Komfort ve vyhřívaných rukavicích – luxus, který stojí za to

Pokud trpíte na studené prsty na rukou a nepohodlí vám znepříjemňuje lyžování nebo pobyt v zimní přírodě, je tu řešení v podobě vyhřívaných rukavic. Ty kvalitní jsou drahé, ale výsledek stojí za to.

Reklama

Dobré vyhřívané rukavice mají parametry špičkových standardních rukavic, tedy kvalitní zateplení například značkovou izolační výplní Primaloft, funkční membránu s dobrou hodnotou voděodolnosti a paroproputstnosti (u rukavic je to zpravidla hodnota 10 000 mm vodního sloupce a 10 000 g/m2/24hod vodních par), kvalitní vrchní materiál a dlaň z odolné a jemné kozí kůže.

Tedy i bez zapnutého vyhřívání rukavice dokáží držet velkou část tepelné energie, jsou odolné větru a vlhkosti (například z tajícího sněhu). A jakmile spustíte vyhřívání, dostanete tepelný komfort zas o velký krok dál.

Ověřené jsou rukavice s vyhřívání od francouzského výrobce Therm-ic. Tyto vyhřívané rukavice používá i při svých prvovýstupech známý Sherpa Nirmal Purdža (jeho dokumentární filmy najdete například na Netflixu). Jsou tedy testovány v těch nejpřísnějších podmínkách, což pak pomáhá s jejich dalším vývojem a vylepšováním.

Rukavice Therm-ic s vytápěním používají i špičkové freeriderky a freerideři, nejen na závodech Freeride Wordl Tour.

Rukavice Therm-ic mají kvalitní baterie (Li-ion), které v kompaktním provedení dokáží akumulovat velké množství energie. Je ovšem důležité zmínit, že o baterie je třeba se průběžně starat, aby byla zajištěna jejich dlouhodobá funkce. Více se dočtete v článku na lyžařském webu SNOW.cz.

Nyní zpět ke komfortu. Vyhřívané rukavice dodají díky precizně vedenému topnému systému teplo kolem všech prstů až k jejich konečkům, tedy tam, kde jsou pocitově problémy největší. Nastavení vyhřívání je ve 3 stupních (1/3, 2/3 a plný výkon). Zprvu je vhodné zapnout vytápění na základní stupeň, abyste navodili rovnováhu mezi mírou tepla, tvorbou potu a výdrží baterií.

Vyhřívané rukavice jsou značně multifunkční, využijete je při lyžování, když budete na stadionu sledovat hokejový zápas svého syna, při snowkitingu, bruslení na rybníku, při zimních výletech a je jedno jestli na skialpech, pěšky nebo na běžkách…

Suché rukavice = dobrý start zimního dne

Pro jistotu je vhodné uvést, že aby jakékoliv rukavice, oblečení nebo obuv fungovaly tak, jak mají, musí být suché (minimálně ráno, když se vydáte na kopec nebo na výlet). Vlhké materiály výrazně hůře izolují, a tak se chlad zvenku dostane výrazně rychleji směrem k tělu. Zásadní je proto boty a rukavice dobře vysoušet, velmi účinné jsou vysoušeče bot a rukavic s ventilátorem, které díky cirkulaci lehce ohřátého vzduchu rychle dostanou vlhkost ven.

Pozor si dávejte na levné vysoušeče, které jen hřejí, a to často na velmi vysoké teploty, které mohou poškodit nebo zdeformovat termoplastické materiály moderních lyžařských bot nebo například vložky do bot na míru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama