnávali s mnoha dalšími digitalizovanými papyry a rozluštili jsme ho písmeno po písmenu. Rychle jsme zjistili, že to nemůže být běžný dokument,“ uvedl Lajos Berkes. Tento kus papyru se skládá z třinácti řádků textu a má svůj původ v období pozdní antiky v Egyptě.

V dokumentu je zachycen moment, kdy Ježíš jako dítě „oživil hliněné vrabce“ – epizoda z jeho mládí, kdy přeměnil 12 hliněných ptáků na živé. Ježíš se bavil u potoka a tvořil vrabce z vlhké hlíny. Když ho jeho otec napomenul, pětiletý Ježíš zatleskal a hliněné figurky ožily. Tento příběh je považován za druhý Ježíšův zázrak a je populární součástí apokryfního Tomášova evangelia o dětství.

Přestože je text bohatý na narativ, nebyl formálně začleněn do Bible, neboť někteří raně křesťanští autoři vyjadřovali pochybnosti o jeho pravosti. Historicky se předpokládá, že text byl poprvé zapsán ve 2. století, ale nejstarší známá řecká verze pochází z 11. století.

Nově rozluštěný fragment papyru je starší než zmíněný text o úctyhodných 600 let. „Naše objevy potvrzují, že pozdně řecká kopie tohoto díla podporuje současné názory, že evangelium o dětství podle Tomáše bylo původně sepsáno v řečtině,“ prohlásil profesor Gabriel Nocchi Macedo z Univerzity v Liège v Belgii, který se podílel na rozluštění fragmentu papyru.

Macedo i Berkes si myslí, že text byl napsán na papyrus jako cvičení ve škole nebo klášteře. „Díky srovnání s již známými rukopisy tohoto evangelia můžeme říci, že náš text je nejstarší,“ dodal Berkes.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama