Britský premiér Sunak předvídá temnou budoucnost světa a nebezpečí jaderné eskalace

Britský premiér Rishi Sunak ve svém projevu představil globální hrozby, které by mohly v blízké budoucnosti zahalit svět temnotou. Mimo jiné varoval, že autoritářské státy plánují destabilizovat Velkou Británii a její spojence. Svět je blíže nebezpečné jaderné eskalaci než kdykoli v posledních 62 letech, předvídá premiér Rishi Sunak podle britského listu The Mirror jako host Policy Exchange.

Reklama

„Premiér Velké Británie Rishi Sunak ve svém rozsáhlém projevu, který přednesl jako host think-tanku Policy Exchange, předvídá, že svět je na „křižovatce“,“ píše list The Mirror.

Sunak mimochodem obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina ze zbrojení a migrace. Zkritizoval i Čínu za to, že se zaměřuje na britské poslance a varoval před agresivními okrajovými skupinami využívající nejistoty ve světě.

Britský premiér se před publikem zmínil o tom, že je přesvědčen, že následujících několik let bude jedním z nejnebezpečnějších období, ale také doby, kdy dojde k největším změnám na naší planetě. Se svou temnou předvídavostí upozornil posluchače, že nebezpečí hrozící naší zemi jsou skutečná a jejich počet stále roste.

Níže uvádíme několik mrazivých varování o nebezpečné budoucnosti světa, které britský premiér Sunak prezentoval jako host v pořadu Policy Exchange.

Autoritářské státy

Sunak upozornil, že Rusko, Írán, Severní Korea a Čína představují pro Velkou Británii hrozbu. Tyto státy označil za „osu autoritářských států“. Mimo jiné je obvinil ze spolupráce na podkopání Británie a jejích hodnot.

„Toto nejsou vzdálené problémy. Íránští zástupci střílejí na britské lodě v Rudém moři a narušují tok zboží určeného nám. Čína provedla kybernetické útoky na naše demokraticky zvolené zástupce. Rusko chrastí chemickými zbraněmi, a když Putin přerušil dodávky plynu, mělo to dopad na životy lidí a ohrozilo naši energetickou bezpečnost,“ zdůraznil premiér Británie.

Válečné konflikty ve světě

Premiér Sunak také poukázal na počet válek, které v současnosti probíhají po celém světě. Návrat války do Evropy a krize na Blízkém východě podle něj spolu s konflikty probíhajícími v dalších 18 zemích zvýrazňují volatilitu tahů jednotlivých světových lídrů.

„Válka je zpět v Evropě a naši spojenci v NATO varují, že by mohli být další, pokud Putin uspěje na Ukrajině. Válka zuří také na Blízkém východě, protože Izrael se brání nejen proti teroristům z Hamásu, ale také proti odpáleným raketám,“ řekl Sunak.

Hrozba jaderné eskalace

Riziko jaderné války je větší než kdy jindy od kubánské krize v roce 1962, kdy se obávalo, že americký prezident John F. Kennedy a sovětský vůdce Nikita Chruščov iniciují jaderný konflikt kvůli rozmístění ruských jaderných zbraní na Kubě.

Sunak obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, stejně jako další státy, které mají jaderné zbraně, z vyšší úrovně nebezpečí plynoucí z vyhrožování jadernými zbraněmi ze strany Ruska.

Zvýšené nebezpečí ze strany extremistů

„Všechny zmíněné faktory posilují extremisty,“ řekl Sunak. Když se zmínil o propalestinských pochodech a univerzitních protestech, obvinil nepřátelské mocnosti, že proti sobě obrátily Brity.

„Extremisté také využívají globálních konfliktů k tomu, aby nás rozdělili. Zneužívají naše liberálně demokratické hodnoty – svobodu slova a právo protestovat – k zastrašování, vyhrožování a napadání ostatních. Skandují antisemitské chorály na našich ulicích a na našich univerzitních kampusech a používají ďábelskou zbraň antisemitismu nebo antimuslimské nenávisti k rozdělujícím ideologickým pokusům obrátit Brity proti Britům,“ říká britský premiér.

Marginální skupiny a nacionalisté

Premiér ve svém projevu dokonce slovy zaútočil na „agresivní marginální skupiny“. Obvinil aktivisty, že se snaží „učinit morálně nepřijatelné věci v něco jiného“.

„Hlasité a agresivní okrajové skupiny se snaží vnutit své názory nám ostatním. Snaží se, aby bylo morálně nepřijatelné věřit v něco jiného, a podkopávají sebevědomí a hrdost lidí. Svou vlastní historii a identitu se například skotští nacionalisté dokonce pokoušejí rozhádat naše Spojené království,“ prohlásil.

Vliv AI a nových technologií

Sunak také odkazoval na rostoucí „pocit nejistoty“ ve veřejnosti pramenící z obav souvisejících s novými technologiemi, jako je umělá inteligence (AI). V nenápadné kritice Laboura naznačil, že pouze on zná hrozby, a proto mu lze nejvíce věřit.

„Když MMF varuje, že 40 % pracovních míst může být ohroženo, nebo stovky předních odborníků poukazují na to, že rizika jsou stejná jako rizika pandemie nebo jaderné války, a když jsou děti vystaveny zneužívání, sexuálnímu obsahu nebo čemukoli škodlivému na internetu. Lidé chtějí být v bezpečí, mít na blízku osobu, která těmto hrozbám rozumí, protože pouze pokud rozumíte tomu, co se děje, můžete si být jisti, že budete chráněni,“ uvedl ve svém projevu.

Putinova manipulace s imigrací

Posledním bodem, který premiér Rishi Sunak zdůraznil, byla role imigrace. Znovu obvinil ruského prezidenta Putina, že využívá miliony vysídlených lidí pro své vlastní politické účely, a poukázal na to, že nelegální imigrace vytváří „neudržitelný“ tlak na bezpečnost Spojeného království.

„V tomto stále napjatějším světě, kde narůstají rizika konfliktů a nebezpečí, je na celém světě vysídleno 100 milionů lidí. Státy jako Rusko manipulují s imigrací, aby dosáhly svých cílů, zatímco zločinecké skupiny stále hledají nové tranzitní cesty přes evropské hranice. Nelegální migrace představuje problém,“ řekl premiér.

„Je to zátěží pro naši bezpečnost a náš smysl pro spravedlnost, a pokud nyní nepodnikneme odvážné kroky, bude tento problém jen narůstat,“ předvídá Sunak.

Sunakova slova mají podobnost s predikcí Baby Vangy i Nostradama

Slova britského premiéra Rishiho Sunaka se v některých pasážích podobají předpovědím bulharské nevidomé věštkyně Baby Vangy. V kontextu lze najít společné rysy i s predikcemi slavného francouzského věštce Nostradama.

Baba Vanga tehdy předpověděla, že v roce 2024 vypukne třetí světová válka. Dále se zmínila o tom, že tato válka by měla předčit obě předchozí v rozsahu destrukce. Pravděpodobně měla na mysli jadernou válku, která by zdevastovala planetu a způsobila masivní utrpení.

Je nutné podotknout, že jugoslávská věštkyně Baba Vanga není jediná, která předpověděla temné události pro rok 2024.

Nostradamova predikce pro tento rok také hovoří o válečném konfliktu, který mají rozpoutat dvě spolčené velmoci. „Analytici v Nostradámově knize odhalili, že pro rok 2024 předpovídal velký námořní konflikt, který mají odstartovat dvě spolčené velmoci. Ve světle nedávných událostí lze jen obtížně předpokládat, o které konkrétně by mohlo jít,“ píše web Prima ZOOM.

Dokonce Athos Salomé, „žijící Nostradamus“, varoval před tím, že letošní rok bude rokem „nové kapitoly v historii lidstva“. „Podle Salomého nastanou v roce 2024 tři dny temnoty,“ řekl Niamh Kirk pro The Mirror.

Autor: Petr Ševčík. Zdroj: The Mirror

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama