Keře jsou právě teď obsypané červenými šípky, které naši prarodiče považovali za samozřejmou součást zimní spíže. Redaktorka Hana Smětáková se podělila o rodinný recept na domácí šípkový sirup, který je výtečný a zároveň plný vitaminu C. Díky němu budete připraveni na podzimní vlnu chřipek a nachlazení.
Pro sběr šípků ideální podmínky
V České republice šípky dozrávají od konce září až do konce listopadu. Právě teď tedy panuje skvělý čas pro jejich sběr. Zralé šípky poznáte tak, že jsou sytě červené a zároveň stále pevné na dotek. Pokud narazíte na oranžové nebo načervenalé šípky, nechte je ještě dozrát na keři.
Šípkové keře jsou u nás poměrně rozšířené. Díky tomu můžete spojit příjemnou podzimní procházku s užitečným a odnést si domů poklady přírody. Nezapomeňte, že šípkové keře mají trny. Proto se vybavte ideálně rukavicemi, pomoci vám mohou také nůžky. Nasbírané šípky shromažďujte do proutěného košíku nebo plátěné tašky. Vyhněte se igelitovým sáčkům, jelikož by se v nich mohly šípky zapařit, než si je donesete domů.
Šípky jsou cenným zdrojem vitaminu C
Šípky se řadí mezi jedny z nejlepších přírodních zdrojů vitaminu C. Podle autorů studie zveřejněné v odborném časopisu MDPI, která se zaměřila na srovnání bioaktivních látek a biologické aktivity pěti druhů šípků pěstovaných na Sicílii, se obsah vitaminu C v plodech výrazně liší. V závěrech uvádějí, že „obsah vitaminu C v šípcích se pohybuje od 180 do 965 mg na 100 g čerstvé hmotnosti“. U citronu, který bývá mezi laickou veřejností považován za významný zdroj vitaminu C, se jedná jen o zhruba 50 mg vitaminu C na 100 g hmotnosti.
Dle odborného článku na webu Biochem Journal zkoumajícího nutriční a zdravotní benefity šípků jsou tyto plody kromě vitaminu C bohaté také na fenolické sloučeniny, karotenoidy a flavonoidy. Jedná se o antioxidanty, které přispívají ke zmírnění oxidačního stresu a poškození buněk. Obsah polyfenolů a dalších bioaktivních sloučenin přináší protizánětlivé vlastnosti.
Vysoký obsah vitaminu C je důležitý pro celkové posílení imunitního systému, stimulaci produkce bílých krvinek a dalších imunitních buněk. Vitamin C má rovněž antioxidační vlastnosti, které chrání pokožku před působením UV záření. Dále se jedná o nezbytnou složku pro tvorbu kolagenu, který pomáhá udržovat pokožku pružnou.
Šípky v kuchyni
Pokud máte doma přebytek nasbíraných šípků, můžete je kromě domácího sirupu zužitkovat i několika dalšími způsoby. Naše babičky například nedaly dopustit na přípravu šípkového čaje. Stačí je rozpůlit, nechat důkladně usušit, následně je zalít horkou vodou a nechat louhovat zhruba 10 minut.
Šípky se skvěle hodí také pro přípravu domácí marmelády nebo pečeného čaje. V takových receptech můžete tyto plody zkombinovat s dalším ovocem a chutnými ingrediencemi. Neméně populární je i šípkový likér.
Recept na domácí šípkový sirup
Naše babičky a prababičky využívaly dary přírody ve velké míře. I v dnešní zrychlené době se k této tradici můžete snadno vrátit. Právě na podzim je příroda plná šípků, které si nasbíráte během chvíle. Dlouhé chladné večery pak můžete využít k přípravě tohoto šípkového sirupu, který se hodí jen tak do vody, čaje nebo třeba jako přírodní sladidlo do nejrůznějších dezertů.
Ingredience
- 1 kg zralých šípků (sbírejte ty, které jsou lesklé, pevné a mají jasně červenou barvu)
- 1,5 l převařené a vychladlé vody
- Cca 1 kg cukru krupice (množství závisí na výsledném množství tekutiny, viz postup přípravy)
- Šťáva z jednoho středně velkého citronu
Postup přípravy
Nasbírané šípky nejprve důkladně očistěte. Odstraňte z nich případné stopky a zbytky květních kalichů. Zároveň je důkladně omyjte ve vodě.
Šípky překrojíme napůl. Není nutné z nich odstraňovat jadérka, jelikož později se sirup přecedí. Nakrájené šípky vložte do větší nádoby a zalijte vychladlou vodou. Směs nechte odstát 24 hodin na chladném místě (např. v lednici).
Druhý den směs přecedíme přes jemné plátno, přelijeme do hrnce a zahřejeme. Dejte si ale pozor na to, aby se nezačala vařit, jelikož byste mohli přijít o cenné látky.
Následně přidejte cukr v poměru 1:1. Na každý 1 litr tekutiny použijte 1 kg cukru. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citronovou šťávu.
Poté necháme šípkový sirup vystydnout a přelijeme do čisté nádoby s víkem. Uchováváme v lednici a spotřebujeme zhruba do dvou týdnů.
Čím lze šípkový sirup ozvláštnit?
V tomto základním receptu skvěle vynikne čistá, svěží a lehce bylinná chuť šípků, ale v kuchyni můžete také experimentovat. Šípkový sirup lze ozvláštnit třeba přidáním skořice, hřebíčku, badyánu nebo kardamomu, díky čemuž získá vánoční nádech.
Zkusit můžete i různé bylinky, jako je třeba máta, meduňka nebo tymián. Všechny tyto ingredience lze přidat po krátkém zahřátí sirupu a nechat chvíli louhovat (zhruba 15 minut, aby se uvolnila jejich chuť a aroma).
Zdroj: autorský text
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept: Skořicoví šneci ozvláštnění šťavnatými jablky jako skvělý víkendový dezert