Petra Hřebíčková a Vojtěch Kotek se potkávají v nové české komedii Když se zhasne, která nese podtitul „svůdná komedie plná chutí“. Film dorazí do kin 12. února 2026 a tvůrci už vypustili trailer. Komedie slibuje směs vztahových kotrmelců i kuchařských výzev.
Nina v podání Petry Hřebíčkové stojí na prahu velkého dne: po dlouhé přípravě otevírá svou vlastní restauraci, a to v momentě, kdy se její manželství s Richardem, kterého hraje Tomáš Maštalír, ocitá v krizi.
Přestože by rozvod byl nejspíš nejjednodušší řešení, dvojici brzdí dávná „smlouva na ubrousku“, podle níž odchází s prázdnou ten, kdo vztah pokazí. Richard proto zvolí zoufalý plán a požádá kamaráda Čendu (Martin Pechlát), aby Ninu svedl právě na slavnostní otvíračce. Nina se ale o triku brzy dozví a ladí vlastní protiakci. Z večera, který měl být především kulinárním zážitkem, se tak stává svérázný souboj o to, kdo koho přechytračí. Na scénu zároveň vstupuje Mirek v podání Vojtěcha Kotka, její gastronomický spolubojovník.
Trailer: Když se zhasne (2026)
Zdroj: Bontonfilm
Kotek přiznává, že ho role šéfkuchaře překvapila hlavně z praktické stránky. „Asi pokaždý, když vařím, tak je to trošku kuchařskej trapas,“ říká s úsměvem. A jak dodává, na place se rychle ukázalo, že kulinární realitu je lepší přenechat profíkům: „Moje prsty natáčení vydržely možná i díky tomu, že vždycky, když mělo dojít na nějakou manipulaci s horkou vodou, tak všichni volali: Jdi od toho, jdi od toho.“
Natáčelo se v olomouckém Telegraphu, který se pro film přetvořil v restauraci „7 hříchů“. Pro hosty se tu servírovalo sedmichodové menu sestavené Oldřichem Sahajdákem, michelinským šéfkuchařem a chef patronem La Degustation Bohême Bourgeoise. Kotek popisuje, že díky přítomnosti profesionálního týmu v čele s Marcem Christovem mohl ledacos okoukat – od správných postupů až po kuchařský slang.
„Během natáčení jsem spoustu věcí od kluků kuchařů odkoukal. Hodně jsme čistili slávky, takže to teď umím téměř dokonale. Ale baví mě i ten jejich žargon… po nějaké chvíli už jsem používal množné číslo, jako že jsem jeden z nich.“
Nechybějí ani úsměvné momenty, a to nejen ty filmové. Kotek s typickou nadsázkou prozrazuje, jak by šel na svádění jídlem: „Připravil bych nějaký hodně svěží dortík, třeba s chia semínkama. To je afrodiziakum, ne? Takový hipsterský afrodiziakum.“ Co na to říká jeho manželka, text zprávy neuvádí, každopádně film v podobném duchu pracuje s motivem jídla jako jemné zbraně.
Petra Hřebíčková se ve svých kuchařských vzpomínkách také nebere přehnaně vážně. „Nedávno jsem dětem ráno, když jsem byla taková ještě trošku rozespalá, připravila jáhlovou kaši a děti se mě potom ptaly, proč mají na tom kuskusu javorový sirup,“ směje se herečka. Na place pak spoléhala hlavně na instinkt a rady profesionálů. „Musela jsem se naučit čistit slávky. Jinak jsem pozorovala naše šéfkuchaře během práce a spíš jen šéfovala,“ dodává.
Vedle hlavní dvojice se ve filmu objeví Petra Polnišová, Simona Lewandowska, Lucie Vondráčková a samozřejmě také Martin Pechlát v klíčové roli Čendy. Tvůrci se ve snímku opírají o spojení vztahové komedie s gastronomickou atmosférou, která má být podle všeho výrazným tahounem celého večera. Kombinace sedmichodového menu, osobních výměn a série menších i větších nedorozumění slibuje rytmicky svižný a dobře okořeněný filmový zážitek.
Když se zhasne tak míří do kin jako lehce poťouchlá komedie, která pracuje s motivem jídla stejně barvitě jako s lidskými slabostmi. A podle toho, jak se herci s chutí ohlížejí za natáčením, nejspíš nepůjde o servírování z povinnosti, ale o pečlivě dovařenou porci filmové zábavy.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká televize odhalila jarní program. Přidá nové seriály, dokumenty i pořady pro děti