Cravaticum: Chorvatsko se pyšní novým unikátním muzeem kravat

V srdci Chorvatska byl otevřen nový lifestylový poklad. Koncem června bylo slavnostně otevřeno muzeum Cravaticum, které je zasvěceno jedinečnému módnímu doplňku – kravatě. Chorvatské muzeum kravat má ambice stát se jednou z hlavních kulturních atrakcí Zagrebu.

Reklama

Historie kravaty a její chorvatské kořeny

Kravaty, jak je známe dnes, mají své kořeny právě v Chorvatsku. Tato drobná, avšak významná součást oděvu vznikla v 17. století, kdy chorvatští žoldnéři nosili šátky uvázané kolem krku jako symbol ochrany a štěstí. Francouzi, pod jejichž vlajkou bojovali, si tohoto stylu všimli a nazvali jej „cravat“, což odkazuje právě na Chorvaty.

Moderní expozice

Cravaticum nabízí nejen pohled do minulosti, ale i moderní a interaktivní expozice. Na ploše 130 čtverečních metrů návštěvníci najdou umělecká díla současných umělců, multimediální prezentace a interaktivní výstavy, které přibližují vývoj kravaty od jejích romantických začátků až po současné trendy v módním průmyslu.

Návštěvníci mohou také obdivovat unikátní kravatu z neprůstřelného materiálu, sledovat pod mikroskopem výrobu hedvábí nebo se ponořit do 3D výstavy, která je zavede do 17. století.

Zvláštní pozornost si zaslouží i expozice návrháře Juraje Zigmana, který spolupracoval s hvězdami jako Beyoncé, Nicki Minaj, Ritou Orou, Cristinou Aguilerou, Cardi B a dalšími.

„Učení by mělo být zábavné, zejména pro mladší publikum, a proto je toto muzeum navrženo tak, aby zábavnou a interaktivní formou zprostředkovávalo různá fakta a příběhy o vazbách,“ řekl pro NašeTéma Igor Mladinović, jeden ze spolumajitelů muzea. A dodává: „Naším cílem je, aby návštěvníci odcházeli z muzea spokojení a moudřejší a nerozhodní, kterou ze stovek fotografií, jež si zde vytvořili, si vyberou.“

Slavnostní otevření a ohlasy

Slavnostního otevření muzea se zúčastnil i chorvatský prezident Zoran Milanović, který zdůraznil důležitost tohoto projektu pro chorvatskou kulturu a identitu. Prezident přál muzeu, aby se stalo úspěšným podnikem, který nejen že přiláká návštěvníky, ale také šíří příběh o chorvatském původu kravaty po celém světě​​.

Muzeum Cravaticum již nyní přitahuje pozornost světových médií a turistů nejen z Chorvatska, ale i ze zahraničí. S plánovanými novými výstavami a akcemi se očekává, že bude nadále obohacovat kulturní nabídku Záhřebu a přispívat k rozvoji turismu​.

Muzeum je pro návštěvníky otevřeno denně od 10:00 do 20:00 hodin a návštěvníky zve na interaktivní prohlídky, které slibují jedinečný a poučný zážitek.

Pokud se chystáte do Zagrebu, návštěva Cravaticum by rozhodně neměla chybět na výletním seznamu.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama