REKLAMA

Olomouc: Festival provoněl hanáckou metropoli, návštěvníci koupili a snědli 6,5 tuny tvarůžků

Rekordních 6,5 tuny tvarůžků si koupili nebo na místě snědli návštěvníci víkendového tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce. Na dvoudenní akci dorazilo 23 tisíc návštěvníků, což je nejvyšší počet v sedmileté historii festivalu, sdělil ČTK Leoš Kalandra ze společnosti A. W. z Loštic na Šumpersku, která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků a spolu s radnicí festival pořádala.

REKLAMA

V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoněl olomoucké Horní i Dolní náměstí tvarůžkový festival. „Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu návštěvníkům nabídl gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále,“ sdělila redakci NašeTéma mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

K dostání na víkendovém festivalu byly tradiční tvarůžkové věnečky a kolečka, ochucené kousky i různé tvarůžkové speciality jako burgery nebo netradiční zákusky, jejichž základ tvořil pikantní sýr s nezaměnitelným aroma.

„Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je tradiční a voňavou součástí naší gastro kultury,“ uvedl Kalandra.

Pokrmy z tvarůžků pro návštěvníky festivalu připravili zástupci restaurací z Olomoucka a šest z nich se utkalo i o titul Tvarůžkového krále. V souboji kuchařů si nejlépe vedl Michal Duračka z restaurace Asado grill.

REKLAMA

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky jsou zcela jistě tou nejoriginálnější sýrovou specialitou, která se v Česku vyrábí. Jejich éra začala z potřeby co nejdéle uchovat to, co zbylo z čerstvého mléka, tedy tvaroh.

Nejstarší zmínka o olomouckých tvarůžcích sahá až do roku 1452. Dnes známý název tvarůžky byl poprvé písemně zaznamenán v roce 1583. Původně se tvarůžky vyráběly skoro v každé hanácké chalupě, a používaly se dokonce i jako hodnotné platidlo. Místní mají tvarůžky jako nejzdravější mléčný výrobek na světě.

Aktuálně se vyrábí Olomoucké tvarůžky už jen v Lošticích, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna.

„Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU,“ doplnila ČTK.

REKLAMA

Autor: Jan Votruba, ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

V Chorvatsku na ostrově Hvar unikla z čerpací stanice motorová nafta

Chorvatský ostrov Hvar zasáhla v pátek ekologická katastrofa. Jak vysvětlila společnost INA, na jejich námořní čerpací stanici...

Mladík v Miroslavi na Znojemsku ubodal vinaře

V klidné obci Miroslav na Znojemsku se odehrála tragédie. V tamním vinném sklípku zemřel po brutálním útoku...

Petr Pavel podepsal zvýšení poplatků pro ČT a ČRo. Zdraží od...

Prezident Petr Pavel v pátek podepsal novelu zákona, která zvyšuje poplatky za Českou televizi a Český rozhlas...

BESIP varuje řidiče před prvními jarními vyjížďkami a vyzývá k maximální...

Jaro je tady a s ním i motorkáři s cyklisty, kteří se vracejí na silnice. První vyjížďky...

Viladomy U Mlýna: Bydlení v zeleni s duší staré Prahy

Jiná města o tom teprve sní, ale Praha už to má. O čem je řeč? O skloubení...

Písecko zasáhlo zemětřesení. Seismická stanice Kašperské Hory naměřila 3,2 stupně

Jihočeský kraj ve čtvrtek večer zasáhlo zemětřesení o magnitudě 3,2 stupně Richterovy škály v blízkosti obce Mirotice,...

Útoky na novináře v Česku sílí. Institut vyzývá politiky: Nepodněcujte k...

Útoky na české novináře se stávají každodenní realitou, varuje průzkum Českého výboru International Press Institute a agentury...

Co se stane v Arktidě, nezůstane v Arktidě. Vědci varují před...

Tání ledu v Arktidě může odhalit i dávno zapomenuté hrozby. Vědci bijí na poplach: pod permafrostem mohou...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA