Špína, myši a plíseň aneb Co se může skrývat za úsměvy prodavaček a vyleštěnou výlohou supermarketů

Při nakupování v našich oblíbených supermarketech si většinou myší a špíny nevšimneme. Málokdo z nás ale ví, jaké hygienické podmínky panují v zázemí. Kdybychom měli možnost nahlédnout do prostor skladů a pekáren, možná bychom se raději obrátili a šli jinam.

Reklama

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se denně v obchodech potýkají s pohledy, které mohou pořádně znechutit. To, co se ukrývá za úsměvy prodavaček a dokonale naleštěnými výlohami, je často šokující. Obchody, které neprojdou přísnou kontrolou inspektorů, jsou zveřejňovány na portále potravinynapranyri.cz. A věřte, že seznam pranýřovaných obchodů se rozhodně nezmenšuje, ba naopak.

Co se tedy skrývá za zdmi některých supermarketů? Jaké obchodní řetězce se dostaly pod drobnohled inspektorů a na veřejný pranýř? Na to se podíváme blíže, abychom zjistili, co se skutečně děje v zákulisí našich oblíbených obchodů.

Supermarkety na pranýři

Od začátku roku inspektoři odhalili v několika supermarketech s potravinami podmínky, za které by se obchody měly stydět. Místo čistoty narazili například na plíseň, špínu a dokonce myši a jejich exkrementy.

Tohle rozhodně není něco, co by zákazník v obchodě s potravinami očekával. Inspektoři narazili nejen na myší trus, ale i uhynulé myši. Například hypermarket Globus v Havířově byl nucen uzavřít výrobní prostory pekárny a skladu. Podobně dopadly potraviny Žabka v Příbrami.

Mrtvé myši, potraviny nahlodané nebo kontaminované škůdci, výrazně zanedbaný úklid, plíseň na zdech i stropě a nevyvezený odpad – tak to vypadalo například při kontrole obchodu JIP ve Velebudicích v Mostě. To zanechává dojem, že jsou hygienické standardy v některých obchodech silně zanedbávány.

Inspektoři nezapomněli zkontrolovat ani supermarket Billa v Příbrami, kde byla uzavřena část prodejního úseku kvůli přítomnosti hmyzích škůdců a poškozených potravin. Fresh Globus v Pardubicích musel být uzavřen dokonce na dva dny, protože se ukázalo, že tam vládne nepořádek a trus hlodavců byl nalezen dokonce i v regálech.

Nedostatečné hygienické podmínky se nevyhnuly ani pražskému supermarketu Albert na Mazurské, kde došlo k částečnému uzavření provozu z důvodu výrazně zanedbaného úklidu a špíny. Inspektoři odhalili myší trus, hmyz a znečištěné stropy a stěny v prostorách, do kterých my zákazníci přístup nemáme.

Podobné situace se odehrávají napříč republikou, a pokud provozovatelé obchodů nedokážou odstranit všechny nedostatky, inspektoři jim znovu nedovolí otevřít. Hrozí jim nejen vysoké pokuty, ale i zveřejnění na portále Potraviny na pranýři.

Dobrou zprávou je, že všechny uvedené obchody své zásadní nedostatky již napravily. Jak vidno, pro některé supermarkety není dodržování hygienických standardů silnou stránkou.

Autorský text: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama