Oblohu nad Českem rozzáří noční svítící oblaka

Noční svítící oblaka, známé také jako Noctilucent Clouds, se objevila na obloze nad Českem během noci na pátek. Tento jev se může opakovat i v nadcházejících dnech. Nejlepší dobu pro jejich pozorování tvoří intervaly mezi 22. hodinou a půlnocí, a také ráno od 2. do 4. hodiny.

Reklama

Noční svítící oblaka nad Českem

„Lidé v České republice a na Slovensku mohli v noci na pátek vidět svítící oblaka. Úkaz se na obloze nejčastěji objevuje v týdnech kolem letního slunovratu, který nastane za necelý týden,“ ČTK to sdělil astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Podle astronomů je velká pravděpodobnost, že svítící oblaka by lidé mohli vidět i v dalších dnech.

„Úkaz vzniká výrazněji výše než běžná oblačnost, ve výšce asi 85 kilometrů nad Zemí, a to v důsledku nabalování ledu na částice zejména meteorického prachu vysoko v mezosféře. Díky tomu, že je tato oblačnost velice řídká, ve dne ji nespatříme a musíme čekat, až zapadne Slunce, které ji nasvítí zespod v době soumraku nebo rozbřesku,“ cituje astronoma Horálka ČTK.

Noční svítící oblaka se v těchto dnech mohou objevit mezi 22. hodinou a půlnocí. Pozorovat je lze také ráno od 2. do 4. hodiny, a to vždy na severu, respektive mezi severozápadním a severovýchodním obzorem.

„Nesvítí vlastním světlem, jejich zář je způsobena rozptylem slunečního světla, které je v inkriminovaných hodinách nasvětluje odspodu. Vypadají jako zářící pavučinky na obloze a někdy mohou nabídnout opravdu majestátní divadlo,“ uvedl Horálek.

Viditelnost jevu letos ale podle Horálka významně ovlivňuje sluneční aktivita, která je vysoká. „Vysoké vrstvy zemské atmosféry tedy nemají tak stabilní podmínky pro vznik nočních svítících oblak jako v minulých letech. I tak by se podmínky v těch vrstvách zemské atmosféry, ve kterých se tvoří, tedy ve výšce okolo 85 kilometrů, mohly občas ustálit – zvláště v těch dnech, kdy Slunce neprodukuje erupce naším směrem,“ doplnil astronom.

Zájemcům, kteří by jev chtěli pozorovat, astronom doporučuje, aby v daných časech sledovali webové kamery na webu České astronomické společnosti. Pokud tuto oblačnost uvidí na snímcích, mohou jít noční svítící oblaka pozorovat ven.

Kde hledat svítící oblaka a jak je rozpoznat

Noční svítící oblaka se obvykle objevují pouze v jedné části nebe, a to právě nad horizontem. Charakterizuje je stříbrný nádech, avšak mohou se vyskytovat i v dalších barvách, od zlaté po světle modrou. Jejich struktura je jemná, často přirovnávaná k pavučinám osvětleným světlem z baterky.

Noční svítící oblaka jsou nejčastěji pozorovatelná zhruba hodinu až dvě po západu Slunce nebo těsně před jeho východem, zejména během období kolem letního slunovratu, tj. okolo 21. června. Česká republika leží na hranici oblasti, kde je možné tyto oblaka spatřit. V našich podmínkách se objevují od začátku června až do konce července.

„Pomalu nastávají podmínky vhodné pro vyhlížení nočních svítících oblaků z našich zeměpisných šířek. V loňské sezóně, tedy v roce 2023, výrazně převládaly úkazy v červenci a oblaky byly tradičně četnější na ranní obloze,“ uvádí web Astro.cz. Celkem byly noční svítící oblaka nad Českem patrné během 19 nocí.

Autor: Milan Polák. Zdroj: Astro.cz

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama