Jak klimatické změny a vlny veder ovlivňují náš každodenní život v Evropě

O klimatických změnách a jejich dopadu na náš svět se mluví už dlouhá léta. Mnozí odborníci a vědci tvrdí, že pokud se neprovedou radikální změny, můžeme očekávat velmi pesimistické scénáře. Jak konkrétně klimatické změny již ovlivňují Evropu, přináší nejnovější studie publikovaná v odborném časopisu Nature, která čerpá z mnoha studií o vlivu povětrnostních podmínek na naše zdraví.

Reklama

Vědkyně Rachel Loweová z Katalánského institutu pro výzkum a pokročilá studia se svým týmem sledovala 42 různých ukazatelů, které spojují změnu klimatu s dopady na naše zdraví. Výsledky nové studie publikované v prestižním odborném časopisu Nature nejsou vůbec povzbudivé. Loweová uvádí, že je nutné přijmout nejen v Evropě tvrdá opatření, aby se lidstvo před globálním oteplováním ochránilo.

Extrémní vedra a důsledky

Například SeznamZprávy v posledních dnech informují o dopadu extrémních veder na zdraví v Řecku. S rostoucími teplotami v Evropě se bohužel zvyšuje i počet úmrtí.

Zmíněný výzkum vědkyně Loweové odhalil, že v období 2013 až 2022 došlo k nárůstu úmrtí způsobených horkem v průměru o 17 na 100 tisíc obyvatel ve srovnání s obdobím 2003 až 2012. Zajímavé je, že horko působí více na ženy.

Proč ženy trpí více než muži?

Jedním z důvodů, proč jsou ženy více ohroženy, jsou rozdíly ve ztrátách tepla z těla a rychlosti pocení. Ženy mohou být také vystaveny vyššímu riziku tepelného stresu po ovulaci, kdy je jejich tělesná teplota vyšší.

Parazité a infekční nemoci

Dalším alarmujícím důsledkem změny klimatu a rostoucích teplot je šíření parazitů, kteří nyní přenášejí nemoci do několika evropských regionů. Mezi nejnebezpečnější patří klíšťata a parazit jménem Leishmania infantum, kterého přenášejí písečné mouchy. Zmíněný parazit způsobuje kožní vředy a v nejhorších případech může zapříčinit horečku, otoky jater a sleziny, a dokonce i smrti.

Teplejší a vlhčí podmínky v Evropě podporují přežívání a rozmnožování zmíněných parazitů i do severních oblastí. Data ukazují, že počet těchto parazitů je v roce 2010 vyšší než na počátku století. Podobně vhodné podmínky podporují šíření klíštěte Ixodes ricinus, které může přenášet nemoci jako lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Klimatické změny a jejich dopady

Výzkum vědkyně Loweové jednoznačně ukazuje, že klima v posledních deseti letech je mnohem příznivější pro šíření parazitů a klíšťat ve srovnání s obdobím 1951 až 1960. Množství měsíců s ideálními teplotami pro jejich životní cyklus se značně zvýšilo, což představuje další výzvu pro veřejné zdraví.

Klimatické změny a jejich důsledky nelze podceňovat. Extrémní vedra a šíření nebezpečných parazitů jsou jen některé z problémů, kterým čím dál tím více čelíme. Je na čase jednat a chránit naše zdraví i budoucnost naší planety!

„Opravdu potřebujeme, aby evropské země podnikly drastické kroky, které pomohou udržet evropskou populaci i populaci celého světa v bezpečí před zdravotními dopady změny klimatu,“ říká Loweová, která působí v Barcelonském superpočítačovém centru a v Katalánském institutu pro výzkum a pokročilá studia ve Španělsku.

Autor: Jana Mitalová. Zdroj: Nature

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama